Raskrinkavanje.ba

Slobodna Bosna → PUTINOV BLISKI SARADNIK TVRDI: "Radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj!"

19.05.2023
Tekst članka

"Amerikanci su 'pomogli' i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem", ironizirao je.

Sjedinjene Države koriste hemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj, rekao je u petak šef Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev te optužio SAD da je s Kijevom koordinirao ubistvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija TASS.

"SAD razvija i već koristi hemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine", kazao je bliski Putinov saradnik, kako prenosi TASS.

Radioaktivni oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje.

Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru.

Amerikanci ističu da podupiru "zajedničke demokratske vrijednosti", a šefovi zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći UKrajini, rekao je Patrušev.

"Amerikanci su 'pomogli' i drugim zemljama na taj način u povijesti, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem", ironizirao je.

"Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Evropi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti", rekao je Patrušev.

Ranije ove sedmice ukrajinski mediji prenijeli su da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i uništili veliko skladište naoružanja.

Darja Dugina, kćerka istaknutog ruskog nacionalista, ubijena je u augustu tako što je u njen automobil postavljena bomba.

Bloger koji podupire ruske ratne napore Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Fomin, ubijen je u bombaškom napadu prošloga mjeseca, dok je nacionalistički pisac Zahar Prilepin ranjen u eksploziji autobombe.

Rusija je također optužila Ukrajinu za napad na Krimski most prošlog oktobra, dok je Zapad optužila za eksplozije na plinovodu Sjeverni tok u septembru.

Patrušev je kazao da su svi napadi "planirani i izvedeni u koordinaciji s američkim specijalnim službama", prenosi TASS.

SAD i Velika Britanija odbacuju ruske navode o umiješanosti u sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

Ukrajina nikada nije preuzela odgovornost za napad na Krimski most, jedan od glavnih Putinovih infrastrukturnih projekata.

Patrušev, nekoć sovjetski špijun kojega Putin poznaje od 1970-ih, optužio je "Anglosaksonce" za sabotažu Sjevernog toka, što je nazvao terorističkim napadom.

Diplomati smatraju da Patrušev ima velik utjecaj na Putina, dok njegovi stavovi i izjave daju uvid u način razmišljanja u Kremlju.

Američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili napad autobombom u blizini Moskve u augustu u kojem je ubijen Dugina, izvijestio je New York Times u oktobru.

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi