Raskrinkavanje.ba

Nikada viđeni “dokumenti obavještajnih službi” kao medijski “izvori” za priče o atentatu na Dodika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Članak na portalu Banjaluka (.net), u kojem se tvrdi kako su “vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina”, prenijelo je dvadesetak medija, iako ne postoje nikakvi dokazi za iznesene tvrdnje.

Na portalu Banjaluka (.net) je 25.09.2020. objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da je taj medij došao do dokumenata o planiranim atentatima na vodeće srpske političare u BiH i Srbiji. 

Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

U članku se navodi da je, prema dokumentima do kojih je došao taj medij, “grupa vehabija iz BiH” planirala organizovati atentate na Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH; na Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije; te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije.

Atentat na Dodika je navodno planiran 2017. godine:

Prema tim dokumentima, krajem 2017. godine „grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

Prema navodima u članku, petočlana grupa je planirala ubiti Dodika 9. januara 2018. godine, na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, i to “ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju”.

“Ta petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim ‘Smrt’ iz Sarajeva, održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Na svu sreću, ovaj plan nije realizovan, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom bezbjednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja“, navedeno je u dokumentu.

Dodik je, navodi se u članku, bio “meta” još jednog atentatorskog plana “vehabija”, zajedno sa Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane Srbije. Navodni atentat se trebao desiti 25. augusta 2019. godine na manifestiaciji Kočićev zbor kod Banje Luke, kojem su prisustvovala ta dvojica političara. 

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a koji su poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine.

(...)

Prema saznanjima došlo se do saznanja da je takozvani „tiper“ ove akcije bio izvjesni Azem Aletović, koji je vođa ove grupe iz Janje i koji je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači, ali na svu sreću nije”, navedeno je u dokumentaciji.

U članku se navodi da je “ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim satima u okolini Janje, odnosno Bijeljine.”

Također se navodi da je “glavni organizator pokušaja atentata” na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji 11.07.2015 u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

„Obavještajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića.

Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u  BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama“, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi.

Članak portala Banjaluka (.net) je prenijela Novinska agencija Republike Srpske (Srna) na dan objave, kao i još jedan javni medij u tom entitetu, Radio-Televizija Republike Srpske (RTRS). Tvrdnje o navodnim planovima atentata su potom objavljene na nizu portala u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Kurir je svoj članak opremio naslovom:

TAJNA DOKUMENTA SLUŽBI! VEHABIJE PLANIRALE MASAKR! Spremali atentate na Vučića i Vulina, Dodika UMALO RAZNELI raketnim bacačem!

Nekoliko naslova spominju i “dokumente obavještajnih službi”:

Vehabije planirale atentat na Vučića, Dodika i Vulina: Pogledajte šta stoji u dokumentaciji obaveštajnih službi! (IN4S)

POKUŠAN ATENTAT NA VUČIĆA I DODIKA? Isplivao dokument koji ukazuje na plan vehabija da ubiju predsednika Srbije (Srbija Danas)

VEHABIJE PLANIRALE ATENTAT NA VUČIĆA , DODIKA I VULINA: Portal Banjaluka.net u posedu obaveštajnih dokumenata (Novosti)

Portal Direktno (.hr) je svoj članak opremio naslovom o “spriječenim ubistvima”:

SIGURNOSNE SLUŽBE SPRIJEČILE Vehabije planirale ubojstva Dodika, Vučića i Vulina

"Obavještajni” izvori

Članak na portalu Banjaluka (.net) o navodnim atentatorskim planovima, objavljen i na desetinama drugih portala, obiluje detaljima za koje se tvrdi da dolaze iz dokumenata “obavještajnih službi”. No, u samom članku nema tih dokumenata, niti se navode obavještajne službe koje su “izvor” za iznesene tvrdnje. 

Uredništvu portala smo poslali medijski upit o dokumentima do kojih su navodno došli. Odgovor nismo dobili.

Odgovor na medijski upit o dokumentima obavještajnih službi u posjedu portala Banjaluka (.net)

Obratili smo se i obavještajnim agencijama u BiH i Srbiji, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje smo pitali o njihovim saznanjima o navodima iz članka na portalu Banjaluka (.net). Do vremena pisanja ove analize, odgovore na ponovljeni medijski upit nismo dobili od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i Bezbjednosno-informativne agencije Republike Srbije (BIA).

Odgovor je stigao od Ministarstva sigurnosti BiH, koje je navelo da nema saznanja o navodnim planovima atentata opisanim na portalu Banjaluka (.net).

Ministarstvo sigurnosti BiH nema saznanja o ovim navodima.
Srdačan pozdrav 

Odgovor Ministarstva sigurnosti BiH

Odgovor na medijski upit nismo dobili ni od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. U članku koji je objavljen 25.09.2020. na portalu Slobodna Bosna, citiran je direktor Policije Republike Srpske, Siniša Kostrešević, koji nije imao komentar na navode iz članka portala Banjaluka (.net).

[...] u MUP-u Republike Srpske nisu željeli da komentiraju navode portala "banjaluka.net" o "obavještajnim podacima" koji se tiču navodnog planiranja atentata na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane te zemlje Aleksandra Vulina.

- Nemam komentar - kratko je poručio direktor policije RS Siniša Kostrešević.

U članku koji je objavljen 26.09.2020. na portalu BN Televizija se navodi kako iz tog ministarstva nije stigla ni potvrda ni demant navoda o planiranim atentatima.

U MUP RS nisu potvrdili te informacije a nisu ih ni demantovali.

U istom članku se prenosi i reagovanje iz Mjesne zajednice Janja, koja je označena kao “sjedište” grupe od četrdesetak “dobro naoružanih vehabija” koji su planirali atentat na Dodika i Vulina. 

"Od povratka u Janju od strane Bošnjaka nikada nije bilo niti jednog incidenta niti su Bošnjaci Janje ikakva prijetnja bilo kome. Mjesna zajednica je od strane predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini proglašena najtolerantnijom Mjesnom zajednicom u BiH.

Predstavnici Bošnjaka u Janji redovno održavaju sastanke sa prvim ljudima Policijske stanice u Janji, sve u cilju obezbijeđenja sigurnosti svih stanovnika Janje te mira i saradnje sa institucijama Republike Srpske", kaže se u saopštenju i dodaje da ovakve lažne informacije,  nanose štetu svima u Janji, unose nemir među njene stanovnike i narušavaju dobre međuljudske i međuetničke odnose.

U odgovoru iz Mjesne zajednice Janja, kojeg su osim BN Televizije prenijeli i brojni drugi portali, navodi se da je Azem Aletović “naročito pogođen” navodima da je učestvovao u planiranju atentata na Dodika i Vulina.

[“]Želimo vas upoznati da je Azem Aletović cijenjeni i ugledni stanovnik Janje, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja, dugogodišnji aktivista u NVO sektoru koji je zaslužan za mnoge realizovane projekte iz kulture i humanitarnog rada za što je i dobio priznanje grada Bijeljina 2015. godine (Srebrna značka grada Bijeljina), osnivaču i predsjedniku BКUD-a ‘Mula Alija Sadiković’, zaposlenom u gradskoj upravi Bijeljine, ocu četvero djece i čovjeku poznatom u ovom dijelu BiH po svom društvenom angažmanu, koji nikakve veze nikad nije imao sa onim što mu se pripisuje u tekstu", kaže se u saopštenju.

Takođe, navode da osobe koje se pominju u tekstu sa imenima Samir Begović i Nedžad Hajdurović, “uopšte ne postoje kao stanovnici Janje! Sve to možemo lako dokazati na sudu" kaže se u saopštenju bijeljinske Mjesne zajednice Janja.

Enver Habibović, za kojeg se u članku portala Banjaluka (.net) navodi da je planirao atentat na Dodika u januaru 2018. godine, bio je predmetom policijske istrage zbog kampa u kojem su treninge pohađala djeca. U februaru te godine, on je saslušan u Federalnoj upravi policije, nakon što su se pojavili snimci treninga u kampu koje je organizovalo udruženje Asker, navodi se u članku na portalu Federalna televizija. U istom članku je citiran i tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je poručio kako će se sumnjive okolnosti u tom kampu ispitati.

“Uvjeravam vas, ako bude išta za šta se možemo uhvatiti da izlazi iz zakona, dostavit ćemo to tužilaštvu”.

Slučaj kampa udruženja Asker privukao je medijsku pažnju te godine. No, priča nije imala krivični ili sudski epilog, budući da Habibović nije krivično gonjen u tom slučaju. 

“Atentat” na Vučića

Tadašnji premijer Srbije, a danas predsjednik te države, Aleksandar Vučić, napadnut je prilikom prisustvovanja komemoraciji u Potočarima 11.07.2015. od strane više osoba. Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o tom incidentu, i 2016. godine odustalo od istrage jednog od četiri osumnjičena, ali do danas niko nije procesuiran. Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u čijoj je nadležnosti suzbijanje terorizma, je 2017. godine uputila poziv građanima da pomognu pri identifikaciji osoba za koje se sumnja da su učestvovale u napadu na Vučića.

Mehdin Jakubović se ne spominje kao jedan od osumnjičenih u tom slučaju, niti smo uspjeli naći izvor koji potvrđuje da se on dovodi u vezu sa napadom. Također, Ministarstvo sigurnosti BiH, čija je SIPA organizaciona jedinica, nije nam potvrdilo da ima saznanja kako je Jakupović umiješan u napad na Vučića.

Portal Banjaluka (.net) je tvrdnje o navodnim planovima “vehabija” da izvrše atentate na Dodika, Vulina i Vučića “potkrijepio” navodnim saznanjima neimenovanih obavještajnih službi, te “ekskluzivnim” uvidom u njihove dokumente koji nisu nikada predočeni javnosti. Iako su ti “planovi” opisani u detalje, sa imenima konkretnih osoba, nikakve konkretne akcije nisu poduzete protiv navodnih vinovnika, niti je od tada bilo ikakvih informacija da je bilo koja bezbjednosna ili pravosudna institucija pokrenula takvu istragu. Državno Ministarstvo sigurnosti nema nikakvih saznanja o tim navodima, a direktor Policije Republike Srpske odbio je da ih komentariše.

Budući da ne postoji nikakav dokaz koji bi podržao navode iz članka na portalu Banjaluka (.net), tvrdnje o “vehabijama” koji su planirali atentate na Dodika, Vulina i Vučića od 2015. do 2019. godine ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ove tvrdnje u drugim medijima ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena:
11.12.2020: Članak portala Espreso je u međuvremenu izmijenjen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu demantirano.
15.12.2020: Članci portala Banjaluka.net. Oslobođenje i Alternativna televizija izmijenjeni su u međuvremenu na način da sadržavaju tačne informacije. Članci portala 24 Sata i Dnevno su obrisani. Shodno tome, ovi članci dobijaju i ocjenu demantirano.
23.12.2020: Članak portala Kurir je u međuvremenu ispravljen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.
13.1.2021: Članak portala Alo je u međuvremenu ispravljen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.
21.1.2021: Članak portala Espreso je u međuvremenu ispravljen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.
2.3.2021: Članak portala Srbija Danas je u međuvremenu ispravljen tako da sadrži tačne informacije, te dobija i ocjenu ispravljeno.
14.5.2024: Portal Pink je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Slične analize

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 25.09.2020

Banjaluka net: Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na Milorada Dodika, sadašnjeg srpskog član...

 • Lažna vijest
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Srna: WAHHABI JE PLANIRAO NAPADE NA DODIKA, VUČIĆA I VULINA

BANJALUKA, 25. RUJNA / SRNA / - Skupina vehabija iz BiH planirala je u proteklom razdoblju organizirati atentate na srpskog člana Predsjedništva BiH M...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Alo: ISPLIVALA TAJNA DOKUMENTA Vehabije planirale atentat na Vučića i Vulina, Dodika umalo razneli

Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju o...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Bljesak: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju o...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Večernji list: Procurili dokumenti obavještajnih službi: 'Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina'

Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju o...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Oslobođenje: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina?

