Raskrinkavanje.ba

Dnevnik.ba → RUSI UNIŠTILI SKLADIŠTE STRELJIVA S OSIROMAŠENIM URANIJEM "Radioaktivni oblak se kreće prema zapadnoj Europi"

19.05.2023
Tekst članka

Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev te optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine", kazao je bliski Putinov suradnik, kako prenosi TASS.

Radioaktvini oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje.

Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru. 

Amerikanci ističu da podupiru 'zajedničke demokratske vrijednosti', a čelnici zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći UKrajini, rekao je Patrušev. 

"Amerikanci su 'pomogli' i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem, ironizirao je.

"Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Europi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti", rekao je Patrušev.

Ranije ovaj tjedan ukrajinski mediji prenijeli su da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i uništili veliko skladište naoružanja.

Ubojstva ruskih nacionalista

Darja Dugina, kći istaknutog ruskog nacionalista, ubijena je u kolovozu tako što je u njen automobil postavljena bomba.

Bloger koji podupire ruske ratne napore Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, ubijen je u bombaškom napadu prošloga mjeseca, dok je nacionalistički pisac Zahar Prilepin ranjen u eksploziji autobombe.

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi