Pfizer dokumenti otkrivaju različite neželjene posljedice vakcine

Izvor/medij: Logično
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Manipulativna tumačenja podataka o prijavljenim smrtima nakon primanja Pfizer vakcine

Dokumenti koje je objavila Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrivaju da je proizvođač lijekova Pfizer zabilježio skoro 160.000 neželjenih reakcija na svoju vakcinu protiv Covida-19 u prvim mjesecima njenog uvođenja.

Dokumente je nabavila grupa ljekara, profesora i novinara koji sebe nazivaju Javnozdravstveni i Medicinski Stručnjaci za Transparentnost, koji su FDA podnijeli zahtjev po Zakonu o slobodi informacija (FOIA) za njihovo objavljivanje.

Prva tranša dokumenata otkriva da je od februara 2021. godine, kada je Pfizer vakcina uvedena širom svijeta po hitnom postupku, proizvođač lijekova sakupio više od 42.000 izvještaja o slučajevima sa detaljima o skoro 160.000 neželjenih reakcija na vakcinu.

Ove reakcije su se kretale od blagih do teških, a 1.223 su bile fatalne. Većina ovih izvještaja o slučajevima uključivala je ljude starosti između 31 i 50 godina u Sjedinjenim Državama.

Prijavljeno je više od 25.000 poremećaja nervnog sistema, zajedno sa 17.000 poremećaja mišićno-skeletnog i vezivnog tkiva i 14.000 gastrointestinalnih poremećaja. Prijavljen je niz različitih autoimunih stanja, zajedno sa nekim posebnim bolestima, uključujući 270 „spontanih abortusa“, ​​i incidenciju herpesa, epilepsije, srčane insuficijencije i moždanog udara, između hiljada drugih.

 

Ove neželjene posljedice su ranije bile poznate i sve su evidentirane u bazi podataka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u sistemu za izvještavanje o neželjenim posljedicama (VAERS), koji je do nedelje zabilježio 3.300 smrtnih slučajeva nakon vakcinacije sa Pfizer vakcinom, što je cifra u velikoj mjeri u skladu sa sopstvenim podacima kompanije.

Kritičari kažu da se neki od ovih smrtnih slučajeva ne mogu u potpunosti povezati sa vakcinacijom, dok drugi tvrde da je pravi broj smrtnih slučajeva i neželjenih posljedica nedovoljno prijavljen.

Kritično je da je FDA koristila Pfizerove dokumente da proglasi vakcinu ove kompanije bezbjednom, što je uradila za Amerikance od 16 i više godina u avgustu. Od tada je odobrena za djecu od pet godina, a prošle nedjelje su odobrene buster doze za osobe starije od 16 godina.

FDA kaže da će možda trajati do 2096. godine da objave svih 451.000 stranica koje je koristila za odobravanje Pfizerove vakcine.

Suočena sa transmisivnijim i očigledno otpornijim na vakcine sojem koronavirusa Omicron, američka vlada je nastavila da reklamira vakcinaciju kao ključnu za pobjedu nad Covidom-19. Tako je i izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Burla, u srijedu rekao da će možda biti potrebna četvrta doza vakcine njegove kompanije da bi se održao nivo imuniteta.

Sa jednom južnoafričkom studijom koja pokazuje da je Pfizer vakcina do 40 puta manje efikasna protiv Omicrona u odnosu na prethodne varijante, kompanija kaže da bi mogla imati specifičnu Omicron vakcinu na tržištu do marta 2022.

Članak indeksiran 14. 01. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me