Raskrinkavanje.ba

Manipulativna tumačenja podataka o prijavljenim smrtima nakon primanja Pfizer vakcine

U prva tri mjeseca upotrebe Pfizer vakcine protiv Covid-19 prijavljene su 1.223 smrti nakon vakcinacije. Međutim, to ne znači da su ove smrti uzrokovane vakcinacijom niti je to potvrđeno, kako su to predstavili pojedini portali.

Na Facebook profilu Azra Pašić II, 5. januara 2022. godine objavljena je slika na kojoj je ispisana tvrdnja da je u prvih 90 dana upotrebe vakcine protiv Covid-19 proizvođača Pfizer prijavljeno desetine hiljada neželjenih reakcija, uključujući i preko 1.200 smrti:

Prema službenom Pfizerovom dokumentu pod nazivom Kumulativna analiza izvještaja o neželjenim događajima nakon odobrenja, u samo prvih 90 dana od uvođenja cjepiva pod EUA FDA - od 1. decembra. 2020. - 28. februara 2021. - bilo je DESETINE HILJADA prijavljenih neželjenih reakcija, uključujući PREKO 1200 SMRTI !! !!

Slika je objavljena uz status u kome su ove tvrdnje ponovljene, te dodato da je ovu dokumentaciju, nakon naredbe "saveznog suca", objavila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), a na osnovu Zakona o slobodi informisanja.

Objavljen je i link koji vodi na članak na engleskom jeziku, na portalu The Richardson Post, iz koga su preuzete ove tvrdnje.

Ista slika objavljena je 7. januara na Facebook profilu Nudžejma Jamaković, uz nešto duži opis, u kome se navodi više detalja o dokumentu i preciznije brojke.

Izvještaj navodi da je bilo ukupno 42.086 pojedinacnih licnih prijava osoba koje su imale nezeljenu reakciju na Pfizerovu vakcinu sirom svijeta, a najveci broj (13.739) dolazi iz Sjedinjenih Americkih Drzava i Ujedinjenog Kraljevstva (13.404). Ukupan broj prijavljenih smrtnih slucajeva je 1.223.

 

Tvrdnje u medijima prisutne i ranije
 

Tvrdnje o 1.200 smrtnih slučajeva i desetinama hiljada neželjenih reakcija na vakcinu protiv Covid-19 kompanije Pfizer odranije su prisutne na našem govornom području. Još početkom decembra objavili su ih pojedini mediji poznati po širenju dezinformacija o vakcinama i pandemiji. 

Na portalu Nulta tačka je 2. decembra 2021. godine objavljen članak sa naslovom: 

OBJAVLJENE PRVE INFORMACIJE O NUSPOJAVAMA PFIZER VAKCINE – SERIJA DOKUMENATA POKAZUJE PREKO 1.200 SMRTNIH SLUČAJEVA OD VAKCINE U PRVIH 90 DANA

Riječ je zapravo o prevodu članka sa portala The Richardson Post, koji je linkovan u prethodno navedenim objavama. U članku se ovaj izvještaj naziva bombom, a vakcina protiv Covid-19 kompanije Pfizer eksperimentalnom.

Sve u svemu, izveštaj navodi da je bilo ukupno 42.086 izveštaja o slučajevima pojedinaca koji su imali neželjenu reakciju na Pfizer-ovu vakcinu širom sveta, a najveći broj (13.739) dolazi iz Sjedinjenih Država i UK (13.404).

Prema dokumentima, žene (29.914) su imale preko 3 puta veće šanse da dožive reakciju od muškaraca (9.182). Ukupno 1.223 osobe imale su fatalnu reakciju na eksperimentalnu Pfizer vakcinu.

Kako FDA nije odmah povukla eksperimentalnu vakcinu iz prometa? A kamoli da Pfizer-u odobri višestruka proširenja EUA dok radi sa lažljivim Bajdenovim režimom da bi gurnuo iglu u ruku svakog pojedinog Amerikanca.

U članku Nulte tačke navodi se kako se u dokumentu zaključuje da je odnos koristi i rizika od vakcine povoljan, no za takav se zaključak razlozi pronalaze u finansijskoj koristi kompanije od proizvodnje vakcina.

