Raskrinkavanje.ba

Nacional.hr → Patrušev: SAD koriste biološko oružje, radioaktivni oblak kreće prema Poljskoj

19.05.2023
Tekst članka

Čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije Nikolaj Patrušev optužio je SAD da je s Kijevom koordinirao ubojstvo istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji, prenosi ruska novinska agencija TASS. Dodao je Sjedinjene Države koriste kemijsko i biološko oružje, uključivo u Ukrajini i radioaktivni oblak kreće se prema Poljskoj.

“SAD razvija i već koristi kemijsko i biološko oružje, uključujući na teritoriju Ukrajine”, kazao je bliski Putinov suradnik, prenosi Sky.

Radioaktivni oblak iz streljiva s osiromašenim uranijem koji je korišten u Ukrajini kreće se prema zapadnoj Europi, kazao je nadalje.

Riječ je o streljivu koje je Zapad isporučio Ukrajini, kazao je Patrušev na konferenciji u Siktivkaru.

Amerikanci ističu da podupiru ‘zajedničke demokratske vrijednosti’, a čelnici zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći Ukrajini, zaključio je Patrušev.

Zelenski na samitu Arapske lige

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je na samitu Arapske lige (AL) pozvao zemlje sudionice da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje ruskog rata u Ukrajini – VIŠE OVDJE.

Rusija potpisala nalog na uhićenje haaškog suca

Rusija je objavila uhidbeni nalog za tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je u ožujku potpisao uhidbeni nalog za predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina počinjenih u agresiji na Ukrajinu, objavili su u petak ruski mediji. Više o ovoj temi na sljedećem linku.

Sastanak G7

Ukrajinska vojska jutros je objavila da je njezina protuzračna obrana odbila još jedan ruski zračni napad uništivši 19 bespilotnih letjelica i projektila od 28 lansiranih. Tijekom noći u Ukrajini su se oglasile sirene za zračnu opasnost, a iz više gradova stigla su izvješća o eksplozijama.

Istodobno, u Hirošimi na summitu G7 čelnici najmoćnijih svjetskih demokracija, objavili su da Rusiji i onima koji je podupiru u agresiji na Ukrajinu, nameću nove sankcije. Na summit bi posljednjeg dana, u nedjelju, trebao doći ukrajinski predsjednik Zelenski.

“G7 mora učinkovito odgovoriti na važna pitanja, s kojima se suočava međunarodna zajednica, i voditi svijet. Ovaj summit treba potvrditi jedinstvo G7 i ojačati njegovu ulogu u ostvarenju sklada međunarodne zajednice, umjesto podjela i sukoba, te dati aktivan i konkretan doprinos tom cilju”, rekao je Fumio Kishida, japanski premijer.

Britanija za zabranu ruskih dijamanata

Velika Britanija najavila je zabranu uvoza ruskih dijamanata, bakra, aluminija i nikla te novi val sankcija protiv Rusije kojima su na udaru tvrtke povezane s navodnom krađom ukrajinskog žita.

“Krajem godine donijet ćemo zakon o zabrani ruskih dijamanata i obustaviti sav izvoz bakra, aluminija i nikla porijeklom iz Rusije”, priopćio je premijer Rishi Sunak.

Na Rusiju otpada trećina svjetske proizvodnje dijamanata.

Britanija je već uvela sankcije za 1500 pojedinaca i tvrtki, zamrznula više od 18 milijardi funti (22,7 milijardi američkih dolara) vrijedne imovine u UK-u te sankcionirala britansko-rusku trgovinu dobara vrijednu više od 20 milijardi funti.

Podaci pokazuju da je Britanija prošle godine uvezla tek manji dio aluminija, nikla i dijamanata iz Rusije te da uopće nije uvezla bakar.

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi