Raskrinkavanje.ba

Glas Srpske → Плавшић: Није се смјело дозволити девастирање Дејтонског мировног споразума

21.11.2023
Tekst članka

БЕОГРАД- Некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је Срни да Српска, али и БиХ могу да опстану само на основу Дејтонског мировног споразума, који је годинама девастиран, што се није смјело дозволити.

 

Плавшићева сматра да је због тога што је Дејтонски мировни споразум годинама мијењан на преварантски начин неопходно његово поновно разматрање, те да је то требало учинити чим се почело са девастирањем међународног уговора.

"Не гарантујем да ће успјети, али ја бих то урадила. То је једино што је остало јер у међународној политици изгледа све више сила влада", истакла је Плавшићева.

Према њеним ријечима, ако се у току примјене показало да нешто није у реду, онда је потребно да оне институције које су донијеле Дејтонски мировни споразум поново размотре тај споразум, а не да дође један туриста и наметне промјене.

"Па замислите ужаса - подићи оптужницу против предсједника Републике Српске и увести санкције против његове дјеце", указала је Плавшићева.

Она је нагласила да је предсједник Републике Српске Милорад Додик потпуно у праву када Кристијана Шмита назива туристом, јер није прошао предвиђене процедуре.

"Шмит и они који стоје иза њега ће истрајавати на оном што су започели. Стога је поновно разматрање Дејтона неопходно. Ово је међународна сила, а не међународно право", поручила је Плавшићева.

Она је рекла да је Дејтонски споразум добро анализирала и да је њен приступ био да је његова сврха не само да оконча рат у БиХ, већ да то рјешење траје, а трајати може, како је навела, само ако одговара и Србима, и муслиманима, и Хрватима.

"Мислим да су се Американци чак и поносили споразумом јер су сви други долазили од Европе, али како увијек имају, што кажу, задњу мисао, они су форсирали да се то потпише, па да иду даље и да газе потписано", додала је Плавшићева.

Она је рекла да је на Дејтонски мировни споразум гледала као на коначно рјешење, али да је пред одлазак у Хаг посумњала да је и за друге тако јер су приликом састанака са њом све више говорили о "духу Дејтона".

"Говорила сам им - какав дух Дејтона? Толико је важан овај споразум. Свака ријеч, свака запета, тачка има свој смисао у том тексту, а ви сад говорите о духу", подсјетила је Плавшићева.

Она је додала да је једном високу страну делегацију која је потенцирала ту причу замолила да напусти састанак, рекавши им да се тако не може разговарати.

"Онда су се они нешто домунђавали и рекли - извините, након чега смо наставили разговор, али то је мени било довољно, не само тај састанак, да схватим да су они ишли на то да се потпише Дејтонски мировни споразум, а да ће га онда они модификовати у току примјене.Ја сам отишла у Хаг, онда је то одмах кренуло, а није се смјело дозволити", рекла је Плавшићева.

Пуних 28 година навршило се данас од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. 

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 29.11.2023.

Ocijenjeno u analizi