Raskrinkavanje.ba

RTRS → Popović: Poštivanjem izvornih odredaba BiH bi bila stabilnija

20.11.2019
Tekst članka

Pravni ekspert Vitomir Popović smatra da bi BiH bila jača i stabilnija da je poštovan izvorni Dejtonski mirovni sporazum, a to znači da bi bili stabilniji Republika Srpska i Federacija BiH.

- Glad za prenošenjem nadležnosti sa entiteta na nivo BiH i nastojanje da se dobije ono što se nije moglo dobiti u ratu, a to je centralizacija BiH, dovelo je ovu zemlju u poziciju da na papiru postoji kao država, a suštinski njene institucije ne rade ništa - rekao je Popović povodom 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovom mišljenju, nema mogućnosti za vraćanje izvornom Dejtonu, jer ne postoji saglasnost tri naroda i dva entiteta.

- Kada bi postojala saglasnost, bilo bi moguće vraćanje izvornom Dejtonu, odnosno bila bi odbačena nametnuta rješenja visokih predstavnika kojima se željela mijenjati unutrašnja struktura BiH - istakao je Popović.

On je naveo da BiH nema koristi od institucija koje su uspostavljenje na nivou BiH, a nisu predviđene Dejtonskim sporazumom.

- Daleko smo od funkcionalne zemlje, a male su šanse da nešto bude promijenjeno. Bošnjačka elita nastoji, različitim podmetanjima i pritiscima na pojedine predstavnike međunarodne zajednice, da dođe do prenošenja i drugih nadležnosti. Vjerujem da smo bliže razlazu u BiH, nego uspostavljanju funkcionalne zemlje - ocijenio je Popović.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak. Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi