Raskrinkavanje.ba

Antena Zadar → Porazna anketa; Cijepljenje protiv COVID-a odbit će čak 50 posto liječnika i 40 posto medicinskih sestara

15.12.2020
Tekst članka

“Prepustio bih u ovom trenutku svoje cjepivo drugima. Ima vremena za cijepljenje!” Nerijetka je to rečenica kojom ovih dana odgovaraju liječnici na anketu o tome žele li se cijepiti protiv covida-19 koja se provodi u zdravstvenim ustanovama, a konačni rezultati trebali bi biti poznati danas. Naime, prvi podaci iz bolnica govore da bi se cijepilo tek oko polovice liječnika, ali bi se zato medicinske sestre u većem broj odlučile za jedinu zaštitu od koronavirusa koja u ovom trenutku postoji. Također, prošlog je tjedna završeno anketiranje korisnika domova za starije, kao i zaposlenih. Ta je anketa pokazala da bi se cijepilo više od 70 posto korisnika, ali bi to učinilo samo 40 posto zaposlenika, piše Jutarnji list.

Naime, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u planu cijepljenja predviđa da će se prvi cijepiti upravo korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici, a kako je cijepljenje neobavezno, potrebno je znati broj onih koji pristaju na cijepljenje kako bi se što bolje moglo organizirati vrijeme, način, mjesto i broj cjepitelja.

Zbog toga od prošlog tjedna u bolnicama traje anketiranje svih zaposlenika o cijepljenju, a zasad podaci govore da se manje od polovice liječnika namjerava cijepiti. Primjerice, u KBC-u Zagreb manje od pola liječnika izjasnilo se za cijepljenje, ali je zato više od 60 posto medicinskih sestara dalo svoj potpis za cijepljenje. Na KB-u Sveti Duh situacija je obrnuta i više je liječnika sklono cijepljenju. U KBC-u Sestre milosrdnice situacija je takva da bi se cijepila polovica zaposlenika.

No, u HZJZ-u drže da će se te brojke kad cjepivo stigne ipak povećati, premda optimizam ne ulijeva svakogodišnje cijepljenje protiv gripe za koje je odaziv zdravstvenih djelatnika relativno mali.

U domovima za starije u kojima je anketiranje već završeno rezultati su “šaroliki”. Pa je tako odaziv na cijepljenje korisnika domova za starije najniži u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to 66 posto, a zaposlenika 29 posto. U Šibensko-kninskoj županiji cijepilo bi se samo 13 posto zaposlenika, a u Istarskoj njih 25 posto.Najviše zaposlenika domova cijepilo bi se u Međimurskoj županiji, i to 68 posto, što je moguće potaknuto i trenutačnom vrlo lošom epidemiološkom situacijom u toj hrvatskoj regiji.

Iz ove je ankete vidljivo da će u cijepljenje biti uključen 721 liječnik, koji se i inače brinu o korisnicima domova za starije, ali i da će trebati još oko 90 dodatnih liječnika.

Naime, Pfizerovo cjepivo koje će prvo stići u Hrvatsku vrlo je komplicirano za pripremu pa će sasvim sigurno, kažu stručnjaci, trebati biti uključeno u imunizaciju više osoba nego što je to uobičajeno kod primjerice cijepljenja protiv gripe.

No, čini se da je raspoloženje zdravstvenih djelatnika prema cijepljenju u Hrvatskoj slično onom u drugim zemljama. Naime, u Velikoj Britaniji je u tijeku cijepljenje Pfizerovim i BioNTechovim cjepivom, a slične ankete pokazale su da bi se cijepilo 4 od 10 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, piše Jutarnji.

Zbog toga je sve više rasprava na svjetskoj razini bi li ipak trebalo biti obvezno cijepljenje onih koji u svom poslu mogu prenijeti bolest drugima i ugroziti im u konačnici i život.

Članak indeksiran 12.01.2021. Zadnji put osvježen 12.01.2021.

Ocijenjeno u analizi