Raskrinkavanje.ba

Blic → Poslanici RS o značaju "Dejtona": “Nije dobro, ni za koga na ovom prostoru, da se urušava sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH”

19.11.2017
Tekst članka

Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen je ustavno-pravni poredak u BiH i definisana pozicija tri konstitutivna naroda, ali je međunarodnim intevencionizmom narušeno pravilo poštivanja njegovih izvornih principa što u dogledno vreme mora biti promenjeno, ocenili su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je Dejtonski mirovni sporazum, od kada je potpisan pre 22 godine, urušavan na štetu Republike Srpske.

- Ubeđen sam da Srbi, nakon 22 godine, imaju pravo da odaberu načina na koji će živeti na ovim prostorima. Došlo je vreme da predstavnici srpskog naroda u BiH zatraže vraćanje nadležnosti koje je dobio nivo BiH, a nisu predviđene Dejtonskim mirovnom sporazumom - rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da vladajuća koalicija u Srpskoj zastupa princip poštivanja izvornih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- BiH može funkcionisati jedino ako su u svim sferema života ravnopravno zastupljeni interesi tri konstitutivna naroda. Nažalost, 22 godine se grubo krši Dejtonski sporazum i time izaziva nezadovoljstvo dva konstitutivna naroda - Srba i Hrvata - kaže Višković za Srnu.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Prema njegovom mišljenju, posledica kršenja izvornih principa Dejtonskog sporazuma vidljiva je i iz problema u funkcionisanju vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH.

- Ukoliko međunarodna zajednica ima poštene namere prema ovom prostoru, onda mora učiniti sve da bi se vratilo poštivanju izvornih principa Dejtonskog sporazuma, što mora biti stavljeno do znanja bošnjačkim političarima - dodao je Višković.

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić smatra da je Dejtonski mirovni sporazum važan za očuvanje Republike Srpske.

- Svi u Republici Srpskoj, a tu pre svega mislim na vladajuću većinu i opoziciju, moramo imati jedinstven stav o važnim pitanjima za budućnost našeg naroda i Republike - rekao je Stanić Srni.

Šef Kluba poslanika DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović navela je da je Srpska politički i institucionalno stabilna, a garant njenog opstanka je Dejtonski mirovni sporazum.

- Ovaj sporazum je odlukama visokih predstavnika narušen. Predstavnici Republike Srpske u narednom periodu moraju insistirati na vraćanju izvornih principa Dejtonskog sporazuma - kaže Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić mišljenja je da su izvorni principi Dejtonskog sporazuma dali velike mogućnosti i ovlašćenja Srpskoj, što je intervencionizmom međunarodne zajednice urušeno.

- Bez obzira na sve promene ovog sporazuma verujem da Dejtonski mirovni sporazum čuva Republiku Srpsku, ali i ovakvu BiH. Nije dobri ni za koga ovdje da se urušava sporazum kojim je zaustavljen rat- smatra Jandrić.

Prije 22 godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa kao ključnih dokumenata za provođenje i funkcionisanje državne zajednice nastale međunarodnim ugovorom.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

Članak indeksiran 12.12.2021. Zadnji put osvježen 12.12.2021.

Ocijenjeno u analizi