Raskrinkavanje.ba

Balkan TV → Patrušev: Radioaktivni oblak od municije sa osiromašenim uranijumom ide ka zapadu

19.05.2023
Tekst članka

MOSKVA – Uništenje skladišta municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad poslao Ukrajini, već je poslalo radioaktivni oblak koji ide ka Evropi, upozorio je danas sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

Kako je naveo, Amerikanci veruju u zajedničke demokratske vrednosti, a šefovi zapadnih zemalja, pod pritiskom SAD, razgovaraju o Ukrajini.

Pomogli su joj tako što su izvršili pritisak na njihove satelite i snabdeli ih municijom sa osiromašenim uranijumom. Uništenje skladišta izazvalo je da radioaktivni oblak krene ka zapadnoj Evropi. U Poljskoj je već registrovano povećanje radioaktivnosti“, rekao je Patrušev na konferenciji za novinare, preneo je TAS S.

Ranije ove nedelje, ukrajinski mediji su preneli da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i da su uništili veliko skladište naoružanja.

Patrušev: SAD rade na hemijskom i biološkom oružju, koriste ga u Ukrajini

Vašington radi na hemijskom i biološkom oružju i već dugo ga koristi, posebno u Ukrajini, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

„SAD razvijaju i već koriste hemijsko i biološko oružje, uključujući i na teritoriji Ukrajine“, rekao je on, preneo je TAS S.

Isporuka krstarećih raketa dugog dometa Storm šedou Ukrajini od strane Zapada apsolutno je u suprotnosti sa međunarodnim normama u oblasti naoružanja, rekao je Patrušev tokom sastanka u Siktivkaru.

„Da bi produžile sukob i stvorile uslove za poraz Rusije, države NATO nastavljaju da isporučuju preko 600 vrsta oružja i vojnih vozila u Ukrajinu. Velika Britanija je isporučila krstareće rakete dugog dometa Storm šedou“, kazao je on.

Patrušev je istakao da su takve akcije u apsolutnoj suprotnosti sa međunarodnim odlukama o izvozu oružja koje zabranjuju isporuku oružja ako se unapred zna da se takvo oružje može koristiti za genocid, za nanošenje štete civilnim objektima, civilnom stanovništvu ili zločine protiv čovečnosti.

Plaćenici i savetnici zapadnih zemalja, uključujući SAD, direktno učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini, boreći se za Kijev, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

„Kolektivni Zapad predvođen SAD direktno je umešan u sukob u Ukrajini, boreći se za teroristički kijevski režim. Strani placenici i savetnici direktno učestvuju u neprijateljstvima, zajedno sa ukrajinskim neonacistima“, naglasio je on.
Patrušev je kazao da su kijevski režim uz direktnu koordinaciju Vašingtona počinio ubistva Darje Dugine i Vladlena Tatarskog.

„Stvarajući nove pretnje po nacionalnu bezbednost Rusije, neonacistički režim u Kijevu koji su gajili anglosaksonci doneo je terorističke akte na teritoriju naše zemlje, istakao je on na sastanku u Siktivkaru.

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi