Raskrinkavanje.ba

Novosti → PRIZNALI DA SU GAJILI KUGU: Amerika potvrdila postojanje laboratorija u Ukrajini, uništili kontejnere sa patogenima

09.03.2022
Tekst članka

POSLE višegodišnjih upozorenja, sumnji i optužbi stiglo je i priznanje - Amerika je u Ukrajini razvijala biološko oružje. I dok Rusija i Kina najavljuju ofanzivu za utvrđivanje odgovornosti pred međunarodnim telima koja nadziru istraživanje i primenu opasnih patogena, SAD i ukrajinske vlasti svim silama se trude da uklone tragove. Brzopotezno zatvaranje laboratorija i akciju uništavanja dokaza pravdaju tobožnjom opasnošću da bi Rusi mogli da dođu u posed ovih istraživačkih materijala.

Ukrajinske vlasti danima odbacuju tvrdnje da su učestvovale u bilo kakvim vojno-biološkim projektima. Zato je u utorak uveče kao bomba odjeknulo priznanje visokopozicioniranog službenika Stejt departmenta Viktorije Nuland, koja je pred američkim senatorima potvrdila postojanje bioloških istraživačkih objekata u Ukrajini. NJoj je u Senatu bilo postavljeno direktno pitanje - da li u ovoj zemlji ima hemijskog ili biološkog oružja?

- Ukrajina ima objekte za biološka istraživanja. Zabrinuti smo da bi ruske trupe mogle pokušati da preuzmu kontrolu nad njima, tako da radimo sa Ukrajincima na tome kako da sprečimo da bilo koji od ovih istraživačkih materijala dospe u ruke ruskih snaga - odgovorila je Nulandova na mestu gde izgovorena laž može skupo da košta.

Udarne vesti

img

LJILJA SMAJLOVIĆ: Teška situacija za Vučića, rat može sve da saspe u pepeo! (VIDEO)

img

Otkriveno koja zemlja stoji iza pritiska na Srbiju

img

Nazivali Vučića NEOZBILJNIM jer se bavio uljem i brašnom, a HAOS u Evropi dokazuje koliko je bio U PRAVU

Moskva tvrdi da se u laboratorijama, koje su širom Ukrajine otvorene na direktnu inicijativu Ministarstva odbrane SAD, eksperimentisalo na mikroorganizmima - uzročnicima smrtonosnih bolesti. U biološkoj laboratoriji u Lavovu radilo se s patogenima kuge, antraksa i bruceloze. U operaciji čišćenja tragova uništena su 232 kontejnera s uzročnikom leptospiroze, 30 tularemije, 10 bruceloze i pet crne smrti - kuge. U Harkovu i Poltavi radilo se s uzročnicima difterije, salmonele i dizenterije. Tokom 25. i 26. februara ukupno je uništeno oko 320 kontejnera.

Članak indeksiran 16.03.2022. Zadnji put osvježen 16.03.2022.

Ocijenjeno u analizi