Raskrinkavanje.ba

IN4S → Profesor Server o prvim potezima američke administracije u BiH: Biden ukida Republiku Srpsku!?

02.12.2020
Tekst članka

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve kako bi BiH postala funkcionalna, učinkovita i ujedinjena država, unutar svojih trenutnih granica, sposobna ispuniti uvjete za pridruživanje NATO-u i EU.

Rekonstrukcija ili reforma Daytonskog mirovnog sporazuma sigurno će biti jedan od zadataka Sjedinjenih Država, a Joe Biden, rekao je za Avaz Daniel Server, profesor na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

Server ističe da se očekuje jači angažman SAD-a na zapadnom Balkanu, posebno ako uzmete u obzir razgovore koje je Biden vodio s čelnicima članica Europske unije.

"Tijekom tih razgovora dogovoren je snažniji angažman na Balkanu i taj angažman ne može proći bez promjena u daytonskoj strukturi BiH", naglasio je Server.

Dodao je da nije moguće sa sigurnošću znati hoće li nova američka administracija koristiti istraživanje centra "Wilson" kao osnovu svoje politike prema BiH.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države i EU moraju učiniti sve kako bi BiH postala funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, unutar svojih trenutnih granica, sposobna ispuniti uvjete za pridruživanje NATO-u i EU.

"Potrebno je uklanjanje složene arhitekture upravljanja stvorene u Daytonu. "U budućnosti bi Bosnom i Hercegovinom trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna za pregovore i provedbu svojih obveza prema EU, kao i općine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina," naglasio je.

Upitan kako se to može postići, Server kaže da SAD i EU moraju postići dogovor o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

Poslužitelj

Danijel Server

"Pripremite novi ustav koji eliminira ili drastično smanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati potpunu provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava. "MMF i Svjetska banka moraju zaustaviti praksu pomaganja entitetima, a novac se mora preusmjeriti općinama i državnoj vladi u Sarajevu", istakao je Server, prenosi Sputnik.

"Neophodna je reforma Izbornog zakona koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH trebao bi izabrati jednog predsjednika i dva potpredsjednika. Pravo na vitalni nacionalni interes mora biti strogo ograničeno. Potrebno je usvojiti zakon koji osigurava transparentnije financiranje političkih stranaka u BiH, a zahtijeva demokratske procedure za izbor stranačkih čelnika ", rekao je Server.

Članak indeksiran 07.12.2020. Zadnji put osvježen 07.12.2020.

Ocijenjeno u analizi