PREMINUO VLADIMIR, JAVLJENE NAJSTRAŠNIJE VESTI: Svi su u suzama

Izvor/medij: Današnje.co
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Žena portal: Privlačenje klikova manipulativnim naslovima o smrti “poznatih”

-

2007. godine odlikovan je Ordenom časti

Nakon teške i dugotrajne bolesti, umro je poznati sovjetski i ruski pesnik (autor više od 20 autorskih zbirki poezije), prevoditelj, dramaturg, dobitnik Državne nagrade RSFSR-a imena M. Gorkog, član Saveza pisaca Rusije Vladimir Andrejevič Kostrov.

Vladimir Kostrov rođen je1935. u selu Vlasikha, Bogovarsky District, Kostromska oblast. Nakon škole, upisao je Hemijski fakultet Moskovskog državnog univerziteta nazvanog po M. V. Lomonosovu. Nakon diplome (1958. – 1960.) radio je kao inženjer u delu glavnog tehnologa Zagorske optičko-mehaničke fabrike i postao autor nekoliko izuma.

Dok je studirao, bio je angažovan u književnom udruženju, čiji je šef bio poznati front-line pesnik Nikolaj Staršinov, koji je postao ne samo mentor u književnosti, već kasnije i blizak prijatelj Vladimira Kostrova. Prva pesnička objava dogodila se u februaru 1957. u časopisu Yunost. Prema rečima samog Vladimira Kostrova, u Savez pisaca SSSR-a primljen je 1961. protivno tada važećim pravilima – bez prethodno objavljene knjige. No iste je godine u kolektivnoj zbirci Spavaonica objavljena njegova prva opsežna zbirka poezije (uz učestvovanje Dmitrija Suhareva, Olega Dmitrieva i Vladimira Pavlinova).

Šezdesetih godina postao je voditelj u časopisu “Tehnika – Mladi”, radio je u časopisu “Promena”. Godine 1967. diplomirao je na Višim književnim kursevima na Književnom institutu nazvanom po A.M. Gorki. Od 1980. do 1986. bio je sekretar Moskovske organizacije pisaca Saveza pisaca RSFSR-a. Od 1986. do 1992. godine radio je kao zamenik glavnog urednika časopisa Novy Mir.

Vladimir Kostrov je i izvršni urednik poznate antologije Ruska poezija. XX. veka” (Izdavačka kuća “Olma-Press”, 1999. i drugo izdanje 2001.).

2007. godine odlikovan je Ordenom časti.

Članak indeksiran 04. 11. 2022 Zadnji put osvježen prije 2 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me