Raskrinkavanje.ba

SOTT → Pentagonov program biološkog oružja se nikada nije završio: američki biološki laboratoriji širom svijeta

29.01.2018
Tekst članka

Gruzija je teren za ispitivanje biološkog oružja

Centar Lugar je biološki laboratorij Pentagona u Gruziji. Nalazi se samo 17 km od američke vojne zračne baze Vaziani u glavnom gradu Tbilisi. Zaposleni u vojnom programu su biolozi američke vojne jedinice za medicinsko istraživanje - Gruzija (USAMRU-G) zajedno s privatnim izvođačima. Laboratorij za biološku sigurnost razina 3 dostupan je samo državljanima SAD-a sa sigurnosnim odobrenjem. Oni imaju diplomatski imunitet prema sporazumu SAD-Gruzija iz 2002. o obrambenoj suradnji.
 

Pentagon biološko oružje

Pentagon biološko oružje

Sporazum SAD-Gruzija odobrava diplomatski status američkom vojnom i civilnom osoblju (uključujući i diplomatska vozila), koji rade na programu Pentagona u Gruziji.

Informacije dobivene iz američkog registra saveznih ugovora razjašnjavaju neke od vojnih aktivnosti u Lugar centru - među njima i istraživanja bio-agensa (antraks, tularemija) i virusnih bolesti (npr. Krimska-Kongo hemoragična groznica) i prikupljanje bioloških uzoraka za buduće eksperimente.

Pentagonski izvođači proizvode bio-agense pod diplomatskom zaštitom

Agencija za smanjenje obrambene prijetnje (DTRA) dodijelila je velik dio posla iz vojnog programa privatnim tvrtkama, koje nisu odgovorne Kongresu i koje mogu slobodnije raditi i kretati se izvan pravila zakona. Američko civilno osoblje koje obavlja poslove u Lugar centru također je dobilo diplomatski imunitet, iako nisu diplomati. Dakle, privatne tvrtke mogu obavljati posao, pod diplomatskom zaštitom za američku vladu, a da ne budu pod izravnom kontrolom države domaćina - u ovom slučaju Republike Gruzije. CIA često koristi ovu praksu kako bi osigurala pokriće za svoje agente.
 

Pentagon biološko oružje

Tri privatne američke tvrtke rade u američkom bio-laboratoriju u Tbilisiju - CH2M Hill, Battelle i Metabiota. Osim za Pentagon, ti privatni izvođači obavljaju biološka istraživanja za CIA-u i razne druge državne agencije.

CH2M Hill dobio je 341,5 milijuna dolara vrijednih DTRA ugovora u okviru programa Pentagona za bio-laboratorije u Gruziji, Ugandi, Tanzaniji, Iraku, Afganistanu, Jugoistočnoj Aziji. Polovica tog iznosa (161,1 milijuna dolara) doznačuje se Lugar centru pod gruzijskim ugovorom.

Prema CH2M Hill, američka tvrtka je osigurala biološke agense i zaposlila bivše znanstvenike bio-ratovanja u Lugar centru. To su znanstvenici koji rade za drugu američku tvrtku uključenu u vojni program Gruzije - Battelle Memorial Institute.

Kao kooperant u Lugar centru s 59 milijuna dolara, Battelle ima veliko iskustvo u istraživanju bio-agensa, budući da je tvrtka već radila na američkom programu bio-oružja u sklopu 11 prethodnih ugovora s američkom vojskom (1952-1966).

Pentagon biološko oružje

Izvor: Aktivnosti američke vojske u SAD-u, Biološki programi ratovanja, sv. II, 1977, str. 82

Privatna tvrtka obavlja poslove za Pentagonske bio-laboratorije DTRA u Afganistanu , Armeniji, Gruziji, Ugandi, Tanzaniji, Iraku, Afganistanu i Vijetnamu. Battelle provodi istraživanje, razvoj, testiranje i evaluaciju pomoću vrlo toksičnih kemikalija i visoko patogenih bioloških sredstava za širok raspon američkih vladinih agencija. Ukupno joj je dodijeljeno oko 2 milijarde dolara saveznih ugovora i rangira se kao 23. među 100 najboljih poduzetnika američke vlade.

CIA-Battelle Projekt Jasna vizija

Projekt Jasna vizija (1997. i 2000.), zajednička istraga CIA-e i Memorijalnog instituta Battelle, temeljem ugovora koji dodijeljuje Agencija, rekonstruirala je i testirala bombu antraksa u doba sovjetske ere kako bi testirala njene karakteristike diseminacije. Navedeni cilj projekta bio je procijeniti karakteristike širenja bioloških agensa bombama. Skrivena operacija CIA-Battelle izostavljena je iz dekleracije konvencije Sjedinjenih Američkih Država o biološkom oružju dostavljene UN-u.

Pentagon biološko oružje


Spore antraksa pod mikroskopom

Strogo čuvani tajni eksperimenti

Battelle je upravljala tajnom bio-laboratorijom (Nacionalni centar za analizu i borbu protiv biomase - NBACC) u Fort Detricku, Maryland, u sklopu ugovora američkog Ministarstva za domovinsku sigurnost (DHS) tokom posljednjeg desetljeća. Tvrtka je dobila savezni ugovor od 344,4 milijuna $ (2006 - 2016), i još jedan ugovor od $ 17.3 milijuna (2015 -2026) od strane DHS.
 

Pentagon biološko oružje

© DHS
NBACC je klasificiran kao američki vrhunsko tajni objekt

Među tajnim eksperimentima koje je proveo Battelle u NBACC-u su: Procjena tehnike diseminacije prahaProcjena opasnosti koje izazivaju aerosolizirani toksini i Procjena virulencije B. Pseudomallei (Melioidoza) kao funkcije aerosolne čestice kod ne-ljudskih primata. Melioidoza ima potencijal da bude razvijena kao biološko oružje, stoga je klasificirana kao kategorija B. agens bioterorizma. SAD je proučavao B. Pseudomallei kao potencijalno biološko oružje u prošlosti.
 

Pentagon biološko oružje

© NBACC
Znanstvenici grade patogene u laboratoriji NBACC

Pentagonove bio-laboratorije u epicentru krize Ebole

Američka tvrtka Metabiota Inc. dobila je 18,4 milijuna dolara saveznih ugovora u sklopu Pentagonskog programa DTRA u Gruziji i Ukrajini za znanstvene i tehničke savjetodavne usluge.

Metabiota usluge uključuju globalna istraživanja o biološkim prijetnjama na terenu, otkrivanje patogena, odgovor na izbijanja bolesti i klinička ispitivanja.

Pentagon je ugovorio Metabiota Inc. za obavljanje posla za DTRA prije i tijekom krize Ebole u zapadnoj Africi, a dobila je nagradu od 3.1 milijuna dolara (2012-2015) za rad u Sierra Leoneu - jednoj od zemalja u epicentru izbijanja Ebole.

Pentagon biološko oružje

Metabiota je radila na projektu Pentagona u epicentru krize Ebole, gdje se nalaze tri američke bio-laboratorije.

Pentagon biološko oružje

Izvješće od 17. srpnja 2014., koje je izradio Konzorcij za virusnu hemoragičku groznicu, optužio je Metabiota Inc. da se nije pridržavala postojećeg sporazuma o tome kako da prijavi rezultate ispitivanja i za zaobilaženje tamošnjih znanstvenika iz Sierra Leonea. Izvješće je također ukazalo na mogućnost da Metabiota uzgaja krvne stanice u laboratoriju, što je u izvješću navedeno kao opasno, kao i pogrešno dijagnosticiranje zdravih bolesnika. Metabiota je odbila sve te navode.
 

Pentagon biološko oružje


2011., Lugar Centar, Andrew C. Weber (desno) pomoćnik ministra obrane SAD-a (2009.-2014.), američki zamjenik koordinatora ministarstva obrane za odgovor na Ebolu (2014. - 2015.), trenutno je zaposlenik tvrtke Metabiota

Vojni eksperimenti na ujedajućim insektima

Entomološki rat je vrsta biološkog ratovanja koje koristi insekte za prijenos bolesti. Pentagon je navodno izvodio takve entomološke testove u Gruziji i Rusiji.

