Пољска већ припојила територију Западне Украјине: Случајност или припрема?

Izvor/medij: RT Balkan
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Poljska televizija nije prikazala mapu s priključenim ukrajinskim teritorijama

На пољском ТВ каналу "ТВП1" испоставило се да је Западна Украјина пољска територија, јер су на приказаној мапи означена само два града - Варшава и Лавов

Варшава изгледа не намерава да одступи од својих планова да припоји територију Западне Украјине, па тако становништво Пољске полако навикава на идеју да су Лавов и територије око њега пољске. Пример је редовна временска прогноза, у којој је део украјинске територије приказан као део ове земље.

Пољски ТВ канал ТВП1 приказао Западну Украјину као пољску територијуПринтскрин/Војно обозреније

На пољском ТВ каналу "ТВП1" испоставило се да је Западна Украјина пољска територија. На приказаној мапи означена су само два града - Варшава и Лавов. 

 

Можда би се могло разумети да је то некакав програм политичке природе са мапом предложених територијалних аквизиција или тако нешто. Али мапа са приложеним Лавовом била је приказана у уобичајеној временској прогнози. У ствари, грађани Пољске су се већ изгледа навикли на идеју да ће се Лавов и друге територије Западне Украјине ускоро "вратити" Пољској.

Један од главних аргумената за такву изјаву Пољака је да Украјина нема новца да отплати дугове САД, а ако земље НАТО-а заузму територију Украјине, онда ће моћи да врате своје дугове.

О томе да Пољска планира да припоји територију Западне Украјине, део такозване Источне Креси, која обухвата западну Белорусију и део Литваније, речено је више пута. Упркос томе што пољске власти демантују такве планове, многи стручњаци и политичари их потврђују.

Постоји мишљење да ће територија неколико западних региона Украјине постати плаћање Зеленског за помоћ коју је пружила Пољска. Ова верзија је оправдана, пошто се пољски плаћеници прилично активно боре против руске војске, а Варшава подржава све подухвате Кијева. 

У Пољској сматрају да ће, након специјалне војне операције, Русија "узети" југоисточне територије Украјине руског говорног подручја, Кијев ће остати у северним регионима, у случају неутралности, а Пољска, Румунија и Мађарска ће поделити западне регионе. Да ли ће тако бити, показаће време.

Медведев: Пољска се нада подели Украјине

Медведев: Пољска се нада подели Украјине

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев оценио је срамотним то што се на Светском економском форуму у Давосу расправљало о испоруци тенкова Украјини и да је добро што на том форуму није било ни руских ни кинеских представника.

"Они се надају да ће ова 'тенковска коалиција' да оствари дугоочекивану поделу Украјинске земље која ће припасти Пољацима. Али онда није потребно правити коалицију, већ само колективни папир", поручио је, прецизирајући да ће тај папир бити документ о предаји трулог кијевског режима и о будућој конфигурацији онога што ће остати од "Украјине", рекао је Медведев.

Članak indeksiran 24. 01. 2023 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me