Politika: Sarajevske vlasti "protjeraju" i mrtve Srbe

Izvor/medij: Glas Srpske

SARAJEVO - Kantonalna uprava Sarajeva objavila je zakon po kojem može iskopati posmrtne ostatke oko 13.000 ljudi, uglavnom Srba, zbog neplaćanja naknade za održavanje groba, piše Politika.

 

Ova vijest navodno je uznemirila javnost u Republici Srpskoj, a posebno prognane sarajevske Srbe, čiji su grobovi članova obitelji jedina preostala emocionalna veza s gradom iz kojeg su došli.

Dužnosnici RS-a kažu da sarajevska vlada kojom dominiraju Bošnjaci najavljenim zakonom želi okončati proces etničkog čišćenja Srba i izbrisati sve tragove svog višestoljetnog postojanja u Sarajevu. Predsjednik Udruženja porodica nestale sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da uništavanjem srpskih grobova želi dokazati da Srbi nikada nisu živjeli u BiH.

"To rade oni koji često pozivaju na multietničnost i demokraciju. Namjera im je uništiti grobove njihovih mrtvih nakon što su uništili srpsku imovinu i živote mnogih Srba. Naravno, u BiH nema reakcija predstavnika međunarodne zajednice ", rekao je za" Politiku "Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Parlamentu BiH.Prije nekoliko godina na sarajevskom groblju „Bare“ na nekoliko hiljada nadgrobnih ploča stavljeno je poziv rodbini „da se jave“, inače bi posmrtni ostaci njihovih najmilijih ekshumirani i završili u kolektivnoj grobnici.

Prokop, sarajevsko grobište i groblje, rekao je tada Politici da su naljepnice bile postavljene na temelju odluke Skupštine grada Sarajeva 2010. godine kojom je bilo određeno da se grob ili groblje može sahraniti nakon 10 godina od datuma ukopa u slučaju da se ne održavaju i za njih se ne plaća naknada.

Nada Vranić Besirović, glasnogovornica pokopa, rekla je za Politiku da u međuvremenu "nisu pokopani grobovi", čak ni oni za koje održavanje nije plaćeno više od 30 godina.

Navodi da spomenute naljepnice nemaju nikakve veze s neplaćanjem godišnje naknade, nego sa prikupljanjem podataka radi razvrstavanja njihovih djelomično uništenih arhiva.

Članak indeksiran 18. 02. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me