Raskrinkavanje.ba

RTRS → Prljavi poslovi Soroševog instruktora

21.08.2018
Tekst članka

Centar za istraživačko novinarstvo Srbija, BiH i tako dalje, organizacija je koja raspolaže sa ogromnim sredstvima za navodno ispitivanje kriminala i korupcije, a stvarni zadatak CINS-a je da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra koji prekrajaju svijet po svojoj volji.

Centar CINS-a za ovaj region je u Beogradu, a na čelu mu je Dino Јahić koji raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat "Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu" od ukupno 38 miliona dolara koji je započeo 2016. godine, a treba da se završi, gle čuda, u novembru ove godine, čim prođu izbori u BiH.

Dino Јahić je inače u dnevnoj službenoj komunikaciji sa poznatim zapadnim organizacijama NED, Fridom haus, EU liberti i sličnim, koje od Јahića dobijaju instrukcije kome koliko sredstava da uplate i po kom osnovu. Rušenje vlasti kriminalizacijom CINS radi polutajno samo je još tajna ko konkretno upravlja i u čijem interesu, ali se i to može naslutiti. Inače, Јahić je prošao ozbiljne kurseve u posljednje četiri godine u SAD. Od 2017. godine je postavljen od Soroš fondacije za koordinatora istraživačkog projekta Centra za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije u jugoistočnoj Evropi.

Dodjeljivao je sredstva novinarima koji su radili na "panamskim papirima" i još mnogo toga. Dobro obaviješteni poznavaoci njegovog rada tvrde da je sada i instruktor jednoj grupi mađarskih studenata za rad protiv predsjednika Mađarske Viktora Orbana, inače ljutog protivnika Džordža Soroša, Јahićevog naredbodavca.

Tekstovi CINS-a su prethodili svim većim udarima u regionu. No, zanimljivo je da nema nikakvih projekata koje obrađuju kriminal u Crnoj Gori, te bi se po radu CINS-a moglo reći da je u Crnoj Gori nema kriminala.

CINS se posljednjih mjeseci posebno bavi Republikom Srpskom i predsjednikom Dodikom, pojačano nakon što je ljuti protivnik Džordža Soroša, Stiv Benon imao kontakt sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović i ukazao na sve prljave poslove Soroša i njegovih pojedinaca i organizacija, u našem regionu poput Јahića i CINS-a.

Članak indeksiran 24.08.2018. Zadnji put osvježen 24.08.2018.

Ocijenjeno u analizi