Raskrinkavanje.ba

Nepostojeći "radioaktivni oblak": Favoriziranje ruskih izvora pri izvještavanju

Brojni mediji domaćeg govornog područja prenijeli su izjave sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaja Patruševa o tome da se radioaktivni oblak približava Evropi. Njegove navode demantovali su zvanični izvori drugih zemalja, ali se te informacije nisu našle u člancima dijela medija koji su favorizovali ruske izvore.

Foto: alexgrec/Freepik

Na portalu ruskog državnog medija Russia Today Balkan 19.5.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Patrušev upozorava: Radioaktivni oblak se približava Evropi

U članku se prenose izjave koje je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev dao za rusku novinsku agenciju TASS. Navodi se da Patrušev tvrdi kako je uništavanje "municije sa osiromašenim uranijumom" u Ukrajini dovelo do formiranja radioaktivnog oblaka koji je već krenuo ka Evropi.

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka, koji je već krenuo ka Evropi, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Bez preciziranja bilo kakvih izvora za svoje tvrdnje, Patrušev, kako prenosi Russia Today, tvrdi i da je u Poljskoj već zabilježen povećan nivo radijacije.
 

(...) Njihovo uništavanje dovelo je do toga da se radioaktivni oblak uputio ka zapadnoj Evropi. A povećanje radijacije je već zabeleženo u Poljskoj", kazao je Patrušev na sastanku u Siktivkaru.

Ovaj članak, bez značajnih izmjena, objavljen je na još 30 portala domaćeg govornog područja.

Šta su činjenice o ruskim napadima?

Ruske snage su 13.5.2023. bombardovale grad Hmeljnicki u zapadnoj Ukrajini. Nakon napada, ruski, a potom i neki mediji domaćeg govornog područja, tvrdili su da je tom prilikom uništeno skladište municije s osiromašenim uranijumom, kao i da je nakon toga došlo do povećanja nivoa radijacije u Ukrajini. 

Kako smo naveli u analizi objavljenoj 29.5.2023. godine, ruska strana tvrdi da je uništeno skladište s municijom, bez preciziranja ikakvih detalja o uranijumu, dok ukrajinski zvanični izvori navode da je, između ostalog, došlo do oštećenja "kritične infrastrukture". Iako nije moguće precizno utvrditi da li je u napadima uopšte oštećeno skladište s municijom, jedno je sigurno - ni ruski ni ukrajinski zvanični izvori u prvobitnim izjavama nakon napada nisu ni pomenuli osiromašeni uranijum. Više detalja o ovim tvrdnjama čitajte u analizi na linku ispod.

Je li tačno da se "radioaktivni oblak uputio ka zapadnoj Evropi"?

Nadovezujući se upravo na ove ranije netačne tvrdnje o povećanom nivou radijacije u Ukrajini nakon ruskog napada dronovima na zapadni dio te zemlje, Patrušev je izjavio da je i u Poljskoj povećana radijacija te da se "radioaktivni oblak kreće ka Evropi". Pomenuti mediji u regiji su njegove izjave u svojim izvještajima predstavili kao činjenice, ne pominjući pritom mnoštvo dodatnih i bitnih informacija o ovoj temi, poput demantija poljskih zvaničnih izvora.

Tačnost navoda da je u Poljskoj zabilježen povećan nivo radijacije zbog ruskih napada na zapadu Ukrajine provjeravala je platforma za fact-checking iz Gruzije Myth detector u analizi objavljenoj 23.5.2023. Kako se navodi u ovoj analizi, Yakov Kedmi, u analizi predstavljen kao "politikolog, propagandista Kremlja", na svom Telegram kanalu prvi je objavio navode o tome da je u Lublinu, na istoku Poljske, zabilježen porast nivoa bizmuta. Tvrdnje s ovog Telegram kanala potom su 16. maja preuzeli mediji na ruskom jeziku, navodi se u pomenutoj analizi, a upravo je te navode ponovio i Patrušev 19. maja za TASS.

Poljska Nacionalna agencija za atomsku energiju objavila je, međutim, saopštenje za javnost još 17. maja u kojem je demantovala navode da postoji prijetnja po zdravlje ljudi, navodeći da je nivo radijacije u toj zemlji u okviru normalnih vrijednosti. Kako su objasnili, izmjerene vrijednosti bizmuta jesu bile blago povećane, ali su uzrok tome prirodni procesi koji nisu povezani s napadima na Ukrajinu niti predstavljaju prijetnju za zdravlje.

Zbog sve većeg broja lažnih informacija o opasnosti od radijacije u Poljskoj koje se prenose u medijima, Nacionalna agencija za atomsku energiju obavještava da je radijacijska situacija u zemlji normalna. Privremene, povišene vrijednosti prirodne radijacijske pozadine nisu ništa neobično i javljaju se redovno, npr. tokom padavina.

Identične tvrdnje provjeravala je i poljska platforma za provjeru činjenica Fakenews.pl. U analizi objavljenoj 18.5.2023. godine upoređen je nivo bizmuta iz septembra 2022. godine i iz maja 2023. godine. Iz tih podataka vidljivo je da je u septembru 2022. godine taj nivo čak bio i veći nego u maju 2023. Ove činjenice dodatno potvrđuju da je riječ o uobičajenoj pojavi koja nije povezana s ruskim napadima na Ukrajinu. 

Foto: Printscreen/ Fakenews.pl

Francuski TF1, litvanski 15min, kao i EUvsdisinfo, takođe su pisali o tome da je vijest o povećanom nivou radijacije manipulativno predstavljena i povezana s dešavanjima u Ukrajini.

U zaključku, nema potvrda da je nakon ruskih napada na ukrajinski grad Hmeljnicki došlo do oštećenja skladišta naoružanja s osiromašenim uranijumom. Činjenice pokazuju da nakon tih napada nivo radijacije u Ukrajini nije povišen. Jednako je netačna i tvrdnja da je "radioaktivni oblak već krenuo ka Evropi" i da je u Poljskoj zbog toga već zabilježen porast radijacije, kako tvrdi Patrušev. 

Sve ove činjenice bile su utvrđene i dostupne prije 19. maja, kada je Russia Today, a onda i niz drugih medija u regiji, prenio njegove tvrdnje i javnosti ih predstavio kao činjenice.

S druge strane, portal Index (.hr) takođe je 19. maja izvještavao o ovoj temi, ali je, za razliku od portala pomenutih u ovoj analizi, već u naslovu istakao i rusku tvrdnju i poljski demanti:

Putinov suradnik: Radioaktivni oblak se širi Europom. Poljska: Nema veće radijacije

Tako je čitateljima/kama već iz samog naslova, a potom i sadržaja članka, jasno da su Patruševe izjave iznesene bez ikakvih dokaza, ali i da su demantovane i da Evropi zapravo ne prijeti radioaktivni oblak.

Isti dan je i ruska državna novinska agencija Sputnik na srpskom jeziku takođe objavila članak s Patruševim izjavama, pod naslovom:

Rusija: Radioaktivni oblak ide ka Evropi zbog uništene municije sa osiromašenim uranijumom

No, uz Patruševe izjave, koje su istaknute u naslovu, u članku se ipak navodi i demanti poljskih službi. 

Te informacije nisu uvrštene u analiziranim člancima niti u njihovim naslovima. U takvim člancima favorizovane su izjave ruskog zvaničnika iako je u vrijeme objave postojao i demanti druge, poljske strane, koji je izostavljen pri izvještavanju.

Shodno navedenim činjenicama, članke u kojima su tvrdnje o radioaktivnom oblaku i povećanom nivou radijacije u Poljskoj predstavljene kao činjenice, zanemarujući demantije koji su već postojali, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama
 

Napomena

1.6.2023. godine redakcija portala Alo dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 5.6.2023. godine i redakcija portala Dnevnik (.rs) dostavila nam je izmijenjen članak, koji je ocijenjen i kao ispravljeno.12.6.2023. godine redakcija portala Vijesti srpske dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka, koji sadrži tačne navode, te je ocijenjen i kao ispravljeno.16.6.2023. redakcija portala Slobodna Bosna dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.  7.18.2023. godine i redakcija portala Republika nas je obavijestila o promjenama prvobitno objavljenog članka koji je ocijenjen i kao ispravljeno.

10.8.2023. 0.8.2023. godine redakcija portala Russia Today Balkan dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima te je ocijenjen i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

RT Balkan: Patrušev upozorava: Radioaktivni oblak se približava Evropi

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka, kaže sekretar Saveta bezbed...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

NSPM: Nikolaj Patrušev: Radioaktivni oblak krenuo ka Evropi, povećanje radijacije već zabeleženo u Poljskoj

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka, koji je već krenuo ka Evrop...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Borba: Patrušev upozorava: Radioaktivni oblak se približava Evropi

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka, koji je već krenuo ka Evrop...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Dnevnik.ba: RUSI UNIŠTILI SKLADIŠTE STRELJIVA S OSIROMAŠENIM URANIJEM "Radioaktivni oblak se kreće prema zapadnoj Europi"

Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čelnik Sigur...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Slobodna Bosna: PUTINOV BLISKI SARADNIK TVRDI: "Radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj!"

"Amerikanci su 'pomogli' i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem", ironizirao je.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Radio-televizija Vojvodine: Patrušev: Radioaktivni oblak od municije sa osiromašenim uranijumom ide ka zapadu

MOSKVA - Uništenje skladišta municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad poslao Ukrajini, već je poslalo radioaktivni oblak koji ide ka Evro...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Nacional.hr: Patrušev: SAD koriste biološko oružje, radioaktivni oblak kreće prema Poljskoj

Čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev optužio je SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, pre...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Glas zapadne Srbije: Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka

on je već krenuo ka Evropi, rekao je u petak na sastanku u Siktivkaru Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije. On je skrenuo pažnju na či...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Republika.rs: NOVA DRAMA - RADIOAKTIVNI OBLAK IDE KA EVROPI? Moska uputila jezivo upozorenje!

U Poljskoj zabeležen porast radijacije.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Alo: "RADIOAKTIVNI OBLAK IDE KA EVROPI!" Moskva uputila zastrašujuće upozorenje

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evr...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Vijesti Srpske: „RADIOAKTIVNI OBLAK IDE KA EVROPI!“ Moskva uputila zastrašujuće upozorenje

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evr...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Banjaluka-24.com: Patrušev: Radioaktivni oblak ide ka Evropi zbog uništene municije sa osiromašenim uranijumom

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evrop...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Glas Srpske: Patrušev tvrdi: Radioaktivni oblak ide ka Evropi

MOSKVA - Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 22.05.2023

PIS Journal: Rusija: Oblak radioaktivnog materijala se iz Ukrajine kreće ka Evropi

PISjournal – Sekretar Vijeća sigurnosti Rusije je izjavio: “Kao rezultat uništenja skladišta oružja koje sadrži osiromašeni uranijum u Ukrajini, oblak...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

24 sedam: Iz Rusije stiglo upozorenje: Zbog uništavanja oružja sa osiromašenim uranijumom ka Evropi ide radioaktivni oblak

SAD razvijaju i već koriste hemijsko i biološko oružje, uključujući i na teritoriji Ukrajine, istakao je Patrušev

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Objektiv.rs: UZNEMIRUJUĆE VESTI: Radioaktivni oblak iz Ukrajine ide ka Evropi

U Poljskoj zabeležen porast radijacije.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Bijeljina Press: Radioaktivni oblak iz Ukrajine ide ka Evropi – uništena municija sa osiromašenim uranijumom

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evrop...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Pečat: Патрушев упозорава: Радиоактивни облак се приближава Европи

Уништавање муниције са осиромашеним уранијумом коју је Запад испоручио Украјини довело је до појаве радиоактивног облака, који је већ кренуо ка Европи...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Index: Rusi tvrde da se radioaktivni oblak kreće prema zapadnoj Evropi

Čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije, Nikolaj Patrušev, tvrdi da SAD koriste kemijsko i biološko oružje, uključujući u Ukrajini. Također optužuje SAD da j...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Klix: Rusi tvrde da se radioaktivni oblak kreće prema zapadnoj Evropi

Čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije, Nikolaj Patrušev, tvrdi da SAD koriste kemijsko i biološko oružje, uključujući u Ukrajini. Također optužuje SAD da j...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Glas Istre: Patrušev optužio SAD za nuklearno i biološko oružje u Europi te ubojstva u Rusiji

Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čelnik Sigur...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Kamenjar: Patrušev optužio SAD za nuklearno i biološko oružje u Europi te ubojstva u Rusiji

Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čelnik Sigur...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Geopolitika news: Patrušev optužio SAD za korištenje kemijskog i biološkog oružja u Europi te ubojstva u Rusiji

Sjedinjene Američke Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čel...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Dnevnik.rs: „Радиоактивни облак од осиромашеног уранијума иде ка западу“

МОСКВА: Уништење складишта муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Запад послао Украјини, већ је послало радиоактивни облак који иде ка Европи, у...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Pravda: RADIOAKTIVNI OBLAK IZ UKRAJINE IDE KA EVROPI: Uništena municija sa osiromašenim uranijumom, radijacija raste

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evrop...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Balkan TV: Patrušev: Radioaktivni oblak od municije sa osiromašenim uranijumom ide ka zapadu

MOSKVA – Uništenje skladišta municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad poslao Ukrajini, već je poslalo radioaktivni oblak koji ide ka Evropi,...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 19.05.2023

Jutarnji.hr: Putinov bliski suradnik tvrdi: Radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj!

"SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine", kazao je bliski Putinov suradnik

 • Manipulisanje činjenicama