Pompeo i Plenković: SAD će "pogurati" reformske procese u BiH i regionu i put u EU i NATO

Izvor/medij: Glas Srpske
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Pompeo nije rekao da će SAD “pogurati reformske procese koji vode BiH u EU i NATO”

DUBROVNIK - Američki državni sekretar Majk Pompeo i hrvatski premijer Andrej Plenković danas su razgovarali o evroatlantskom putu regiona, između ostalog i BiH.

Pompeo je izrazio nadu da će region doći do kraja tog procesa, te je kazao da će SAD iskoristiti svoja diplomatska sredstva da "pogura" reformske procese koji, u finišu, vode i do ulaska u EU i NATO.

- Mi ćemo investirati svoje diplomatske kapacitete da bi se postigle dobre stvari za Evropu, dobre stvari za narod Hrvatske i dobre stvari za region - rekao je Pompeo, prenosi portal Kliks.

Plenković je potcrtao da Hrvatska pruža punu podršku svim susjedima koji žele u EU.

- Mi smo to doživjeli kao svoj politički zadatak, da regionu damo ključnu podršku i osiguramo ono što su i hrvatski interesi. Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina je od Dejtona, smatramo da upravo ta zemlja, na koju smo upućeni i koja je upućena na nas, treba obezbjediti punu ravnopravnost svih naroda koji tamo žive. Na tom tragu smo i vodili dijalog sa svim predstavnicima – naglasio je Plenković.

Majk Pompeo je danas bio na sastanku sa premijerom Hrvatske, ministrom inostranih poslova i ministrom odbrane, a glavna tema je ukidanje viza za Hrvate koji ulaze u SAD i hrvatski odabir američke ponude borbenih aviona. Međutim sagovornici su razgovarali i o drugim temama koje se tiču regiona i BiH.

Pompeo: Hrvatska da ne daje strateške projekte Kini

SAD traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima, jer nacionalna bezbjednosti mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.
On kaže da je "rizik za građane visok" ako se na konkursu pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su "najjeftiniji".

"Hrvatska kao članica NATO-a mora biti sigurna da su njeni strateški prioritet zaštićeni i sigurni od onih koji žele da rade na način na koji mi ne bismo radili jedni drugima. Samo to tražimo", rekao je Pompeo za Hinu.

Američki državni sekretar tvrdi da su se Kinezi pojavili ovdje da od Hrvatske "uzmu novac".

"Vjerujemo da će hrvatsko vođstvo učiniti dobre odluke za svoj narod", rekao je Pompeo, koji boravi u posjeti Hrvatskoj.

On je najavio da će hrvatski građani uskoro moći da putuju u SAD bez viza, da su "sve prepreke riješene" i da će se to dogoditi sljedećih mjeseci.

Pompeo je najavio da bi uskoro moglo da bude riješeno i pitanje sporazuma o dvostrukom oporezivanju, s ciljem daljeg jačanja ekonomske saradnje između dvije zemlje.

"Kada gledamo da se kineska Komunistička partija ovdje tretira na različit način od evropske ili američke kompanije, to ne pomaže, već odvraća ljude da ulažu svoj kapital u Hrvatsku", rekao je Pompeo i dodao da je optimističan da će se stvari na tom planu poboljšavati.

On je rekao da su odnosi dvije zemlje snažni i da američka strana želi da bude sigurna da "svaki put kad postoji prilika da američka kompanija ulaže u Hrvatsku ili hrvatska u SAD ništa tome ne stoji na putu".

Američka administracija protiv je učestvovanja "Huaveija" u izgradnji 5G internetskih mreža u svijetu, tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Članak indeksiran 07. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me