Raskrinkavanje.ba

Magazin Dan → Plan CIA-e kako da podijeli Kosovo: Sve se vrti oko rijeke Ibar, Srbija uzima jedan dio

20.12.2019
Tekst članka

Već odavno se zna da je Vašington i njegov stav ključan za rješavanje pitanja Kosova, a sada su iz CIA-e stigle najnovije informacije o podjeli južne srpske pokrajine sa granicom na Ibru. Pa bi prema toj podjeli Srbi dobili sjeverni dio teritorije Kosova, a sa Albancima bi ih ih dijelio Ibar, što ni na koji način ne može da zadovolji zvanični Beograd, a ni srpsko stanovništvo na južnoj pokrajini.

Ads

Kako se saznaje takvu soluciju, prvi je objelodanio nekadašnji šef CIA-a za Balkan, Stiven Majer, te je za konačno rješenje za stanje na KiM-u prodložio dogovor između Beograda i Prištine oko podjele teritorije, aludirajući da bi granica na Ibru bila idealno rješenje. Istakao je kako bi savršeno bilo kada bi se beograd direktno obratio Prištini i na taj način ostvario direktan kontakt, koji bi bio povoljnijiza postizanje kompromisa. “Mislim da bi pregovore najbolje bilo započeti time da se obje strane slože da će u ovome izgubiti nešto jako vrijedno, te da će i na jednoj i na drugoj strani biti nezadovoljnih ljudi, koji neće prihvatati nikakav kompromis.” rekao je Majer i dodao da SAD ne bi trebalo da se uključe u to, jer je svako miješanje te zemlje u prošlosti “bio krah.

“Iako ovo nije idealno rješenje, moglo bi da znači jedan jako dobar početak. Međutim da bi dogovor funkcionisao, Srbije i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere, koji istinski žele da dođu do kompromisa”, zaključio je Majer. Dodao je i da bi Beograd morao i formalno da se odrekne Briselskog sporazuma, ukoliko su zaista za kompromis.

Članak indeksiran 30.12.2019. Zadnji put osvježen 30.12.2019.

Ocijenjeno u analizi