Pentagon biološko oružjeUjedajuće muhe u Gruziji

2014. Lugar centar bio je opremljen pogonom za insekte i pokrenuo je projekt pod nazivom "Podizanje svijesti o barkodiranju piješćanih muha u Gruziji i Kavkazu". Projekt je obuhvaćao veće geografsko područje izvan Gruzije - Kavkaz. U razdoblju 2014.-2015. prikupljene su Phlebotomine vrste pješćanih muha u okviru drugog projekta "Nadzor nad radom akutne febrilne bolesti", a sve (ženske) pješčane muhe testirane su kako bi se odredila njihova stopa infektivnosti. Treći projekt, uključujući i kolekciju pješćanih muha, istraživao je karakteristike njihovih pljuvačnih žlijezda.

Pentagon biološko oružje


Ujedajuće muhe u kupaonici u Tbilisiju, Gruzija

Kao rezultat toga, Tbilisi je zaražen pješćanim mušicama od 2015. Ovi ujedajući insekti žive u zatvorenom prostoru, u kupaonicama tijekom cijele godine, što nije bilo tipično ponašanje ovih vrsta u Gruziji (normalno je sezona Phlebotomine muha u Gruziji izuzetno kratka - od lipnja do rujna). Lokalni se stanovnici žale da ih ove novonastale muhe ujedaju dok su goli u svojim kupaonicama. One također imaju snažnu otpornost na hladnoću i mogu preživjeti čak i na temperaturama ispod nule u planinama.

Ujedajuće muhe u Dagestanu, Rusija

Od početka Pentagonskog projekta 2014. godine, muhe slične onima u Gruziji pojavili su se u susjednom Dagestanu (Rusija). Prema lokalnom stanovništvu, one ujedaju i uzrokuju osip. Njihova staništa za uzgoj su kućni odvodi.
 

Pentagon biološko oružje

Pentagon biološko oružje


Muhe u Gruziji (lijevo). Ista muha u Dagestanu (desno)

Muhe iz obitelji Phlebotomine nose opasne parazite u njihovoj slini koje kroz ugriz prenose ljudima. Bolest koju nose ove muhe je od velikog interesa za Pentagon. Godine 2003. tijekom američke invazije na Irak, američki vojnici bili su teško izgriženi od pješćanih mušica i udobili lišmanijazu. Bolest je autohtona u Iraku i Afganistanu, i ako se ne liječi, akutni oblik lišmanijaze može biti koban.

U izvješću američke vojske iz 1967. godine "Člankonošci od medicinske važnosti u Aziji i europskom SSSR-u" navode se svi lokalni insekti, njihovu distribuciju i bolesti koje nose. U dokumentu su navedene i ujedajuće muhe koje žive u odvodima. Njihovo prirodno stanište su, međutim, Filipini, a ne Gruzija ili Rusija.

Pentagon biološko oružje


"Člankonošci od medicinske važnosti u Aziji i europskom SSSR-u", izvješće američke vojske, 1967.

Pentagon biološko oružje

Operacija Bijeli mantil: Zaražene muhe testirane na ugrizima ljudi

1970. i 1972. testovi groznica pješćane muhe obavljeni su na ljudima prema deklasificiranom izvješću američke vojske - "Aktivnosti američke vojske u SAD-u, Programi bioloških ratova, 1977, vol. II, str. 203". Tijekom operacije Bijeli mantil volonteri su bili izloženi ugrizima inficiranih pješčanih mušica. Operacija Bijeli mantil bila je bio-obrambeni istraživački program koji je izvršila američka vojska u Fort Detricku, Maryland, između 1954. i 1973.

Unatoč službenom prestanku američkog programa za bio-oružja, USAMRIID je 1982. proveo eksperiment kako bi vidjeli jesu li pješćane muhe i komarci mogli biti vektori virusa Rift Valley, Denge, Chikungunya i Istočnog konjskog encefalitisa - virusi koje je američka vojska istraživala za svoj potencijal kao bio-oružje.
 

Pentagon biološko oružje

Insekti ubojice

Pentagon ima dugu povijest u korištenju insekata kao vektora za bolesti. Prema djelomično deklasificiranom izvješću američke vojske iz 1981. godine, američki znanstvenici za biološko ratovanje proveli su niz pokusa na insektima. Te su operacije bile dio američkog entomološkog ratovanja u sklopu Programa biološkog oružja SAD-a.

Pentagon: Kako ubiti 625.000 ljudi za samo 0,29 dolara po smrti

Izvješće američke vojske iz 1981. usporedilo je dva scenarija - 16 istodobnih napada na grad od strane A. Aegypti komaraca zaraženih žutom groznicom, i napad aerosolom Tularemije - te procjenilo njihovu učinkovitost u pogledu troškova i žrtava.

