Raskrinkavanje.ba

Žena portal: Privlačenje klikova manipulativnim naslovima o smrti “poznatih”

Klikbejt naslovi privlače pažnju pratitelja/ki brojnih Facebook stranica na kojima se dijele članci Žena portala.

Foto: Raskrinkavanje.ba

U online medijskom prostoru našeg govornog područja djeluju portali čija je jedina svrha ostvarivanje zarade kroz objavljivanje manipulativno uređenih članaka, često s netačnim informacijama. 

Riječ je o uglavnom anonimnim portalima, koji nisu pravi mediji. Ovakvi portali objavljuju članke s “atraktivnim” naslovima koji privlače pažnju korisnika/ca društvenih mreža na kojima se ti članci plasiraju – i tako dolaze do klikova i zarade. Njihovi članci, u suštini, nemaju nikakvu informativnu vrijednost. O jednom takvom portalu – Žena portalu – bavimo se u ovoj analizi. 

U rubrici “Vijesti” na ovom portalu dominiraju članci o ličnostima s estrade i dešavanjima u reality emisiji “Zadruga”, također opremljeni senzacionalističkim naslovima. 

Osim ovih “vijesti”, u navedenoj rubrici objavljuju se i članci koji donose tragične vijesti o smrti manje ili više poznatih osoba iz javnog života. Naslovi ovih članaka “ukrašeni su” senzacionalističkim frazama koje privlače pažnju. Prvenstveno su manipulativni, a nerijetko i netačni.

Ovi su članci gotovo u pravilu opremljeni fotografijama na kojima se nalazi ispisano “najnovija vijest” ili “udarna vijest”, što dodatno privlači pažnju publike.

Slika: Primjeri opreme članaka na Žena portalu

U naslovu članka objavljenog 28.10.2022. godine stoji da je preminuo “Vladimir” te da je Rusija, ali i cijeli svijet, u suzama i nevjerici.

UPRAVO JAVLJENO : PREMIN*0 VLADIMIR : RUSIJA U SUZAMA: CELI SVET U NEVERICI! 

Zbog konteksta rata u Ukrajini i medijske eksponiranosti političkog rukovodstva Rusije, iz ovakvog naslova lako je zaključiti da je “Vladimir”, ustvari, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Međutim, u članku se govori o smrti ruskog pjesnika Vladimira Andrejeviča Kostrova:

Kako ste i sami po naslovu mogli da zaključite, riječ je o tome da nas je napustila još jedna poznata ličnost, a radi se o jednom rusko,m pjesniku, koji je bio i dobitnik Državne nagrade RSFSR-a imena M. Gorkog, član Saveza pisaca Rusije Vladimir Andrejevič Kostrov. 

Identične članke objavili su i portali Cenzurisano, Espreso, Vaš glas, Magazin dan i drugi. 

Naslovi ovih članaka dobijaju ocjenu klikbejt

U pojedinim primjerima naslovi članaka o smrti ličnosti iz drugih krajeva svijeta senzacionalistički su skrojeni da stvaraju utisak da je riječ o osobama iz naše regije. Naslov članka objavljenog 29.10. glasio je ovako:

UPRAVO JAVLJENE TEŠKE VESTI, OSTALI SMO BEZ OMILJENOG PEVAČA: CELA REGIJA POTRESENA-Preminula je legenda, TUGA DO NEBA! SVI SU Š0KIRANI NAKON OVE VESTI! 

Naslov u prvom licu množine, s naglaskom na regiju koja je potresena smrću “omiljenog pjevača”, ponovo stvara utisak da je riječ o nekome s ovih prostora čija je smrt rastužila brojne ljude. 

Članak zapravo govori o smrti američkog pjevača Jerryja Lee Lewisa, koji je u tekstu šturo predstavljen samo prezimenom:

Dakle, radi se o tome da nas je napustila još jedna poznata ličnost, a radi se o vijesti koja nam dolazi iz svijeta, a koja se odnosi na poznatog pjevača kantri muzike, Luisa, koji nas je napustio

U članku kojeg su prenijeli portali Cenzurisano, Pozitiv media, Vaš glas i drugi nema ništa o tome da je “regija” potresena ovom viješću. 

