Raskrinkavanje.ba

Glas zapadne Srbije → Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom koju je Zapad isporučio Ukrajini dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka

19.05.2023
Tekst članka

on je već krenuo ka Evropi, rekao je u petak na sastanku u Siktivkaru Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije. On je skrenuo pažnju na činjenicu da je juče američki predsednik Džo Bajden doputovao u Japan da prisustvuje samitu G7, piše Tass.

„Uključujući da podržavaju, kako veruju Amerikanci, „zajedničke demokratske vrednosti“. Šefovi zapadnih zemalja, pod pritiskom SAD, takođe će razgovarati o pomoći Ukrajini”, rekao je Patrušev.

On je primetio da su „Amerikanci više puta u istoriji „pomagali” zemljama na ovaj način.

„Takođe su ’pomagali’ Ukrajini, vršili pritisak na svoje satelite i snabdevali municijom sa osiromašenim uranijumom. Njihovo uništenje dovelo je do toga da je radioaktivni oblak krenuo ka zapadnoj Evropi. A u Poljskoj je već zabeležen porast radijacije”, upozorio je sekretar Saveta bezbednosti RF.

Osim toga, nastavio je on, „SAD se razvijaju i već koriste hemijsko i biološko oružje, uključujući i na teritoriji Ukrajine”.


Pink.rs / GZS

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi