Raskrinkavanje.ba

Glas Javnosti → PODSEĆANJE! KAKO SU BOSANSKI MUSLIMANI IZVELI KRVAVE MARKALE: Masakr nad sopstvenim civilima bio direktan povod za zločinačku NATO agresiju na Republiku Srpsku!

09.01.2023
Tekst članka

Masakri na Markalama su dva masakra koja su izvršile snage takozvane armije BiH kako bi direktno optužile Vojsku Republike Srpske za vreme građanskog i verskog rata u BiH, iako je utvrđeno da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja..

Prvi napad dogodio se 5. februara 1994. godine kada je 68 ljudi ubijeno, a 144 ranjeno. Drugi se dogodio 28. augusta 1995. godine, a ubijene su 43 osobe, dok je ranjeno 84.

Ova dva strašna napada na sopstvene civile koje su izvele muslimanske snage izazvale su gnev i ogorčenje zapadnog sveta.

Drugi napad bio je direktan povod za zločinačku i divljačku NATO agresiju na Republiku Srpsku.

Srpska strana je uzalud dokazivala i negirala krivicu, tvrdeći da je tragediju inscenirala vlada u Sarajevu pod kontrolom lidera muslimana Alije Izetbegovića.

Nikada nije sprovedena nezavisna istraga o ovim zločinima, ali su haške presude okrivile Vojsku Republike Srpske.

U Haškom tribunalu postoje dokazi da Srbi nisu počinili taj zločin, kao i nalaz balističara, koji je rađen u saradnji sa kolegama iz Amerike, Francuske, Nemačke, Češke i Izraela, koji potvrđuje da je fizički bilo nemoguće da granata doleti sa položaja koje su držali Srbi.

Zaštićeni svedok u Haškom tribunalu, koji je bio telohranitelj Alije Izetbegovića i za čije svedočenje postoji transkript, rekao da je čuo razgovor između ratnog lidera bosanskih muslimana i bivšeg islamskog verskog poglavara Mustafe Cerića da se sprema masakr na Markalama.

U toku suđenja ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću u Hagu, svedok je rekao da su napad na Markalama organizovali Izetbegović i Cerić, a sproveli generali takozvane Armije BiH.

Svedok pod pseudonimom "GRM-116" ispričao je da je od 1992. do 1994. godine bio pripadnik specijalne jedinice "Biseri", u obezbeđenju Predsedništva tadašnje BiH i da je bio prisutan kada je Izetbegović odobrio napad na Markale.

On je naveo da je ideja potekla od Cerića, koji je imao najsnažniji uticaj na Izetbegovića, a sproveli su je generali Sefer Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan.I u izveštaju Švajcarske federalne obaveštajne službe o devedesetim godinama prošlog veka, koji je prošle godine dospeo na svetlo dana, navodi se da su Bošnjaci režirali masakr nad civilima na pijaci Markale.

I OFICIRI UN POTVRDILI: MASAKR IZVELE MUSLIMANSKE SNAGE 

Doajen nemačke spoljne politike Vili Vimer, član Hrišćansko-demokratske unije, kaže da se u ovom materijalu navodi spisak propagandnih primera kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su tako duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

Što se "Markala" tiče, Vimer napominje da švajcarska obaveštajna služba u izveštaju podseća da su "u ovom kao, i nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN zaključili da su masakr, najverovatnije, sprovele bosanske vojne snage, i to prema sopstvenom stanovništvu".

Švajcarci ukazuju i na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva "napad pod lažnom zastavom". Advokat Branko Lukić, branilac generala Ratka Mladića, potvrdio je ranije da su u Haškom tribunalu planski oštećeni materijali koji idu u prilog srpskim optuženicima, a jedan od primera je uništavanje dokaza kako bi Srbe osudili za eksploziju na sarajevskoj pijaci "Markale".

Članak indeksiran 08.02.2023. Zadnji put osvježen 08.02.2023.

Ocijenjeno u analizi