Raskrinkavanje.ba

BH dijaspora → Prema Zemlji upravo juri nešto što je stiglo iz dubokog svemira. Naučnici ne znaju šta je

12.09.2019
Tekst članka

Za razliku od prošlih gromada koje su protutnjale blizu Zemlje, ovu su naučnici vidjeli na vrijeme.

Tačnije astronom amater otkrio je drugog znanog posjetitelja u naš dio svemira, koji je doputovao izvan sunčevog sistema. Ono što je još više zadivljujuće je da ga je uspio uočiti prilikom njegova približavanja, tako da će ga naučnici imati vremena proučiti, javlja RT.

Gennady Borisov s Krima uočio je međuzvjezdani svemirski kamen krajem avgusta ove godine. Sada mu je dano i službeno ime C/2019 Q4 (Borisov), kako tvrde u Minor Planet Center.

Srećom kamen ne predstavlja rizik od sudara sa Zemljom te naša sudbina (barem za sad) neće završiti kao i ona dinosaurusa.

Komet ima ‘Hiperboličku putanju’ što znači da ga nije omela gravitacija našeg Sunca što sugerira da dolazi iz dubokog svemira, izvan našeg sistema.

Dovoljno vremena za promatranje

Ovaj kamen podsjeća na ‘Oumuamuau, prvi međuzvjezdani objekt koji smo detektirali da prolazi kroz Sunčev sistem, koji je brzinski proletio kraj naše zvijezde prije nego je izletio opet van. Ušao je u naš sustav u oktobru 2017. Njegov prolazak izazvao je veliko uzbuđenje na Zemlji pa čak i poneku teoriju zavjere. Tačnije, naučnici su iznijeli teoriju da bi čudnovat asteroid ‘mogao biti svjetlosno jedro umjetnog porijekla’.

“Jedna mogućnost je da je ‘Oumuamua svjetlosno jedro koje plovi u međuzvjezdanom prostoru kao krhotina napredne tehnološke opreme. Alternativni, više egzotični scenarij je da je ‘Oumuamua potpuno operativna sonda koju je u Zemljinu blizinu namjerno poslala druga civilizacija”, pisali su tada naučnici.

Na kraju je ispalo da je duguljasti kamen, oblika cigareta, ipak kamen vulgaris. Nažalost, ‘Oumuamua smo ‘ubrali’ tek kad je bio na odlasku, neke dubinske analize nisu bile moguće.

Ovaj novi posjetitelj najbliže suncu bit će 10. decembra, što naučnoj zajednici daje pristojno vrijeme da ga barem donekle prouče i pokušaju dokučiti nešto o (životu) izvan našeg Sunčevog sistema.

Članak indeksiran 20.09.2019. Zadnji put osvježen 20.09.2019.

Ocijenjeno u analizi