Raskrinkavanje.ba

Index → Rusi tvrde da se radioaktivni oblak kreće prema zapadnoj Evropi

19.05.2023
Tekst članka

Čelnik Sigurnosnog vijeća Rusije, Nikolaj Patrušev, tvrdi da SAD koriste kemijsko i biološko oružje, uključujući u Ukrajini. Također optužuje SAD da je s Kijevom surađivao u ubojstvu istaknutih radikalnih nacionalista u Rusiji.

Prema Patruševu, radioaktivni oblak nastao korištenjem osiromašenog uranija u Ukrajini kreće se prema Poljskoj i zapadnoj Evropi. Navodi se da je zapad isporučio takvo streljivo Ukrajini.

“Amerikanci ističu da podržavaju ‘zajedničke demokratske vrijednosti’, a čelnici zapadnih zemalja pod njihovim pritiskom razgovaraju o pomoći Ukrajini. Amerikanci su ‘pomogli’ i drugim zemljama na taj način u historiji, isporukom streljiva s osiromašenim uranijem”, ironičan je bio Patrušev.

“Uništenje skladišta oružja izazvalo je radioaktivni oblak koji kreće prema zapadnoj Evropi. U Poljskoj je već zabilježen porast radioaktivnosti”, rekao je.

Ranije ove sedmice ukrajinski mediji prenijeli su da su ruski dronovi pogodili grad Hmeljnicki i uništili veliko skladište naoružanja.

Darja Dugina, kći poznatog ruskog nacionaliste, stradala je u augustu kada je bomba postavljena u njen automobil. Vladlen Tatarski, bloger koji je aktivno širio rusku propagandu, ubijen je u napadu bombom prošlog mjeseca, dok je nacionalistički pisac Zahar Prilepin ranjen u eksploziji automobilske bombe.

Nekadašnji sovjetski špijun Patrušev, koji je upoznao Putina još u 1970-ima, optužuje “Anglosaksonce” za teroristički napad i sabotažu Sjevernog toka. Diplomati smatraju da Patrušev ima veliki utjecaj na Putina, a njegove izjave pružaju uvid u razmišljanje u Kremlju.

Prema izvješću New York Timesa u oktobru, američke obavještajne agencije vjeruju da su dijelovi ukrajinske vlade odobrili bombaški napad u blizini Moskve u kolovozu, koji je rezultirao smrću Dugine.

Članak indeksiran 30.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi