PRAVOSUĐE Okončana neuspješna era bivše predsjednice | Meddžida Kreso odlazi iz Suda BiH

Izvor/medij: Informativa
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Dezinformacija
Raskrinkano u: Linč-kampanja dva portala: Sinhronizovani napad na “beznačajnu penzionerku”

Meddžida Kreso, bivša predsjednica Suda BiH, koja je na toj poziciji provela punih 12 godina, napustit će naredne sedmice ovu pravosudnu instituciju jer puni 70 godina života, čime je stekla uvjete za penzionisanje.

Stranačke veze

Rukovođenje Meddžide Kreso Sudom BiH ostat će upamćeno po tome što je za to vrijeme znatno oslabljen ugled ove institucije zbog njenih stranačkih veza, koje su utjecale na rad Suda, ali i kompletnog pravosuđa. Njeno rukovođenje ovom institucijom ocijenjeno je, kako od međunarodnih tako i od domaćih faktora, više nego neuspješnim.

Posebno se taj negativan i neuspješan rad dovodi u vezu s brojnim političkim optužnicama i procesima, koji su po nalogu određenih krugova i mentora posljednjih nekoliko mjeseci njenog mandata bili itekako vidljivi.

Kreso napušta Sud 22. decembra, jer je ispunila uvjete za penziju prema Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH. Prošle godine, 27. novembra, nakon dva mandata na poziciji predsjednice Suda, zamijenio ju je Ranko Debevec. Ona je nakon isteka mandata predsjednice Suda obavljala posao sudije.

Nezvanično saznajemo da se do posljednjeg trena potajno nadala da će ostati dodatni sudija u Sudu BiH, što je moguće prema Zakonu o VSTV-u. No, takav prijedlog, koji bi morao biti upućen VSTV-u, nikad nije ugledao svjetlo dana, a morao bi ga predložiti predsjednik Suda BiH.

Ovo je jedan od razloga što je Kreso uporno lobirala da na poziciju predsjednika Suda BiH bude imenovana osoba od njenog povjerenje, poput Mire Smajlović i Ize Tankića. Kreso se nadala da će izborom svog kandidata biti predložena za dodatnog sudiju na period od dvije godine, kako bi i dalje ostala da radi u ovoj instituciji.

Neuspješni pritisci

No, lobiranja i pritisci nisu urodili plodom. Godinu na poziciji sudije više je provela na bolovanjima nego na poslu. S pojedincima u Tužilaštvu također je na sve načine pokušavala minimizirati istrage protiv pojedinih tužilaca, poput teško kompromitiranog Bože Mihajlovića, koji su sumnjiči za nestanak 300.000 KM iz predmeta koje je vodio.

Krivične prijave i istraga disciplinskog tužioca 

Kreso će biti upamćena po tome što će s pozicije predsjednice Suda i sudije u penziju otići u trenutku kada Ured disciplinskog tužioca VSTV-a istražuje mnoge pritužbe na njen rad. Naime, Ured disciplinskog tužioca registrirao je predmet po službenoj dužnosti protiv Kreso 14. decembra prošle godine, a na osnovu medijskih objava u kojima se navodi moguća povreda dužnosti.

Provjera pritužbi pokrenuta je najprije nakon medijskih napisa o nezakonitom zapošljavanju pripravnika u Sudu BiH, a kasnije i njene uloge u razgovorima koje je vodila s tadašnjim hrvatskim kolegom Mladenom Bajićem, o čemu su pisali brojni mediji i za šta postoje transkripti. Provjere ovih navoda još traju. Protiv nje su podnese i krivične prijave, koje su rezultat provjera.

Članak indeksiran 05. 01. 2018 Zadnji put osvježen prije 5 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me