Procurili tajni dokumenti: Vehabije planirale atentate na Dodika, Vučića i Vulina

Izvor/medij: 24 sata hr
Ocjena: Demantirano Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Nikada viđeni “dokumenti obavještajnih službi” kao medijski “izvori” za priče o atentatu na Dodika

Grupa vehabija iz BiH planirala je tri odvojena atentata na Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina. Dodika su htjeli ubili ispaljivanjem zolje na njegov helikopter.

Grupa vehabija iz BiH planirala je u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsjednika Srbije, te na Aleksandra Vulina, ministra obrane Srbije, kako prenosi Banjaluka.net.

Zoljom na helikopter

 

 U dokumentima stoji da je krajem 2017. godine 'grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala izvršiti atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika'. Petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim Smrt iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. siječnja 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Atentat su htjeli izvršiti ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik. Ovaj plan nije realiziran, ali je prema saznanjima portala Banjaluka.net., kasnijim radom sigurnosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece, zbog čega je u veljači 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja. Dodik je na meti vehabija u BiH bio i godinu i pol dana kasnije, i to na kulturnoj manifestaciji 'Kočićev zbor' koja se održava kraj Banjaluke, a sa njim je zajedno trebao biti napadnut i Aleksandar Vulin, ministar obrane Srbije.

Cilj je bio i izazivanje panike

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović. Njihov zadatak je bio da na svoje ciljeve djeluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku. U trenutku atentata, oko njih bi bilo i nekoliko desetaka tisuća ljudi. Vodili su se idejom da su i Dodik i Vulin ljudi koji vole biti među građanima pa su očekivali da će im tako lakše prići. Plan im nije uspio jer Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje, nije došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači.

Atentat na Vučića

Napad na Vučića još nije do kraja rasvijetljen, ali u dokumentaciji sigurnosnih službi je navedeno da je glavni organizator pokušaja napada bio Mehdin Jakubović iz Srebrenice, službenik Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Atentat se trebao dogoditi 11. srpnja 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice. Jakubovićeva grupa krenula je linčovati Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubojstva. Sam Jakubović je poznat po organizaciji i održavanju predavanja putem kojih širi radikalni islam po BiH i svijetu, stoji u dokumentima.

Članak indeksiran 22. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me