Raskrinkavanje.ba

Nova.rs → Poražavajuće: Čak polovina hrvatskih lekara neće vakcinu

15.12.2020
Tekst članka

U svetu se raspravlja da li vakcina protiv koronavirusa treba da bude obavezna za one koji u svom poslu mogu da zaraze druge. Rezultati nedavno sprovedene ankete među hrvatskim medicinskim radnicima pokazali su poražavajuće podatke da bi se vakcinisalo svega polovina lekara i nešto više medicinskih sestara.

“Prepustio bih u ovom trenutku svoju vakcinu drugima. Ima vremena za vakcinisanje!” Rečenica je kojom ovih dana odgovaraju lekari na anketu o tome žele li da se vakcinišu protiv kovida-19, koja se sprovodi u zdravstvenim ustanovama, a čiji bi konačni rezultati trebalo da budu poznati danas.

Prvi podaci iz bolnica govore da bi se vakcinisalo tek oko polovine lekara, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji. Takođe, prošle sedmice je završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se vakcinisalo više od 70 posto korisnika, ali bi to učinilo samo 40 posto zaposlenih.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu vakcinacije predviđa da će se prvi vakcinisati upravo korisnici i zaposleni u domovaima za starije te zdravstveni radnici, a kako vakcina nije obavezna, potrebno je znati broj onih koji pristaju na cepljenje kako bi se što bolje organizovao vreme, način, mesto i broj doza.

Zbog toga od prošle sedmice u hrvatskim bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o vakcinisanju, a zasad podaci govore da manje od polovine lekara namerava da se vakciniše.

IZ SVETA I REGIONA PROČITAJTE I:

Obriši stražnjicu: Novinar izvređao Milanovića

SVET

15. Dec. 2020

Upoznajte nemačkog Trampa, naslednika Angele Merkel

SVET

14. Dec. 2020

Arapsko proleće 10 godina kasnije: Bes i skršeni snovi

SVET

14. Dec. 2020

U KBC-u Zagreb manje od polovine lekara izjasnilo se za vakcinaciju, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cepljenje. U KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je lekara sklono vakcinisanju, dok je u KBC-u Sestre milosrdnice situacija takva da bi se vakcinisala polovina zaposlenih.

Zvaničnici ipak očekuju da će se te brojke, kada vakcina stigne, povećati iako razloga za preterani optimizam nema, ako se uzme u ozbir da se relativno mali broj zdravstvenih radnika prijavio na redovnu vakcinaciju protiv gripa.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno, rezultati su “šareni”. Za vakcinu su najmanje zainteresovani stari u  Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok su najzainteresovaniji u Međimurskoj županiji što je, navodi Jutarnji list, verovatno podstaknuto lošom epidemiološkom situacijom u toj županiji.

Čini se da je stav zdravstvenih radnika prema vakcinaciji sličan onom u drugim zemljama. Naime, u Velikoj Britaniji je u toku vakcinacija Fajzerovom vakcinom, a slične ankete pokazale su da bi se vakcinisalo 4 od 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Zbog toga je sve više rasprava na svetskom nivou da li bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju onih koji u svom poslu mogu da prenesu bolest drugima i ugroze im život.

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi