Raskrinkavanje.ba

Informer → Počelo je! Evropa objavila Putinu rat do istrebljenja! Šokantno saopštenje Borelja zaprepastilo svet, kuda sve ovo vodi?!

30.01.2024
Tekst članka

Pomirenje između Rusije i Ukrajine i prekid neprijateljstava bili bi greška, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel u članku za francuski L'Obs .

Ponovo se pojavljuje iskušenje za pomirenje. Ove ideje su bile pogrešne 2022. godine i ostale su pogrešne i danas. Ne smemo dozvoliti da oni oblikuju našu politiku prema Ukrajini - napisao je evropski zvaničnik.

 

On je pozvao da se Kijevu obezbede sredstva neophodna za vraćanje teritorija, uključujući rakete dugog dometa i druge moderne sisteme naoružanja. Borelj je naveo i potrebu jačanja protivvazdušne odbrane Ukrajine.

 
 

Paralelno sa ovim merama potrebno je razvijati evropsku vojno-industrijsku industriju, piše on. Prema rečima šefa evropske diplomatije, ova industrija je sada daleko od sposobnosti da reši probleme sa kojima se suočava.

Rusija je više puta isticala da zapadna vojna pomoć Ukrajini ne menja ništa na bojnom polju i samo produžava sukob. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži oružje za Oružane snage Ukrajine postati legitimna meta Vazdušno-kosmičkih snaga . Kako je naglasio sekretar za štampu predsednika Dmitrij Peskov , napumpavanje Kijeva oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i imaće negativan efekat.

Članak indeksiran 19.02.2024. Zadnji put osvježen 23.02.2024.

Ocijenjeno u analizi