Raskrinkavanje.ba

Red portal → Pre 28 godina POTPISAN mirovni sporazum u DEJTONU

21.11.2023
Tekst članka

Stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od 2 entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Republika Srpska danas obeležava 28 godina od uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je u Srpskoj praznik i neradni dan, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave

Punih 28 godina navršava se od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović je rekao:

- Radi se o međunarodnom sporazumu koji nije samo doneo mir, već je i rešio i unutrašnje uređenje BiH i odnose u BiH na sasvim jednoj novoj osnovi koja je vrlo značajna i koju je trebalo da poštujemo od prvog dana. Međutim nije se tako dešavalo, nažalost. Kasnije su dolazili i gori visoki predstavnici koji su stalno mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimali sebi razna prava kojima su menjali stanje u BiH, remetili odnose i nisu dozvoljavali da postane stabilna zemlja.

Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 02.04.2024.

Ocijenjeno u analizi