Pentagon biološko oružje

Pentagon biološko oružje

Operacija Veliki svrab: Terenski testovi provedeni su kako bi se odredili obrasci pokrivanja i preživljavanje muhe orjentalnog štakora Xenopsylla cheopis za uporabu kao vektor bolesti u biološkom ratovanju.

Operacija Veliko zujanje: 1 milijun A. Aegypti komaraca su proizvedeni, 1/3 je stavljeno u streljivo i ispušteno iz zrakoplova, ili raspršeno na tlu. Komarci su preživjeli zračni desant i aktivno su tražili ljudsku krv.

Pentagon biološko oružje


Procjena entomološkog ratovanja kao potencijalne opasnosti za američke i europske zemlje NATO-a, američka vojska, izvješće u ožujku 1981. godine

Operacija Svibanjski dan: Aedes Aegypti komarci su raspršeni prizemljenim metodama u Georgia, SAD, tijekom operacije američke vojske koja je nazvana Svibanjski dan.

Pentagon biološko oružje

Dijelovi izvješća američke vojske 1981. godine kao što su "Masovna proizvodnja Aedes Aegypti" nisu deklasificirani, što znači da je projekt još uvijek u tijeku.

Aedes Aegypti, također poznat kao komarac žute groznice, široko se koristio u američkim vojnim operacijama. Navodi se da su iste vrste komaraca vektori denga, chikungunya i virusa Zika koji uzrokuju genetske malformacije kod novorođenčadi

Operacija Predvodnik: Zapovjedništvo za kemijsko istraživanje i razvoj američke vojske, Podružnica biološkog oružja, proučavalo je aktivnosti na bazi komaraca na brojnim terenskim ispitivanjima na Dugway Proving Ground, Utah, 1960. Djevičanski ženski Aedes aegypti komarci, koji su bili gladni, testirani su na vojnicima na otvorenom.
 

Pentagon biološko oružje

Za referencu: Studije aktivnosti komaraca na otvorenom, Project Predvodnik I, 1960, Tehničko izvješće, Američka vojska, Dugway Proving Ground.

Vojni eksperimenti s tropskim komarcima i krpeljima u Gruziji

Takve vrste komaraca i buha (proučavane u prošlosti u okviru američkog entomološkog ratnog programa) također su sakupljene u Gruziji i testirane u Lugar centru.

U sklopu DTRA projekta "virus i ostali arbovirusi u Gruziji" u 2014. godini, do tada nikada viđen tropski komarac Aedes albopictus je otkriven prvi put a nakon odsutstva desetljećima (60 godina), postojanje Aedes aegypti komarca potvrđeno je u zapadnoj Gruziji .
 

Pentagon biološko oružje


Aedes Albopictus je vektor mnogih virusnih patogena, virusa žute groznice, denga groznice, Chikungunya i Zike

Ovi tropski komarci Aedes Albopictus, koji nikad prije nisu bili vidljivi u Gruziji, također su otkriveni u susjednoj Rusiji (Krasnodar) i Turskoj. Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, njihovo širenje je neobično za ovaj dio svijeta.

Pentagon biološko oružje


Kliknite da biste vidjeli sliku u punoj veličini

Aedes Aegypti komarci su distribuirani samo u Gruziji, južnoj Rusiji i sjevernoj Turskoj. Prvi put su otkriveni 2014. godine nakon početka programa Pentagona u Lugar centru.

Pentagonovo biološko oružje


Kliknite da biste vidjeli sliku u punoj veličini

U sklopu drugog projekta DTRA, "Epidemiologija i ekologija Tularemije u Gruziji" (2013.-2016.), prikupljeno je 6.148 kopnenih krpelja; 5.871 sakupljeno je sa goveda i 1.310 buha i 731 krpelja je uhvaćeno. Godine 2016. prikupljeno je još 21.590 krpelja i proučavano u Lugar centru .

Epidemija antraksa u Gruziji i ljudski pokusi u NATO-u

Tijekom 2007. godine Gruzija je završila s politikom obveznog godišnjeg cijepljenja stoke protiv antraksa. Kao rezultat toga, stopa morbiditeta ove bolesti dostigla je vrhunac u 2013. godini. Iste godine NATO je započeo testove za cjepivo protiv antraksa na ljudima u Lugar centru u Gruziji.
 

Pentagonovo biološko oružje


Kliknite da biste vidjeli sliku u punoj veličini

Godine 2007., unatoč epidemiji antraksa, gruzijska vlada je prekinula obvezno cijepljenje na 7 godina. NATO 2013. godine započinje ljudska ispitivanja na novoj antraks vakcini u Gruziji.

Pentagonovo biološko oružje

Istraživanje Pentagona o ruskom antraksu

Anthraks je jedan od bioloških agensa koji su korišteni kao oružje od strane američke vojske u prošlosti. Unatoč Pentagonovim tvrdnjama da je njegov program samo obrambeni, postoje suprotne činjenice. Godine 2016. u Lugar centru američki znanstvenici proveli su istraživanje o 'Genomskoj sekvenci sovjetskog/ruskog cjepiva bakterije antraksa 55-VNIIVViM', koji je financiran od strane Američke agencije za smanjenje obrambenih prijetnji (DTRA) u okviru Kooperativnog programa biološkog angažmana u Tbilisiju, kojim upravlja Metabiota (američki poduzetnik pod programom Pentagona u Gruziji).

Godine 2017. DTRA je financirala daljnja istraživanja - "Deset genomskih sekvenci izolata ljudskih i životinjskih staništa bakterije antraksa iz zemlje Gruzije "- koja je izvedena od USAMRU-G u Lugar centru.

34 osobe namjerno infektirane Krimska-Kongo hemoragičkom groznicom (CCHF) u Gruziji

Krimska-Kongo hemoragična groznica (CCHF) uzrokovana je infekcijom preko virusa koji se prenosi krpeljima (Nairovirus). Bolest je prvi put karakterizirana na Krimu 1944. godine i dobila je ime Krimska hemoragična groznica. Kasnije 1969. godine je prepoznata kao uzrok bolesti u Kongu, što je rezultiralo trenutnim nazivom bolesti. U 2014. 34 osobe su zaražene (uključujući i 4-godišnje dijete) s CCHF-om. Tri su umrlaIste godine, biolozi Pentagona proučavali su virus u Gruziji pod DTRA projektom 'Epidemiologija febrilnih bolesti uzrokovanih virusima denga i drugim arbovirusima u Gruziji'. Projekt je uključivao testove na pacijentima sa simptomima vrućice i prikupljanju krpelja, kao moguće vektore CCHFV za laboratorijske analize.
 

Pentagonovo biološko oružje

Pentagonovo biološko oružje

© NCDC-Georgia

Uzrok CCHF izbijanja u Gruziji i dalje je nepoznat. Prema izvješću lokalnog veterinarskog odjela, samo jedan krpelj od svih prikupljenih vrsta iz zaraženih sela je pozitivan za bolest. Unatoč tvrdnjama lokalnih vlasti da je virus prenesen ljudima sa životinja, svi uzorci krvi životinja također su negativni. Nedostatak zaraženih krpelja i životinja neobjašnjivo je s obzirom na oštar porast CCHF ljudskih slučajeva u 2014. godini, što znači da izbijanje nije bilo prirodno i virus se namjerno proširio.

U 2016. godini prikupljeno je još 21.590 krpelja za DNK baze podataka za buduće studije u Lugar centru pod Pentagonovim projektom 'Procjena seroprevalencije i genetske raznolikosti virusa Krimske-Kongo hemoragičke groznice (CCHFV) i Hantavirusa u Gruziji".
 

Pentagonovo biološko oružje


Simptomi CCHF-a


Vojni biološki laboratorij optužen za smrtonosnu epidemiju CCHF u Afganistanu

U Afganistanu je također prijavljeno 237 slučajeva Krimsko-Kongo hemoragijske groznice (CCHF), od kojih su 41 bila fatalna do prosinca 2017. godine. Prema afganistanskom Ministarstvu zdravstva, većina slučajeva registrirani su u glavnom gradu Kabulu, gdje je prijavljen 71 slučaj sa 13 smrtnih ishoda, a i u pokrajini Herat blizu granice s Iranom (67 slučaja).
 

