POSLUŠAJTE DOMAĆEG ČOVIKA BERLETIĆA

Izvor/medij: Facebook profili i stranice
Ocjena: Dezinformacija
Raskrinkano u: Dezinformacije o protestima u Iranu: BBC nije objavio “lažnu vijest” o ubistvu Hadis Najafi

-

Prije par dana počeli su protesti u Iranu izazvani legitimnim nezadovoljstvom dijela građana, a prvenstveno po pitanju obaveznog nošenja vela.

Kako je počelo. Obitelj iranskih Kurda došla je u posjetu u Teheran. Mlada žena Mahsa Amini iz te kurdske obitelji uhapšena je zbog toga što je nepropisno nosila veo. I tu se priče sasma razilaze.

Ako je vjerovati vlastima i CCTV kameri iz policijske postaje Mahsa je čekala u predvoriju postaje, slobodno se kretala te se u jednom trenutku srušila te par dana kasnije umrla u bolnici. Doktori ne spominju nikakve ozljede glave. Naravno ne možemo znati da li je ta snimka autentična, ali nema ni snimke koja bi kazivala drukčije.

No što se dalje događa stvarnost je naše epohe. Prvi dan protestirale su žene i palile marame i pokrove za glavu. Drugi dan već vidimo potpuno drugu sliku.

Vidimo buzdovane kako jurišaju niz ulicu s močugama i mačetama. Vidimo ljude naoružane vatrenim oružjem evidentno organizirane. Vidimo neki ološ koji pali živog policajca. Broj mrtvih na obje strane raste iz sata u sat. Pale se auti i uništava se gradska infrastruktura. Amerikanci se odmah uključuju. Skidaju zabranu interneta za Irance i na društvenim mrežama kreće propaganda.

S dezinformacijama počinje Masud Alinejad neokonski cijaški agent koja se lažno predstavlja za novinarku. Aktiviraju se odmah različite grupe i agenture na američkom honoraru. Dio ih je za šaha/kralja, dio su razni islamistički radikali, nezadovoljne manjine – sve ih veže samo jedna stvar, a to je američki/saudijski keš koji su spremni primat i koji primaju.

Cilj je promjena režima ili ako ne bude snage – destabilizacija društva. Prije će biti ovo drugo. Naravno na zapadu se cijela stvar po enti put prikazuje kao borba za ljudska prava.

Samo tome nije tako. Jer ako postoji legitmno nezadovoljstvo i zatim taj protest otmu razne naoružane skupine koje ga odvedu u ekstremno nasilnom smjeru onda to više nije isti protest. Ako prvi dan imamo žene koje plešu pored vatre, a sutradan plaćenike stranih sila kojima je jedini interes destabilizacije zemlje - to nije isto.

No mediji vam to naravno nikad neće reći.

Ako netko ne prati treba primiti na znanje da su u tom dijelu svijeta Amerika/Izrael/Saudijci u ratu s Iranom. Događaju se atentati, iniciraju se prosvjedi, sukobi se vode na teritoriji susjednog Iraka i Jemena. Iz Jemena rakete koje ispaljuju proiranski Huti gađaju Saudijce. Iran je nedavno gađao američke vojne baze u Iraku. Također su gađani i objekti iz kojih su djelovale izraelske i američke sigurnosne službe.

Iran i Rusija su se u Siriji sukobili s Amerikom, Izraelom i njihovim proxijima.

Ovih dana Iran je poslao stotine dronova Rusiji kao pomoć protiv NATO pakta u Ukrajini.

Ukratko kako god počeo ovaj prosvjed i koji su god razlozi koji su pokrenuli legitimno nezadovoljstvo stvari su odmah otišle drugim tokom.

Da li treba uopće reći da zapadni mediji ne izvještavaju već kao i uvijek prodaju maglu i manipuliraju.

Ti samoproklamirani nezavisni zapadni mediji zaboravili su spomenuli da je jučer milijun ljudi u Teheranu izašlo na trg dati podršku vlasti i izraziti protivljenje nasilnim prosvjedima.

Uvijek ista priča.

Više im nitko s glavom na ramenima ne bi trebao vjerovati.

Članak indeksiran 07. 10. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me