Ipak, nekako se u radu zaključuje da je „pregled dostupnih podataka“ bio dovoljno dobar i da je pokazao „povoljan odnos koristi i rizika“ za vakcinu koja je veoma brzo napravljena.

Kakav je odnos koristi i rizika kod virusa koji ima stopu oporavka od 99,9%? Prednost – barem za Pfizer – je jasna; Nije važno koliko je inače zdravih života izgubljeno – oni UNOVČAVAJU iznose od 1.000 USD U SEKUNDI sa projektovanim profitom od 36 MILIJARDI USD ove godine samo od vakcine – to je kriminalno.

Portal CG vijesti je u članku u kome se tvrdi da jednokratne maske navodno ispuštaju toksične hemikalije embedovao tweet u kome je podijeljen članak o navodnim smrtnim ishodima usljed vakcinacije.

Identičan članak objavili su portali Pravo i pravda i Ayurmed.

O ovom dokumentu pisale su i Zvjezdane staze, u članku objavljenom 2. decembra, u kome se tvrdi da je vakcina “ubila HILJADE samo u prvom mesecu”.

NOĆNA MORA: Pfizer i FDA suzbijaju dokaze koji pokazuju da je bocka C-19 ubila HILJADE samo u prvom mesecu!

Poslednji dokument FDA zaključuje da je Pfizerova bocka povoljna iako je dokument pun loših izveštaja o bockanju.

Među nuspojavama su poremećaji nervnog sistema, srčani i respiratorni poremećaji i smrtni ishod.

Njihov dokument je dio FDA baziran na EUA i prikazuje sve nuspojave Pfizer vakcine od 1. decembra 2020. do 28. februara 2021.

Za to vreme prijavljeno je 42.086 nuspojava i 1.223 smrtna slučaja. Jedan od svaka 34 sporedna događaja bio je fatalan.

“Pregled dostupnih podataka za ovo kumulativno PM iskustvo, potvrđuje povoljnu korist: balans rizika za BNT162b2”, zaključuje se u dokumentu FDA.

I članci portala Nulta tačka (7.12), Zvezdane staze (4.12) i Logično (13.12) takođe sadrže tvrdnje u kojima se prijavljeni slučajevi direktno dovode u vezu sa vakcinama ili su predstavljeni kao potvrđeni neželjeni efekti vakcina.

Dokumenti koje je objavila FDA (Agencija za hranu i lekove), a u skladu sa zahtevom Zakona o slobodi informacija (FOIA) otkrivaju da je Pfizer zabeležio 1.223 smrtna slučaja u vezi sa vakcinom od 1. decembra. 2020. do 28. februar 2021.godine. (Nulta tačka)

Samo u prvih 90 dana od Pfizerovog odobrenja za injekcije, imamo 150.000 teških nuspojava. Postoje desetine hiljada teških nuspojava i više od 1.200 smrtnih slučajeva. (Zvezdane staze)

Dokumenti koje je objavila Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrivaju da je proizvođač lijekova Pfizer zabilježio skoro 160.000 neželjenih reakcija na svoju vakcinu protiv Covida-19 u prvim mjesecima njenog uvođenja. 

(...)

Prva tranša dokumenata otkriva da je od februara 2021. godine, kada je Pfizer vakcina uvedena širom svijeta po hitnom postupku, proizvođač lijekova sakupio više od 42.000 izvještaja o slučajevima sa detaljima o skoro 160.000 neželjenih reakcija na vakcinu. 

Ove reakcije su se kretale od blagih do teških, a 1.223 su bile fatalne. Većina ovih izvještaja o slučajevima uključivala je ljude starosti između 31 i 50 godina u Sjedinjenim Državama. (Logično)

Ova tri članka, međutim, sadrže i navode koji ukazuju da smrtni slučajevi nisu nužno uzrokovani vakcinama.


Šta su činjenice?


Pfizerov dokument koji se pominje u analiziranim člancima i objavama javno je dostupan i sadrži podatke koji se odnose na prijave neželjenih događaja nakon primanja vakcine protiv Covid-19 ove kompanije u prva tri mjeseca upotrebe u nekoliko zemalja.

