Raskrinkavanje.ba

Radio Ljubuški → Planinarski savez Herceg Bosne: "Srušila se Hajdučka vrata!"

22.09.2020
Tekst članka

"Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema.Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek.

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen", navode iz Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Kako navode, ovako bi mogla izgledati vijest u skorom vremenu nastavi li se neodgovorno ponašanje pojedinaca koji uništavaju ovaj simbol BiH. 

"Apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara", navode iz Saveza planinara. 

Zbog nekoliko fotografija objavljenih na društvenim mrežama BiH bi mogla ostati bez jednog od najljepših prirodnih bogatstava. 

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah, objavljeno je na stranici Saveza.

Izvor:pogled.ba

Članak indeksiran 23.09.2020. Zadnji put osvježen 23.09.2020.

Ocijenjeno u analizi