Pentagonovo biološko oružje

Pentagonovo biološko oružje

Afganistan je jedna od 25 zemalja širom svijeta s bio-laboratorijima Pentagona na njihovom teritoriju. Projekt u Afganistanu dio je američkog bio-obrambenog programa - Programa za kooperativni biološki angažman (CBEP), koji financira Agencija za smanjenje prijetnji (DTRA). Izvođači DTRA, koji rade u Lugar centru u Gruziji, CH2M Hill i Battelle, također su ugovoreni za program u Afganistanu. CH2M Hill dobio je ugovor vrijedan 10,4 milijuna dolara (2013-2017). Djelatnici Pentagona u Afganistanu i Gruziji su isti, a tako i bolesti koje se šire među lokalnim stanovništvom u obje zemlje.

Zašto Pentagon prikuplja i proučava šišmiše

Šišmiši su navodno rezervoarni domaćini virusu EboleRespiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS ) i drugih smrtonosnih bolesti. Međutim, precizni načini na koji se ti virusi prenose na ljude su trenutno nepoznati. Brojne su studije provedene u sklopu DTRA Koorporativnog programa za biološki angažman (CBEP) u potrazi za smrtonosnim patogenima od vojne važnosti kod šišmiša.
 

Biološko oružje Pentagona

221 šišmiš su eutanazirani u Lugar centru za potrebe istraživanja u 2014.
 

Biološko oružje Pentagona

Šišmiši su krivi za smrtonosnu epidemiju Ebole u Africi (2014.-2016.). Međutim, nije bilo uvjerljivih dokaza o tome kako je virus "skočio" na ljude, što je izazvalo sumnju u namjerne i neprirodne infekcije.

Tehnologija smrtonosnih virusa je legalna u SAD-u

Bliskoistočni koronavirus respiratornog sindroma (MERS-CoV) pojavio se prvi put u 2012. i smatra se da je nastao kod šišmiša i širio se izravno na ljude i/ili deve. Međutim, poput Ebole, precizni načini širenja virusa nisu poznati.

1.980 slučajeva sa 699 smrtnih ishoda uzrokovanih MERS-CoV prijavljeno je u 15 zemalja širom svijeta (od lipnja 2017.).

Biološko oružje Pentagon

© WHO
3 do 4 od 10 bolesnika prijavljenih s MERS-om umrli su

MERS-CoV je jedan od virusa koje su projektirali SAD, a proučavao Pentagon, kao i gripu i SARS. Potvrda ove prakse jest Obamina privremena zabrana državnog financiranja iz 2014. za takva istraživanja "dvojne namjene". Moratorij je ukinut 2017. i eksperimenti su se nastavili. Poboljšani potencijalni pandemički patogeni (PPP) eksperimenti su legalni u SAD-u.

Takvi eksperimenti imaju za cilj povećati transmisiju i / ili virulenciju patogena.


Tularemija kao bio oružje

Tularemija, također poznata kao zečija groznica, klasificirana je kao bioterorizam i razvijena je kao takva u prošlosti od strane SAD-a. Međutim, nastavlja se Pentagonovo istraživanje o Tularemiji, kao i o mogućim vektorima bakterija kao što su krpelji i glodavci koji uzrokuju bolest. DTRA je pokrenula niz projekata na Tularemiji zajedno s ostalim posebno opasnim patogenima u Gruziji.

Posebno opasni patogeni (EDP), ili selektivni agensi, predstavljaju glavnu brigu za javno zdravlje na globalnoj razini. Ovi visokopatogeni agensi imaju mogućnost da budu oružani, s dokazima njihove vojne važnosti vidljivi kroz sljedeće Pentagonske projekte: epidemiologija i ekologija tularemije u Gruziji (2013-2016) (prikupljeno je 60.000 vektora za izolate soja i istraživanje genoma); Epidemiologija ljudske tularemije u Gruziji; i Epidemiologija i nadzor nad osobito opasnim patogenima u Gruziji (proučavanje odabranih agensa među pacijentima s nediferenciranom groznicom i hemoragičnom groznicom/septičkim šokom).
 

Biološko oružje Pentagona


F. Tularensis je visoko infektivna bakterija i ima potencijal da se upotrebi kao oružje pomoću aerosolnih napada

Biološko oružje Pentagona


Tularemija je jedno od biooružja koje je američka vojska razvila u prošlosti

Izvor: Izvještaj američke vojske iz 1981.