Objavljen je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama na zahtjev grupe od više od 30 profesora i naučnika sa više univerziteta, uključujući Harvard, Yale, Brown i UCLA, kako objašnjava Lead Stories u svojoj analizi. U tužbi podnesenoj Okružnom sudu u Teksasu 16. septembra 2021, oni su tražili od FDA da podijeli podatke na koje se oslanjala pri odobravanju Pfizerove vakcine protiv Covid-19.

Premda se u dokumentu navodi da je nakon vakcinacije u periodu od 1. decembra 2020. do 28. februara 2021. bilo 42.086 prijava koje obuhvataju 158.893 neželjena događaja, od čega 1.223 smrtna ishoda, to ne znači da su svi ovi slučajevi uzrokovani vakcinama. To je naznačeno i u samom dokumentu.

Prikupljene prijave o nuspojavama (AER) ne ukazuju nužno da je određeni neželjeni događaj bio uzrokovan lijekom; događaj može biti posljedica hronične bolesti ili nekog drugog faktora, kao što je istorija zdravstvenih problema ili pratećih lijekova. 

Povodom ovog dokumenta, AFP je kontaktirao Pfizer. Iz kompanije su potvrdili da nije riječ o smrtnim slučajevima za koje je utvrđeno da su uzrokovani vakcinama.

Dokument citiran u člancima ne sadrži ništa što bi ukazivalo da je vakcina povezana sa smrtima. Cifra od 1.223 smrtna ishoda među 158.893 štetna događaja odražava "spontane" prijave od izvora koji uključuju zdravstvene službenike u nekoliko zemalja, bez ikakve provjere uzroka, među milionima vakcinisanih ljudi širom svijeta tokom tog perioda, rekla je portparolka Pfizera Dervila Keane za AFP.

"To ne ukazuje na konkretne uzroke smrti, a smrtni slučajevi mogu uključivati ​​osobe s različitim bolestima, kao što su rak ili kardiovaskularne bolesti", kazala je ona.

Lead Stories navodi da većina brojeva u Pfizerovom dokumentu potiče od ekspertskih grupa i regulatornih tijela iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i Sistem izvještavanja o neželjenim događajima vakcina (VAERS), koji vode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA). Iz FDA su za ovu platformu pojasnili da se velika većina smrtnih slučajeva prijavljenih preko ovog sistema ne može direktno pripisati vakcinama.


Važno je napomenuti da izvještaji o neželjenim događajima prijavljeni  Sistemu praćenja neželjenih događaja vakcina (VAERS), uključujući smrtne slučajeve, ne znače nužno da je vakcina uzrokovala zdravstveni problem. Zapravo, pregledi FDA i CDC-a utvrdili su da se velika većina prijavljenih smrtnih slučajeva ne može direktno pripisati vakcinama. FDA zahtijeva od pružatelja zdravstvenih usluga da prijave svaku smrt nakon vakcinacije protiv Covid-19 VAERS-u, čak i ako nije jasno je li vakcina bila uzrok. Izvještaji o štetnim događajima nakon vakcinacije prijavljeni VAERS-u, uključujući smrtne slučajeve, ne znače nužno da je vakcina prouzrokovala zdravstveni problem.

Rijetki su izvještaji o smrti nakon vakcinacije protiv Covid-19. Kako je objavljeno na web stranici CDC-a, više od 459 miliona doza vakcina protiv Covid-19 primijenjeno je u Sjedinjenim Američkim Državama od 14. decembra 2020. do 29. novembra 2021. Tokom tog perioda, VAERS je zaprimio 10.128 prijava smrti (0,0022%) među onima koji su primili vakcinu protiv Covid-19. 

Tvrdnju da su vakcine protiv Covid-19 kompanije Pfizer eksperimentalne raskrinkali smo u ranijim analizama (link, link). Ova vakcina je uspješno prošle tri faze kliničkih ispitivanja, koje su potvrdile da je efikasna i bezbjedna. Odobrile su je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva (EMA), ali i i vlade mnogih država. 