Naslove ovih članaka ocjenjujemo kao klikbejt

Sudeći po naslovu objavljenom 28.10, cijela Hrvatska je u šoku i nevjerici zbog odlaska (smrti) pjevačice Tereze Kesovije:

Upravo javljeno… CELA HRVATSKA U Š0KU! Ode i Tereza, LJUDI U NEVERICI…

No u članku se navodi da je poznata hrvatska pjevačica primljena u bolnicu zbog problema s upalom potkožnog tkiva na nozi:

Hrvatski mediji do sada su nekoliko puta pisali o njenom zdravlju, tačnije o problemu sa nogom koji je ona imala, a ono što je duže vrijeme odlagala se napokon i desilo, pa je ona hitno primljena u bolnicu, i oglasila se za hrvatske medije gdje je rekla: “Doktor Fran Mihaljević”, a sve se desilo nakon proslave njenog rođendna u Dubrovniku, kad ajoj je noga opet počela da pravi probleme. U pitanju je jaka upala potkožnog tkiva, i doktori su joj naredili da mora da aostane u bolnici:”

Ovakav članak prenio je portal Cenzurisano. Naslovi oba članka dobijaju ocjenu klikbejt.

Osim manipulativnih klikbejt naslova, na Žena portalu je 26.10. objavljen i naslov s tvrdnjom da se čekaju rezultati obdukcije tijela Marijane Seifert, bivše učesnice reality showa “Veliki brat”, koja se vodi kao nestala od aprila ove godine.

Svi čekaju rezultate obdukcije TELA Marijane Seifert,sestra tvrdi da se ub*la: JEDAN DETALJ SVE BUNI… 

U članku se navodi da je u Savi pronađeno žensko tijelo za koje su “svi pomislili da je Marijanino”. Suprotno navodima o čekanju na obdukciju Marijinog tijela, u članku se navodi da Marijana još nije pronađena, a za tijelo ženske osobe se uopšte ne navodi da se “čeka njegova obdukcija”

Danas ćemo da pišemo o temi koja je poslednjih nekoliko dana itekako aktivna, a koja se odnosi na nestanak bivše rijaliti učesnice Marijane Sajfert koja je nestala u aprilu mjesecu, i koja još uviijek nije pronađena.

Otac Marijane Seifert je za Slobodnu Dalmaciju 18.10.2022. godine kazao da pronađeno tijelo nije Marijanino:

Kad smo čuli da je jučer u Savi pronađeno tijelo nepoznate osobe, supruga i ja samo smo se blijedo pogledali i protrnuli. Cijela protekla noć za nas je bila nezvjesna, nismo oka sklopili. Spremali smo se ići u Zagreb na identifikaciju tijela, međutim danas su nas nazvali iz policije i kazali da to nije naša Marijana. Riječ je o starijoj ženskoj osobi - kazao nam (Slobodnoj Dalmaciji op.a.) je gospodin Kovačević.

Brojni portali imali su članke poput onog sa Žena portala, iako su neki u međuvremenu izbrisani. Pretragom smo utvrdili da je najraniji članak s tvrdnjom da se čeka obdukcija Marijaninog tijela imao portal Magazin dan (26.10), a među portalima koji su još uvijek imali dostupne članke s ovom tvrdnjom nalaze se Cenzurisano, Izvorno i Pozitivno.

Naslov portala Magazin dan stoga dobija ocjenu lažna vijest, a sve kasnije objave naslova s tvrdnjom o iščekivanju obdukcije “Marijaninog tijela” ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Naslovi članaka u kojima se navodi da Marijanino tijelo ipak nije pronađeno dobijaju i ocjenu klikbejt.

Slučaj nestanka Marijane Seifert, kao i slučaj nestanka Mateja Periša, anonimni portali su i ranije eksploatisali u lovu na klikove, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi ispod. 

 
O portalu

Na portalu postoji rubrika “O nama” s opisanim ciljem portala koji je “moderni magazin, koji obrađuje teme iz sfere lifestyle života, showbizza te korisnih i zanimljivih informacija, koje su trenutno aktuelne na društvenim mrežama”. Dakle, i iz samog načina na koji se portal predstavlja može se zaključiti da nije riječ o mediju usmjerenom ka objavljivanju kvalitetnog informativnog sadržaja. 

Podaci o tome ko je izdavač portala, ko su urednici/e i članovi/ice redakcije koja proizvodi sadržaj objavljen na portalu nisu dostupni. Podatke o registru domene i potencijalnom/oj vlasniku/ici portala također nije moguće saznati putem servisa Whois, budući da su ti podaci skriveni. 

U rubrici “Kontakt” navedeno je da se “redakcija ili informativni portal” mogu za sve informacije kontaktirati putem formulara, no e-mail adresa ili broj telefona nisu navedeni.

Dakle, riječ je o potpuno anonimnom portalu. 

Facebook stranica naziva Žena portal ne postoji, no članci ovog portala dijele se na desetinama Facebook stranica čiji nazivi ničim ne upućuju na to da je riječ o stranicama nekog portala. Radi se o stranicama na kojim se dijele i članci drugih portala, tako da je teško zaključiti da je riječ o stranicama koje vode iste osobe kao i portal. 

U novembru 2022. godine na tri Facebook stranice dijelili su se isključivo linkovi Žena portala: Najbolji recepti, Kuhajmo i Zdravlje Prirodni Recepti.

Od jula 2018. pa do objave ove analize članci Žena portala su na Raskrinkavanju ocijenjeni u 30 analiza, a tri najzastupljenije ocjene bile su klikbejt, lažna vijest i prenošenje lažnih vijesti. Zbog broja objavljenih lažnih vijesti, portal se nalazi na Red Flag listi medija

Raskrinkavanje je o sadržaju Žena portala pisao u dvije tematske analize u kojima smo se bavili taktikama privlačenja čitatelja/ki izmišljanjem izjava javnih ličnosti, ali i praksom objavljivanja mizoginog sadržaja na ovom portalu.

Napomena

8.11.2022: Portal Magazin dan je članke ocijenjene u ovoj analizi ispravio u skladu sa činjenicama, pa shodno tome ti članci dobijaju i ocjenu ispravljeno. Portali Vaš glas, Cenzurisano i Pozitiv media su ispravili netačne tvrdnje u tekstovima o Marijani Seifert. Dodatno, Espreso i Žena portal su ispravili klikbejt naslove o smrti Vladimira Andrejeviča Kostrova. Ovi članci također dobijaju ocjenu ispravljeno. 

10.11.2022: Žena portal, Pozitiv media, Vaš glas i Cenzurisano ispravili su preostale članke ocijenjene ovom analizom. Svi ovi članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.

11.11.2022. Portal Nova danas je ispravio članke ocijenjene u ovoj analizi, pa i ti članci dobijaju ocjenu ispravljeno.

13.10.2023: Članak portala Vaš glas, koji je ocijenjen u ovoj analizi, naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 27.10.2022

Espreso.co.rs: PREMINUO VLADIMIR, JAVLJENE NAJSTRAŠNIJE VESTI: Svi su u suzama

2007. godine odlikovan je Ordenom časti

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.10.2022

Vaš glas: TELA MARIJANE SEIFERT,SESTRA TVRDI DA SE UB*LA: JEDAN DETALJ SVE BUNI…

 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 29.10.2022

Magazin Dan: UPRAVO JAVLJENO : PREMIN*0 VLADIMIR : RUSIJA U SUZAMA: CELI SVET U NEVERICI!

Posljednih mjesec dana istaknuta je Rusko – Ukrajiniska situacija koju pomno prati čitav svijet pa tako i naš region.

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 30.10.2022

Nova Danas: UPRAVO JAVLJENO : PREMIN*0 VLADIMIR : RUSIJA U SUZAMA: CELI SVET U NEVERICI!

Prošlog mjeseca situacija u Rusiji i Ukrajini, koju cijeli svijet, pa i naš region, pomno prati i ako se može reći da je nakon što se situacija barem...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 29.10.2022

Pozitiv media: UPRAVO JAVLJENE TEŠKE VESTI, OSTALI SMO BEZ OMILJENOG PEVAČA: CELA REGIJA POTRESENA-Preminula je legenda, TUGA DO NEBA! SVI SU Š0KIRANI NAKON OVE VESTI!

Danas i ovu subotu imamo jednu jako tužnu i žalosnu vest a tiče se iznenadnog smr tnog slučaja. Naime, smao u poslednja dva meseca na svetskom nivou p...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 30.10.2022

Nova Danas: UPRAVO JAVLJENE TEŠKE VESTI, OSTALI SMO BEZ OMILJENOG PEVAČA: CELA REGIJA POTRESENA-Preminula je legenda, TUGA DO NEBA! SVI SU Š0KIRANI NAKON OVE VESTI!

Danas i ove subote imamo veoma tužne i tužne vijesti koje se odnose na prijavljene smrtne slučajeve. Međutim, samo u posljednja dva mjeseca širom svij...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Lažna vijest 26.10.2022

Magazin Dan: Svi čekaju rezultate obdukcije TELA Marijane Seifert,sestra tvrdi da se ub*la: JEDAN DETALJ SVE BUNI…

Od kako je nestala 27 aprila Marijana Sejfert, još uivek se ne zna ništa o njoj, osim da je jučer u Zagrebu u Savi konkretno pronađeno beživotno telo...

 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.10.2022

Vaš glas: SVI ČEKAJU REZULTATE OBDUKCIJE TELA MARIJANE SEIFERT,SESTRA TVRDI DA SE UB*LA: JEDAN DETALJ SVE BUNI…

U nastavku današnjeg članka dotaći ćemo se jednog pozmatog nestanka , a reč je o Marijani Sejfert , a koja je nestala 27 aprila , te o kojoj se i dalj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno