Pavić: Odluka CIK-a pokušaj inženjeringa, regularnost izbora u pitanju

Izvor/medij: RTRS
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić ocijenio je da odluka Centralne izborne komisije BiH da zabrani učešće Ujedinjene Srpske na predstojećim lokalnim izborima u BiH zbog jednog spota predstavlja brutalnu intervenciju, cenzuru javnog govora i pokušaj izbornog inženjeringa, što dovodi u pitanje regularnost tih izbora.

- Ovo je prekoračenje svih mogućih ne samo ovlaštenja, nego bukvalno napad na izbore i parlamentarnu demokratiju kao takvu i dovodi u pitanje cijeli izborni sistem u BiH - rekao je Pavić.

On je istakao da se moglo očekivati da će novi CIK, imajući u vidu način na koji je stvoren, više da kontroliše izbore za nečiji račun, nego da bude nezavisna institucija, kao i da se mogla očekivati neka vrsta intervencije kada je riječ o lokalnim izborima, ali da je zabrana učešća Ujedinjene Srpske na izborima brutalna intervencija.

- Vi na osnovu jednog spota, koji može da bude nekome sporan, umesto da zabranite spot, vi zabranjujete političku organizaciju. Znači, samo se čekao neki povod. Pri tome, niko nije objasnio šta je to tačno rečeno u tom spotu što nije tačno, kakav je govor mržnje tu izrečen, koja reč tačno označava govor mržnje, gde se tu krivotvori istina na bilo koji način? - upitao je Pavić.

On je rekao da to što se iznose neke istine u tom spotu, predstavlja problem onima kojima su te istine neprijatne.

- Međutim, ovde je mnogo dublji problem, ovde je sada cenzura javnog govora i preko njega pokušaj izbornog inžinjeringa. Јasno je prema kome je upereno, prema vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj - istakao je Pavić.

On je rekao da ova odluka CIK-a predstavlja potpunu politizaciju i nema nikakve veze ni sa eventualnom brigom za javnost, niti sa nekom zabrinutošću za neki govor mržnje.

- Sve je to izmišljeno. Ovde je jasan politički cilj i ovo je dovelo u pitanje regularnost predstojećih lokalnih izbora -  kaže on.

Pavić je ukazao da se u Srbiji nikada nije desilo da se zbog spota zabrani učešće neke stranke u izborima, te da ni ne zna gdje se tako nešto dešavalo.

On je napomenuo da su u Americi, gdje je, kako je rekao, vrlo burna izborna kampanja i gdje se Fejsbuk bavi cenzurom, neki spotovi kritikovani, ali nije zabranjeno, na primjer, Donaldu Trampu da učestvuje u izborima jer bi to bio skandal nad skandalima.

CIK BiH je poništio juče ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsjednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM. Ova odluka CIK-a uslijedila je zbog objave spota ove političke partije, a što je, prema tumačenju ove komisije, kršenje Izbornog zakona BiH.

Članak indeksiran 17. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me