PODUHVAT STOLJEĆA: Kinezi izgradili novu bolnicu za zaražene u samo dva dana?!

Izvor/medij: Ekspresno
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija
Raskrinkano u: U Kini nije izgrađena nova bolnica za samo 2 dana

U Huanggangu u Kini danas se otvorila prva bolnica za oboljele od koronavirusa. Još se tri bolnice grade, dvije u Wuhanu, u kojem je izbila zaraza, i jedna u Zhengzhou…

Vlasti u Wuhanu su zbog sve većeg broja oboljelih od misterioznog viruza izgradili novu bolnicu s 1000 kreveta. U petak su lokalne vlasti naredile gradnju na području koje je bilo potpuno prazno. Bolnica se dizala nevjervjatnom brzinom. Danas je već bolnica radila punom parom, piše Daily Mail.

Snimci i fotografije prikazuju gradilište s preko trideset kopača i deset buldožera koji su kopali područje od 25.000 kvadratnih metara.

– Bolnica se prvenstveno gradi zbog nedostatka mjesta u postojećim bolnicama. Ne samo da će biti završena brzo, već neće puno ni koštati – objavile su vlasti u Wuhanu.

Kinezi već imaju iskustvo ekspresnog građenja bolnice, piše NBC i podsjeća da su sličnu takvu sagradili 2003. godine, kada je izbila epidemija SARS-a.

Od koronavirusa umrlo je dosad najmanje 107 ljudi, a više od 4600 je zaraženo. Gotovo svi umrli su u regiji Hubei, epicentru zaraze, ali vlasti su potvrdile smrtne slučajeve i drugdje, uključujući prvi u Pekingu.

U Evropi su potvrđeni slučajevi zaraze u Njemačkoj i Francuskoj. Prvi oboljeli pojavio se u decembru 2019. godine.

-Oboljeli su razvili simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj razvio je simptome 8. decembra 2019. Oboljeli su se u početku uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na gradskoj tržnici Huanan, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Kao uzročnik početkom januara identificiran je novi Coronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV – pojasnili su stručanjaci.

U januaru 2020. potvrđeni su pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovane novim koronavirusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, kao što su Guangdong i Peking, te nekoliko importiranih slučajeva u drugim državama (Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD) kod ljudi koji su doputovali iz Wuhana – dodali su.

Bolest karakterizira povišena tjelesna temperatura i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti teška upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

izvor: SB

Članak indeksiran 03. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me