Raskrinkavanje.ba

Geopolitika news → Patrušev optužio SAD za korištenje kemijskog i biološkog oružja u Europi te ubojstva u Rusiji

19.05.2023
Tekst članka

Sjedinjene Američke Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev te optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija Tass.

“SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine”, kazao je bliski Putinov suradnik, kako prenosi Tass.

Radioaktvini oblak iz strjeljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje. Riječ je o strjeljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru.

Amerikanci ističu da podupiru ‘zajedničke demokratske vrijednosti’, a čelnici zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći Ukrajini, rekao je Patrušev. “Amerikanci su ‘pomogli’ i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom strjeljiva s osiromašenim uranijem, ironizirao je.

“Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Europi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti”, rekao je Patrušev. Ranije ovaj tjedan ukrajinski mediji prenijeli su da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i uništili veliko skladište naoružanja.

Darja Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista, ubijena je u kolovozu tako što je u njen automobil postavljena bomba.

Bloger koji podupire ruske ratne napore Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, ubijen je u bombaškom napadu prošloga mjeseca, dok je nacionalistički pisac Zahar Prilepin ranjen u eksploziji autobombe.

Rusija je također optužila Ukrajinu za napad na Krimski most prošlog listopada, dok je Zapad optužila za eksplozije na plinovodu Sjeverni tok u rujnu. Patrušev je kazao da su svi napadi “planirani i izvedeni u koordinaciji s američkim specijalnim službama”, prenosi Tass.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo odbacuju ruske navode o umiješanosti u sabotažu plinovoda Sjeverni tok. Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za napad na Krimski most, jedan od glavnih Putinovih infrastrukturnih projekata.

Patrušev, nekoć sovjetski špijun kojega Putin poznaje od 1970-ih, optužio je “Anglosaksonce” za sabotažu Sjevernog toka, što je nazvao terorističkim napadom. Diplomati smatraju da Patrušev ima velik utjecaj na Putina, dok njegovi stavovi i izjave daju uvid u način razmišljanja u Kremlju.

Američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad autobombom u blizini Moskve u kolovozu u kojem je ubijena Dugina, izvijestio je New York Times u listopadu.

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi