Raskrinkavanje.ba

Alo → PROFESORKA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA O RADIOAKTIVNIM BUBAMA Ovo je istina o crvenoj smrdibubi koja plaši građane

25.03.2022
Tekst članka

Stenice koje su iz Etiopije stigle u Srbiju su potpuno bezopasne za ljude i životinje, objašnjava Olivera Petrović Obradović, profesorka sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Ovih dana se društvenim mrežama šire fotografije crvenih smrdibuba koje do sada nismo imali prilike da vidimo u Srbiji.

Osim što je pojava ovih insekata u novom, drčavo crvenom „ruhu“ uspaničila javnost, otvorile su se i brojne polemike da li je ovakva vrsta stenica otrovna, radioaktivna i da li je stigla diretno iz Černobilja bežeći od rata.

Ove teorije zavere stvorile su paniku među građanima, ali su nasmejale profesorku Poljoprivrednog fakulteteta u Beogradu, Oliveru Petrović Obradović, koja je u razgovoru za Alo! otkrila da su crvene smrdibube, iako jako retke, potpuno bezopasne!

- Ovakva vrsta crvene smrdibube se znatno ređe javlja od one zeleno-braon boje koje smo navikli da vidimo. One nisu otrovne niti radioaktivne, pa teorije koje su nastale na društvenim mrežama nemaju veze sa realnošću. Koleginice i ja smo ovu vrstu našle u kolekciji. Nije otrovna i opasna po ljude, pa nema potrebe za širenjem panike i izazivanjem straha. Ova situacija me podseća na davnu 1999.godinu kada su se pojavile crne bube koje su ljudi nazvali Klintonke i smatrali ih radioktivnim produktom NATO bombardovanja. I tada se radilo o zabludi i neosnovanom strahu - navela je Petrovićeva, pa otkrila da ovaj insekt nije bežao od rata već da je stigao iz daleke Afrike.

- Razumem da je prva asocijacija na crvene insekte da su došli sa ratnog područja, ali ova vrsta nema veze sa Ukrajinom i došla je iz Afrike, tačnije Etiopije. Mi, čiji je posao da zagledamo svaku bubu, nismo ni primetili ove smrdibude. S obzirom na to da su invazivne, da dolaze sa drugog kontinenta, ne zna se da li će se i u kojoj meri razmožiti. Najbrojnije su u jesen jer se tokom leta razmnožavaju, pa će tada biti jasnije u kojoj meri ćemo ih videti u svojim domovima - rekla je profesorka.

- Smrdibube su štetne vrste i nije ih zabranjeno ubijati, ali savetujem ljude da ih ne hvataju rukama jer su neprijatnog mirisa već metlom ili lopaticom - savet je Olivere Petrović Obradović.

Članak indeksiran 30.03.2022. Zadnji put osvježen 30.03.2022.

Ocijenjeno u analizi