Bio-laboratorije Pentagona i širenje bolesti u Ukrajini

Biološko oružje Pentagona


11 Pentagonovih bio-laboratorija u Ukrajini i Rusiji. Kliknite da biste vidjeli sliku u punoj veličini

Agencija za smanjenje prijetnji ministarstva obrane (DTRA) financirala je 11 bio-laboratorija u Ukrajini koja se graniči s Rusijom:

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Penntagon biološko oružje

Američki vojni program je osjetljiva informacija

Ukrajina nema kontrolu nad vojnim bio-laboratorijima na svom teritoriju. Prema Sporazumu iz 2005. godine između Ministarstva obrane SAD-a i Ministarstva zdravstva Ukrajine, ukrajinskoj vladi zabranjeno je javno objavljivanje osjetljivih informacija o američkom programu, a Ukrajina je dužna prenijeti na američko ministarstvo obrane opasne patogene za biološka istraživanja. Pentagonu je odobren pristup određenim državnim tajnama Ukrajine u vezi s projektima pod njihovim sporazumom:
 

Pentagon biološko oružje

Pentagon biološko oružje

Znastvenici biološkog oružja pod diplomatskom zaštitom

Među skupom bilateralnih sporazuma između SAD-a i Ukrajine uspostavljen je Centar za znanost i tehnologiju u Ukrajini (STCU) - međunarodna organizacija koju financira uglavnom vlada SAD-a kojoj je odobren diplomatski status. STCU službeno podržava projekte od znanstvenika koji su prethodno bili uključeni u sovjetski program biološkog oružja. Tijekom posljednjih 20 godina STCU je uložio preko 285 milijuna dolara u financiranje i upravljanje oko 1.850 projekata znanstvenika koji su ranije radili na razvoju oružja za masovno uništenje.

Biološko oružje Pentagon

Američko osoblje u Ukrajini radi pod diplomatskom zaštitom.

364 Ukrajinaca umrlo od svinjske gripe

Jedan od laboratorija Pentagona nalazi se u Kharkivu, gdje je u siječnju 2016. najmanje dvadeset ukrajinskih vojnika umrlo od virusa nalik gripi u samo dva dana, a još 200 je hospitalizirano. Ukrajinska vlada nije izvijestila o mrtvim ukrajinskim vojnicima u Kharkivu. Od ožujka 2016. godine prijavljeno je 364 smrtnih slučajeva diljem Ukrajine (81,3% uzrokovano svinjskom gripom A (H1N1) pdm09 - isti uzgoj koji je izazvao svjetsku pandemiju u 2009. godini).

Biološko oružje Pentagona

Prema podacima obavještajne službe Donjecke Narodne Republike (DPR), iz američkog bio-laboratorija u Kharkivu procurio je smrtonosni virus.


Policija istražuje infekciju s neizlječivom bolesti

Krajem prošle godine, vrlo sumnjiva infekcija hepatitisa A širi se brzo u samo nekoliko mjeseci diljem jugoistočne Ukrajine, gdje se nalazi većina bioloških laboratorija Pentagona.

Biološko oružje Pentagona


Kliknite da biste vidjeli sliku u punoj veličini

37 osoba je hospitalizirano zbog hepatitisa A u ukrajinskom gradu Mykolaivu od siječnja 2018. godine. Lokalna policija pokrenula je istragu o "infekciji virusom ljudske imunodeficijencije i drugim neizlječivim bolestima". Prije tri godine više od 100 ljudi u istom gradu postalo je zaraženo kolerom. Navodno se obje bolesti šire kroz kontaminiranu pitku vodu.

U ljeto 2017. godine 60 osoba s hepatitisom A primljeno je u bolnicu u gradu Zaporizhia. Uzrok tog izbijanja još je nepoznat.

U regiji Odessa, 19 djece iz sirotišta hospitalizirano je zbog hepatitisa A u lipnju 2017. godine.

29 slučajeva hepatitisa A prijavljeno je u Kharkivu u studenom 2017. godine. Virus je izoliran u kontaminiranoj vodi za piće. Jedna od bio-laboratorija iz Pentagona koja se nalazi u Kharkivu bila je optužena za smrtonosnu epidemiju gripe prije godinu dana koja je uzela živote 364 Ukrajinaca.

Članak indeksiran 16.03.2022. Zadnji put osvježen 16.03.2022.

Ocijenjeno u analizi