Preminuo je, stigla udarna vijest iz Haga: Srbi u očaju i suzama, pa zašto baš sada?

Izvor/medij: Nova Danas
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Portal “Novi” i klikbejti s predumišljajem

Manojlo Milovanović,prvi čovjek zločinca Ratka Mladića, preminuo je u srijedu jutro u Banjaluci.

Ova vijest je stigla iznenadno, nije bio nešto posebno bolestan i frapirala je cijelu Republiku Srpsku. Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS kaže da su „ogromne zasluge generala Milovanovića za organizaciju i pravilnu upotrebu VRS, za njena valjana dejstva, disciplinu i red“.

Bio je drugi čovjek VRS, od njega se uvijek puno očekivalo, ali i dobijalo, često, nepravedno, u sjenci prvog, generala Mladića, ali ni po čemu nije manje zaslužan za sve što je VRS uradila za stvaranje Republike Srpske.&#8221;- kaže Savčić.</em></p>

<p><em>Prema Savčićevim riječima, Milovanović je veći dio karijere proveo u operativnim dužnostima, &#8220;koje su daleko od javne scene, što ga nije smetalo, čak mu je bilo stalo, a smijao bi se kada bi se drugi kitili njegovim perjem, i za sve njegove zasluge, za koje je on u stvari zaslužan, ali nije mu to smetalo nimalo.

Nakon rata, Milovanović je tvrdio da Mladić nije odgovoran za bilo kakve zločine, te je svjedočio pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).</em></p>

<p><em>Prisjetio se i navoda da nije bilo minobacačkog napada na sarajevsku tržnicu Markale u veljači 1994. u kojem su u eksploziji ubijeni na deseci nedužnih civila.

Članak indeksiran 01. 11. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me