Raskrinkavanje.ba

Espreso.co.rs → PREMINULA DEVOJČICA (10) OD MENINGITISA U SARAJEVU: Ovo su simptomi koji su ZAVARALI doktore

17.01.2023
Tekst članka

Desetogodišnja devojčica iz Zenice preminula je u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu.

 

Kako prenose mediji, prvobitno bezazlena situacija se zakomplikovala, a lekarskim pretragama utvrđeno je da se radi o ozbiljnoj bolesti

Reč je o devojčici koja je štićenica Javne ustanove “Dom porodice” u Zenici, a koja se lekaru javila prvobitno sa tegobama boli zuba i glave.

Navodno nije imala izrazito povišenu temperaturu pa je nakon propisane terapije i analize krvi otpuštena na kućno lečenje, prenosi Avaz.

U zvaničnim otpusnom pismu bolnice, kako prenosi Avaz, upravo se navodi kako je ustanovljeno da je devojčica lečena od strane nadležnog osoblja ustanove.

Međutim, stanje se iskomplikovalo u noći sa subote na nedelju, kada se, uz pratnju medicinske sestre i vaspitača, javila u Hitnu službu KB Zenica odakle je upućena za bolnicu.

Dete u bolnici

Dete u bolnicifoto: Profimedia

Nakon pregleda u bolnici, hospitalizovana je na odeljenje Otorinolaringologije, a zbog pogoršanja stanja premeštena je u Kliniku za dečije bolesti KCU Sarajevo.

Uprkos nadljudskim naporima lekara, devojčica je preminula.

Lekarskim pretragama utvrđeno je kako se radi o meningitisu.

Šta je meningitis?

Meningitis se definiše kao upala mekih moždanica (meninga), koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu. Reč je o akutnoj, infektivnoj i često životno ugrožavajućoj bolesti koja je uzrokovana delovanjem virusa, bakterija i drugih mikoorganizama, a nekada i isprovocirana nesmotrenim ponašanjem neke osobe. Nedovoljno osušena i vlažna kosa, po hladnom danu, neće izazvati meningitis, ali može usloviti upalu srednjeg uha i sinusa, predisponirajućih faktora za nastanak bakterijskog meningitisa, upozoravaju doktori.

Članak indeksiran 19.01.2023. Zadnji put osvježen 20.01.2023.

Ocijenjeno u analizi