Raskrinkavanje.ba

N1 → Predsjednik SDS-a Mirko Šarović: Nadležnosti se vraćaju u Parlamentu BiH

16.10.2021
Tekst članka

U Istočnom Sarajevu održano zasjedanje Glavnog odbora SDS-a nakon kojeg se Šarović obratio novinarima.

“SDS u svom programu se zalaže za izvorni Dejton i u tom smislu ima poptuno jasan izgrađeni stav. Uvijek ćemo se zalagati da sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje Republike Srpske. To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a” rekao je predsjednik SDS-a u obraćanju novinarima nakon zasjedanja Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) u Istočnom Sarajevu.

Sarović je kazao da “SDS podržava parlamentarni i demokratski način prenošenja nadležnosti, ali da je provođenje tog procesa na Dodiku”.

“Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara… On (Milorad Dodik) mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima (SDA, HDZ) da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspjeh u tome. Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti i tako dati svoj doprinos. Nemamo ništa protiv”, rekao je Šarović.

Na kraju je dodao da je ovo najgora atmosfera u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članak indeksiran 19.10.2021. Zadnji put osvježen 19.10.2021.

Ocijenjeno u analizi