Raskrinkavanje.ba

Poskok → Planinarski savez: “Srušila su se Hajdučka vrata”

22.09.2020
Tekst članka

Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek, priopćeno je u utorak iz Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

Ovako bi, navode planinari na svojim internet stranicama, mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na tisuće planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija ‘Gospodar prstenova’ trebala snimati na ovoj lokaciji ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

”Još jednom u ime svih društava, članica Planinarskog saveza Herceg Bosne i svih njihovih planinara, apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara”, poručili su iz Saveza.

Udruga za razvoj, okoliš i kulturu “EKO ZH” je kao koordinator Eko HUB-a Široki Brijeg, formiranog u sklopu projekta “Misli o prirodi”, u ponedjeljak, 21. rujna, obilježila “World Clean-up Day”.

Kroz projekt je planirano obilježavanje značajnijih ekoloških datuma kroz godinu, uključujući i svaki mjesec provođenje jedne inicijative u lokalnim zajednicama Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) kako bi se podigla svijest o zaštiti okoliša kroz organiziranje različitih aktivnosti na teren, priopćeno je iz udruge EKO ZH.

“Ove godine zbog pandemije koronavirusa nažalost bili smo spriječeni organizirati neku veću akciju čišćenja gdje bi uključili veći broj sudionika lokalne zajednice, što se nadamo da će se u skorije vrijeme promijeniti”, ističu iz Udruge.

Problem onečišćenja okoliša, dodaju, jedan je od najvećih s kojima se svijet danas suočava, pa su tako mladi umjetnici okupljeni u Parku prirode Blidinje kroz aktivnosti pokušali pokazati značaj čiste prirode, te značaj cjelokupnog ponašanja svakog pojedinca u pogledu očuvanja čiste prirode i utjecaja koji ona ima za svakog čovjeka na planeti, kao i ukupni biljni i životinjski svijet.

Inače, projekt “Misli o prirodi” financira Vlada Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a u sklopu njega formirani su i Eko HUB-ovi na području Bosne i Hercegovine.

Članak indeksiran 23.09.2020. Zadnji put osvježen 23.09.2020.

Ocijenjeno u analizi