Počeo udar na Republiku Srpsku, Dodik iza rešetaka! KRAJ…

Izvor/medij: Blic magazin
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Online peticija za hapšenje Dodika predstavljena kao “udar na Republiku Srpsku”

I dalje se ne smiruju tenzije oko odluke visokog predstavnika Valentina Incka da uvede dodatni dio u krivični zakon Bosne po kojem bi svaki državljanin koji negira genocid u bilo kojem smislu mogao da dobije do 5 godina zatvora. Inckova odluka je naišla na velike i burne reakcije u cijelom regionu.

Dok je sa jedne strane oduševljenje, sa druge je razočarenje. Valentin Incko je na odlasku u penziju ispunio dato obečanje majkama Srebrenice.

Političari u entitetu RS nisu oduševljeni sa ovim potezom, svi misle da je ovo popgrešna odluka, a srbijanski ministar Vulin je bio najoštriji kada je rekao da šta ako milion srba u RS-u negira genocid, hoće li oni svi u zatvor?

Pred nama je jedan i više nego buran period, te nam ostaje da vidimo kako će se situacija odvijati. Oštre reakcije stižu iz RS-a, a prvi se naravno oglasio Milorad Dodik, koji je zaprijetio da će javno da negira genocid u Srebrenici.

U Banjaluci je pokrenuta i peticija protiv ove odluke, a neočekivano mali broj građana je izašlo da potpišu i suprostave se Incku. No, sada je na veb stranici “change.org”, pokrenuta peticija:”Želimo da Milorad Dodik bude uhapšen i procesuiran”.

Ovu peticiju je pokrenuo poznati Jutjuber Amir Hadžić, a već padaju i prve odluke da će skupiti više potpisa od one koju je pokrenuo Dodik.

Članak indeksiran 02. 08. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me