Smrtni ishodi koji se pominju u Pfizerovom dokumentu prijavljeni su nakon vakcinacije, ali nije dokazano da ih je vakcina i uzrokovala. Shodno navedenom, tvrdnja da Pfizerov dokument pokazuje da je zabilježeno 1.200 smrtnih slučajeva uzrokovanih vakcinom, odnosno da pokazuje da su vakcine ubile hiljade ljudi i uzrokovale desetine hiljada neželjenih reakcija, dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu manipulisanje činjenicama dobijaju Facebook objave koje sadrže tvrdnju da je prijavljeno više od 1.200 smrtnih slučajeva, ali bez konteksta kojim se objašnjava da to ne potvrđuje da su te smrti uzrokovane vakcinama. 

Tvrdnju da je vakcina protiv Covid-19 kompanije Pfizer eksperimentalna ranije smo ocijenili kao lažnu vijest, stoga, analizirane članke koji sadrže ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena: 

11.10.2023: Jedna od Facebook objava (link) koja je ocijenjena u ovoj analizi naknadno je povezana sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 02.12.2021

Nulta tačka: OBJAVLJENE PRVE INFORMACIJE O NUSPOJAVAMA PFIZER VAKCINE – SERIJA DOKUMENATA POKAZUJE PREKO 1.200 SMRTNIH SLUČAJEVA OD VAKCINE U PRVIH 90 DANA

Uprava za hranu i lekove (FDA) objavila je prvu seriju dokumenata vezanih za Pfizer-ovu vakcinu protiv Covid-19 nakon što je savezni sudija naredio da...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 05.12.2021

Pravo i pravda: SUD NAREDIO FDA DA OBJAVI PODATKE O PFIZER COVID “VAKCINAMA”: SAMO U PRVIH 90 DANA BILO JE DESET HILJADA PRIJAVLJENIH NEŽELJENIH REAKCIJA, UKLJUČUJUĆI PREKO 1200 SMRTNIH?!!!

Sud je naredio FDA da se pridržava FOIA i objavi informacije o vakcini Pfizer – prva serija dokumenata pokazuje preko 1.200 smrtnih slučajeva od vakci...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 03.12.2021

Ayurmed: OBJAVLJENE SU PRVE INFORMACIJE O NUSPOJAVAMA PFIZER VAKCINE – DOKUMENTI POKAZUJU PREKO 1.200 SMRTNIH SLUČAJEVA OD VAKCINE U PRVA 3 MJESECA

Uprava za hranu i lekove (FDA) objavila je prvu seriju dokumenata vezanih za Pfizer-ovu vakcinu protiv Covid-19 nakon što je savezni sudija naredio da...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Dezinformacija 20.01.2021

Zvezdane staze: NOĆNA MORA: Pfizer i FDA suzbijaju dokaze koji pokazuju da je bocka C-19 ubila HILJADE samo u prvom mesecu!

Poslednji dokument FDA zaključuje da je Pfizerova bocka povoljna iako je dokument pun loših izveštaja o bockanju.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.12.2021

Logično: Pfizer dokumenti otkrivaju različite neželjene posljedice vakcine

Dokumenti koje je objavila Uprava za hranu i lijekove (FDA) otkrivaju da je proizvođač lijekova Pfizer zabilježio skoro 160.000 neželjenih reakcija na...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.12.2021

Zvezdane staze: Covid Samo u prvih 90 dana od Pfizerovog odobrenja za injekcije, imamo 150.000 teških nuspojava

FDA je podijelila prvu seriju dokumenata koje je koristila za odobrenje Pfizer bocke i možemo videti da je u prvih 90 dana prijavljeno 150.000 teških...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 07.12.2021

Nulta tačka: FAJZER JE ZABELEŽIO 1223 MOGUĆIH SMRTNIH SLUČAJEVA SA SAMO 90 DANA OD KADA JE POČELA VAKCINACIJA

Zbog sve većeg broja nuspojava, a na zahtev FOIA, Agencija za hranu i lekove (FDA) je dužna da objavi dokumente na osnovu kojih je stavila vakcinu Pfi...

 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 05.01.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Azra Pašić II: Pfizerov dokument

 • Manipulisanje činjenicama