Raskrinkavanje.ba

Mondo → Pažnja: Pirinač od plastike!

22.02.2016
Tekst članka

U Kini se proizvodi plastični pirinač koji izgleda isto kao pravi, a može uzokovati ozbiljne zdravstvene probelme.

  Kineski pirinač sorte "Wuchang" (nazvana po istoimenom gradu) vrlo je popularan i zbog svog jedinstvenog ukusa. Zbog toga je tristruko skuplji od drugih vrsta, a pojedine kompanije su našle mogućnosti za još većom zaradom i počele su da prave kobajagi "Wuchang" pirinač.

Stručnjaci kažu da je ta opasna namirnica na tržištu Kine već četiri godine. Pravi se od krompira, batata (slatkog krompira) i otrovnog polimera.

Što se izgleda tiče, gotovo je nemoguće razlikovati veštački od pravog pirinča, osim kada se skuvaju: plastični ostaje tvrd. Takođe, koriste i pakovanja koja izgledaju poput originalnih.

Godišnje se u Kini proizvede oko 800.000 tona pravog Wuchang pirinča, dok se proda zastrašujućih 10 miliona tona! 

Kineske kompanije upletene u ovaj skandal, do sada su uspešno su skrivale postojanje lažnog pirinča. Istina je izašla na videlo tek kada se ta namirnica našla van granica Kine, u Indiji, Vijetnamu, Singapuru.

Državno telo za proveru hrane na Filipinima trenutno je u procesu ispitivanja plastičnog pirinča i uvodi obavezan pregled robe specijalnim uređajima za spektroskopiju. Potrošačima su uputili ozbiljno upozorenje o postojanju plastičnog pirinča i velikoj štetnosti na ljudsko zdravlje.

Ako pojedete tri male činije lažnog pirinča isto je kao da ste pojeli jednu cijelu najlonsku kesu, piše "Alernativa za vas". Ovaj pirinač može da dovede do mnogih ozbiljnih oboljenja, pre svega organa za varenje.

Ukoliko se svakodnevno konzumira, u ljudskom organizmu se taloži sastojak koji se nalazi u plastici - bisfenol A, kao i hemikalije pod nazivom ftalati.

Bisfenol A negativno deluje na hormone, posebno na estrogen. U nekoliko istraživanja ustanovljeno je da utiče na gubitak reproduktivne funkcije i remeti rad hormona.

Ftalati se nalaze u različitim plastičnim proizvodima, a u EU zabranjeni su od 2005. godine. Ftalati utiču na funkcije hormona, ali za razliku od bisfenola A, oni deluju na testosteron.

Za sada nema informacija da je ovaj opasni, plastični pirinač stigao u Europu.

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen 27.02.2024.

Ocijenjeno u analizi