Raskrinkavanje.ba

Semberija → Poruka Lavrova za NATO: Ne dirajte Republiku Srpsku

17.12.2020
Tekst članka

ZAGREB - Nakon što je tri dana bio u regionu, mediji u Hrvatskoj jasno su označili šta je glavna poruka ruskog ministra isnostranih poslova Sergeja Lavrova.

Jutarnji list u tekstu “Lavrov iz Zagreba poručio NATO: “Ne dirajte Republiku Srpsku!”, koji je i na naslovnoj strani ovih novina, navodi da je Lavrov u Zagrebu istakao da je za ulazak BiH u NATO potrebna saglasnost Srpske, naglasio potrebu da visoki predstavnik napusti BiH, te dao podršku reformi Izbornog zakona, prenosi RTRS.

Posjetom Zagrebu, prvom nakon punih 16 godina i šest dana, kako je precizirao hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Grlić-Radman, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov završio je vrlo burnu turneju po regiji, u kojoj je posjetio Republiku Srpsku, BiH, Srbiju i Hrvatsku.

Lavrov je boravak u Zagrebu iskoristio za slanje jasnih poruka o ruskom pogledu na situaciju u BiH i na Kosmetu i rekao da će rusko balkansko angažovanje biti dijametralno suprotno najavi promjene američke politike prema ovom području nakon ustoličenja Džoa Bajedna. Dolazak Lavrova ostaće upamćen po skandalu u Sarajevu, kada su, kako su rekli, institucije BiH, dva člana Predsjedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, odbile sastanak sa Putinovim predstavnikom, pa je sastanak u Zagrebu imao “pečat BiH”, piše Jutarnji list.

Sergej Lavrov je tako dao podršku reformi Izbornog zakona u BiH koja od prošlih izbora i pobjede Željka Komšića “žeže” Hrvatsku i HDZ BiH, uglavnom bošnjačkim glasovima. Može se reći da je Lavrov došao u Zagreb i “istražio” koliko će Hrvatska, i Hrvati u BiH, podržati (i na koji način) moguće dejtonske promjene, koje se najavljuju iz krugova bliskih američkoj administraciji Džoa Bajdena. Rusija se tome izričito protivi, pa se podrška Lavrova izmjenama Izbornog zakona može tumačiti kao ustupak Zagrebu u suprotnosti sa Dejtonom 2.

“Isti ciljevi u BiH”

- Razgovarali smo i o situaciji na zapadnom Balkanu, prije svega o situaciji u BiH. Imamo iste ciljeve, prije svega poštovanje Dejtonskog sporazuma - rekao je Lavrov.

Takođe je rekao da “svaka nacija mora da bira svoje predstavnike, posebno kada je riječ o članu Predsjedništva”, rekao je Lavrov, podržavajući konstitutivnost tri nacije i nepovredivost dva entiteta. Ponovio je da se trenutni Dejton ne smije i ne smije mijenjati.

Kako za Jutarnji kaže jedan učesnik u razgovoru, Lavrov je potvrdio važnost ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i da smo, kako kaže sagovornik, “ovde na istoj frekvenciji”. Prema riječima sagovornika koji je bio umiješan u posjetu ruskog ministra.

​Glas Srpske

Članak indeksiran 18.12.2020. Zadnji put osvježen 18.12.2020.

Ocijenjeno u analizi