Raskrinkavanje.ba

Furka → POGLEDAJTE KOJI JE NAJOPASNJI DIO PILETINE I ZASTO

06.11.2022
Tekst članka

Iako je piletina sastavni dio večere gotovo svake obitelji, većina nas se pri kupnji više fokusira na cijenu nego na izgled i boju mesa. Posebno je nutricionistica Branka Mitrovi detaljno opisala nezdrave dijelove piletine i razloge zašto zašto ih ne bismo trebali jesti.

Znate li što je brojlersko pile?
Mislimo na određene bijele piliće uzgojene na farmama. Spremne su za konzumaciju i prodaju se na tržištu kada su stare između 10 i 12 tjedana i teže određenu količinu. Arsen, koji može uzrokovati dijabetes, neurološke poremećaje, pa čak i rak u ljudi, mogu biti prisutni u nedomaćoj piletini. Određeni dijelovi takvog mesa ne smiju se jesti.
Kako ovu vrstu piletine razlikovati od domaće?
Branka, nutricionistica, dala je nekoliko naputaka.
Svi znamo da domaća piletina ima žutu kožu, dok tovna piletina obično ima bjelkastu kožu. Međutim, prodavači često koriste prehrambene boje kako bi piletinu požutjeli, tako da se više ne možete pouzdati u to. Također objašnjava da u usporedbi s piletina koja je rođena prirodnim putem, brojlerska piletina ispustit će znatno više tekućine i masnoće i bit će znatno teže rukovati njome tijekom toplinske obrade.
Količina estrogena ili testosterona u mesu određuje koliko je meko.
Mekše meso sadrži više estrogena, a tvrđe manje estrogena (ženskog hormona) i više testosterona (muškog hormona). Dodaje da iako su te postotne razlike u hormonima beznačajne, one nedvojbeno štete.
Budući da tovni pilići nemaju vremena razviti imunitet, imunizirani su protiv brojnih bolesti, uključujući Newcastlesku bolest, uobičajenu bolest ptica koja se može prenijeti na ljude, bronhitis, pneumovirus i Marekovu bolest. Salmonela je jedna od bolesti koja se može prenijeti s kokoši na kokoš putem jaja. Cjepiva dobivaju prskanjem ili pijenjem vode. Brojni su učinci ove tehnike uzgoja.
Sigurno ste primijetili da mlade žene danas gotovo nemaju struk, muškarci imaju ženstvene obline, čak i bebe imaju celulit, a za sve su krivi hormoni u hrani. Otpornost na antibiotike i broj alergijskih reakcija također su u porastu. Prema Branka, sve veći broj ljudi ima problema s probavom zbog povećane konzumacije antibiotika kroz hranu.
Osim toga, nutricionistica tvrdi da je jetra, posebice iznutrice, koje prerađuju sve moćne hormone i antibiotike, najopasniji sastojak piletine.
– Posljedica toga je da se pileće iznutrice nalaze u širokoj paleti mesnih prerađevina, uključujući paštete, salame, kobasice, pileće hrenovke i drugo. Bitna je eventualna situacija kada možete biti potpuno sigurni u kvalitetu. kojega producenta poznaješ poprilično i znaš kako funkcionira.Branka je zaključila da je sve ostalo riskantno.

Članak indeksiran 10.01.2023. Zadnji put osvježen 10.01.2023.

Ocijenjeno u analizi