Raskrinkavanje.ba

Hayat → PRIRODNI FENOMEN U BIH: JEDINA RIJEKA KOJA TEČE UZVODNO NALAZI SE U BOSNI I HERCEGOVINI

07.05.2020
Tekst članka

U tipično kraškom ambijentu čuveni Park prirode Hutovo blato nastao je upravo zahvaljujujući rijeci Krupi koja je prepoznatljiva po tome što nema izvora i teče uzvodno.

Hercegovačka rijeka Krupa je jedinstven i neponovljiv prirodni fenomen: teče uzvodno! Da čudo bude veće – nema izvora! Po svome neobičnom toku jedinstvena je rijeka u svijetu.

Igra prirode

Sve druge rijeke izviru ili nastaju od slivova, jedino Krupa – ističe! Ističe iz Deranskog jezera i na devetom kilometru svog toka uvire u Neretvu, a u vrijeme visokog vodostaja Neretve, zastane i vraća se tamo odakle je potekla, prema Hutovom blatu kojeg čine Deransko i Svitavsko jezero.

Kemalios

311 subscribers

Hutovo Blato - National park (Bosnia and Herzegovina)

 

 

Watch later

 

 

Share

 

Watch on

 

Pogledajte video OVDJE.

Čim Krupa napuni Deransko jezero vodom, a vodostaj Neretve opadne, ova rijeka mijenja ćud i teče kako teku sve rijeke na svijetu. Ovaj prirodni fenomen na nadmorskoj visini od jednog metra, obrazložen je kao posljedica toga što Neretva svoju pritoku „gura“ zajedno sa morskim strujama – uzvodno!

Šta kaže legenda?

Legenda kazuje kako se u dalekoj prošlosti na ovim prostorima dogodio veliki potop. Pod vodom je ostao drevni grad Jelim. Postoji više legendi o potopu grada Jelima, a jedna pričom vodi u potopljeno selo Škrke nadomak današnjeg naselja Višići.

Prema narodnoj predaji hodočasnici preobučeni u prosjake kaniše prespavati i isprositi večeru u Škrkama, piše Aura.ba. Tu doživješe poniženja od bogatih, a gostoprimstvo im pruži jedino sirota starica. Kako bi kaznili oholost bogataša, prokleše i potopiše selo. Otvoriše se nebesa i počeše padati silne kiše.

Niko se živ ne spasi, osim jednog sluge. Ni on ne bi ostao među živima, da nije poslušao glas koji mu reče da „poturi“ dijete koje mu je neka ohola bogatašica „utrpala“ u torbak.

Tamo kuda je sluga bježao, tražeći spas u kuli na Dračevu, za njim je voda tekla. Po ovoj legendi tako je nastala rijeka Krupa.

Članak indeksiran 02.07.2021. Zadnji put osvježen 02.07.2021.

Ocijenjeno u analizi