Raskrinkavanje.ba

PressMedia → prof. dr. Sajma Dautović o koronavirusu: Važno je ne doći na respirator! Uzimajte C i D vitamin sa dosta tekućine i učite se živjet sa ovim virusom!

26.07.2020
Tekst članka

Dr. Sajma Krkić – Dautović, bivša šefica klinike za infektivne bolesti KCUS-a bila je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem.

Tom prilikom govorila je o koronavirusu i izniujela niz interesantnih činjenica:

Kod ovog virusa je važno naučiti da on kod od petog do sedmog dana izaziva romptno pogoršanje bolesti: visoka temperatura, krajnja malaksalost, glavobolje, totalni gubitak apetita.Tada se razvijaju tromboze u svim organima, mozak i srce gube kisik, a upala pluća se pogoršava!

Mi o ovome virusu jako puno ne znamo, znamo da su ciljni organ pluća, ne znamo kakav imunitet stvara, da li je taj imunitet dugoročan. Mnogo štošta što smo znali o drugim virusima, za ovaj virus ne vrijedi. Ovaj virus ne bira ni godišnja doba niti visoka temperatura utječe na njega. Svi drugi virusi povlače se kad je toplo i reaguju na sunce, ovaj ne reagira.

Važno je ne doći na respirator! Moramo naučiti živjeti s ovim teškim virusom, kao što smo u ratu znali kojim ulicama da idemo da se zaštitamo od snajpera, tako se moramo naučiti zaštiti i živjeti sa virusom. Mora se uzimati vitamin C i D sa dosta tekućine, u suprotnom nastaju druge komplikacije!

Ljudi koji su bili u kontaktu ili su sumnjivi na kontakt sa zaraženim moraju mjeriti temperaturu ujutro i navečer, ukoliko 4. i 5. dan dođe do pojave temperature, pa onda i drugih simptoma, gubitka čula ukusa, mirisa, apetita i malaksalost onda se tim ljudima mora odrediti oksigenacija. To je mjerenje kisika u krvi. Kod virusne upale pluća, nema simptoma niti se čuje na slušalice, kada počne kašalj tek onda može biti vidljivo, ali ni tada nema otežanog disanja. Ako je ispod 94 kisik, treba biti na oprezu.

Kada pacijent izdubi dah, kada ne može izbrojati do 35 – 40 tada su pluća već jako zahvaćena.

Rukavice ne koristim jer je isto kao i sa rukama, zaboravite i dohvatite se njima, tako da nemaju svrhu, ruke se moraju prati.

FACE HD TV

162K subscribers

prof.dr.Sajma Dautović:Korona je modifikovan virus,zašto ne vjerovati Nobelovcima!Piramide i virus!

 

Watch later

 

Share

Članak indeksiran 29.07.2020. Zadnji put osvježen 29.07.2020.

Ocijenjeno u analizi