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

24 sata hr: Procurili tajni dokumenti: Vehabije planirale atentate na Dodika, Vučića i Vulina

Grupa vehabija iz BiH planirala je tri odvojena atentata na Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina. Dodika su htjeli ubili ispaljivanj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Večernji list (ba): Procurili dokumenti: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

Grupa je planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju o...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Politika: Vehabije su planirali atentat na Vučića, Dodika, Vulina

Skupina vehabija iz BiH planirala je u više odvojenih akcija ubiti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i s...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Pogled: Procurili dokumenti obavještajnih službi: 'Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina'?

Grupa vehabija iz BiH planirala je u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Aleksandra Vučić...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Dnevno.hr: VUČIĆ, DODIK I VULIN BILI METE ATENTATA!? Grupa vehabija iz BiH planirala u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati njihovo ubojstvo

Grupa vehabija iz BiH planirala je u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati atentate na Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Aleksandra Vulina, piš...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Studio B: Vehabije planirale atentat na Vučića,Dodika,Vulina

Grupa vehabija iz BiH planirala je da u nekoliko odvojenih akcija ubije člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, srpskog predsednika Aleksandra Vučića...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Kurir: TAJNA DOKUMENTA SLUŽBI! VEHABIJE PLANIRALE MASAKR! Spremali atentate na Vučića i Vulina, Dodika UMALO RAZNELI raketnim bacačem!

Grupa vehabija iz BiH planirala je, u nekoliko odvojenih slučajeva, da organizuje atentate na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Pre...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.09.2020

Nacional online: POKUŠAJ ATENTATA NA VUČIĆA, DODIKA I VULINA! Vehabije planirale MASAKR!

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva da organizuje atentate na predsednika Srbije Aleksandra Vučića,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Pink: Tajna dokumenta obaveštajnih službi: VEHABIJE PLANIRALE ATENTAT NA VUČIĆA , DODIKA I VULINA

Grupa vehabija iz BiH planirala je da u nekoliko odvojenih akcija ubije člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, srpskog predsednika Aleksandra Vučića...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.09.2020

IN4S: Vehabije su planirali atentat na Vučića, Dodika i Vulina: Pogledajte što je u obavještajnoj dokumentaciji!

Atentat na Dodika planirala je grupa islamista iz Janje kod Bijeljine, čiji su istaknuti članovi izvjesni Nedžad Hajdurović i Samir Begović, a poznati...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.09.2020

Intermagazin: POKUŠAJ ATENTATA NA VUČIĆA, DODIKA I VULINA! Vehabije planirale MASAKR!

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva da organizuje atentate na predsednika Srbije Aleksandra Vučića,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Srbija danas (.com): POKUŠAN ATENTAT NA VUČIĆA I DODIKA? Isplivao dokument koji ukazuje na plan vehabija da ubiju predsednika Srbije

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva da organizuje atentate na predsednika Srbije Aleksandra Vučića

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Espreso.rs: ISPLIVALA TAJNA DOKUMENTA, PLANIRAN ATENTAT NA VUČIĆA! Vehabije su imale ovaj plan, a pominje se i DODIK

Prema tim dokumentima, krajem 2017. godine "grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala je da izvrši atentat na tadašnjeg pre...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Novosti: VEHABIJE PLANIRALE ATENTAT NA VUČIĆA , DODIKA I VULINA: Portal Banjaluka.net u posedu obaveštajnih dokumenata

Portal Banjaluka.net objavio je da su došli do obaveštajnih dokumenata po kojima je grupa vehabija predvođemna izvesnim Enverom Habibovićem, planirala...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Direktno.hr: SIGURNOSNE SLUŽBE SPRIJEČILE Vehabije planirale ubojstva Dodika, Vučića i Vulina

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom razdoblju u nekoliko odvojenih slučajeva organizirati ubojstva Milorada Dodika, sadašnjeg srpskog člana...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

RTRS: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na srpskog člana Predsjedništva BiH Milora...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.09.2020

Alternativna televizija: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

Grupa vehabija iz BiH planirala je u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na srpskog člana Predsjedništva BiH Milora...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano