Klikbejt naslovi: Crvene stjenice nisu iz Černobila

Portali iz regije su polemike o crvenim stjenicama sa društvenih mreža “ispratili” klikbejt i dezinformativnim naslovima.

Na portalu Blic je 23.3.2022. godine objavljen naslov u kojem se tvrdi da su se u Srbiji pojavile crvene smrdibube. U naslovu se postavlja i pitanje da li je riječ o radioaktivnim insektima iz Černobila u Ukrajini:

RADIOAKTIVNA SMRDIBUBA IZ ČERNOBILJA? Navikli smo da su zelene, ali sada se u Srbiji pojavila CRVENA i evo ima li mesta panici (FOTO)

Članke sa naslovima o “pojavi crvene smrdibube” objavili su i portali 365 Srbija, NS Uživo drugi. Portal Kurir je u naslovu svog članka, objavljenog 24.3, ustvrdio da “društvenim mrežama kruži slika SMRDIBUBE kakvu niko dosad nije video”. 

Članci započinju informacijom o komentarima sa društvenih mreža, u kojima se boja ovih insekata objašnjavala neutemeljenim navodima o mutacijama, otrovnosti, radioaktivnosti i slično.

Osim navoda o tek nedavnoj pojavi crvenih buba, u naslovu portala Srpska info istaknut je i citat da je crvena smrdibuba radioaktivna i da je iz Černobila: 

"Iz Černobilja nam stigla RADIOAKTIVNA SMRDIBUBA" Navikli smo da su zelene, ali sada se pojavila crvena (FOTO)

I u ovom se članku govori o raznim komentarima i dezinformacijama o crvenim smrdibubama koje su se dijelile na društvenim mrežama – između ostalog i o tome da je riječ o insektu koji je dospio iz Černobila bježeći od rata u Ukrajini. Međutim, u članku nije navedeno porijeklo citirane izjave o radioaktivnoj smrdibubi niti se u samom članku u tom obliku spominje. Ovaj citat je u naslovu imao i portal Semberija. 

O neobičnom insektu pisali su i portali iz Bosne i Hercegovine. Crna hronika je 23.3. objavila naslov o pojavi “radioaktivne crvene smrdibube” na Balkanu. U naslovu se obećava i informacija o opasnosti ovog insekta.

NA BALKANU SE POJAVILA “RADIOAKTIVNA” CRVENA SMRDIBUBA, EVO KOLIKO JE OPASNA I ŠTA MORATE ZNATI O NJOJ

S druge strane, portal Alo je u naslovu članka od 25.3, u kojem se demantuju navodi sa društvenih mreža, ipak zadržao formulaciju u kojoj su smrdibube opisane kao radioaktivne.

PROFESORKA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA O RADIOAKTIVNIM BUBAMA Ovo je istina o crvenoj smrdibubi koja plaši građane

 

Šta su činjenice?

Korisnici/e društvenih mreža u Srbiji “popularizovali/e” su nedavno crvene smrdibube u svojim postovima. Izjave da su ovi insekti porijeklom iz Černobila i radioaktivni, koje su portali u naslovima mahom relativizirali upitnikom ili stavljanjem pod navodnike, potekle su iz komentara izgleda ovih insekata, također sa društvenih mreža.

No takvi navodi nisu tačni. U spomenutom članku portala Blic, docent dr. Miloš Petrović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu opovrgnuo je tvrdnje sa društvenih mreža – pogotovo tvrdnje da su ovi insekti stigli iz Černobila.

Kako je docent objasnio, radi se o relativno rijetkoj formi vrlo rasprostranjene vrste opasne štetočine u poljoprivredi – Nezara viridula (L.) – poznatije kao zelena povrtna stjenica. 

Petrović je u Blicovom članku pojasnio da su se stjenice u Srbiji prvi put pojavile 2008. godine.

Stenica se kod nas prvi put pojavila 2008. godine, a 2011. godine su primećene prve ekonomski značajne štete na gajenim usevima (soja i paradajz) - priča za "Blic" dr Petrović.

(...)

- Ova vrsta ima devet formi boja, što se stručno naziva polimorfizam.

Konkretno, crvena stjenica nozi naziv Nezara viridula f. aurantiac i rijetka je, naveo je Petrović. Docent je rekao da se crvene stjenice najčešće pronalaze u rano proljeće ili kasnu jesen:

U japanu se npr. nalazi jedna individua na 5.000 zelenih individua a kod nas se najčešće može pronaći u rano proleće ili kasnu jesen kada ljudi u svojim domovima prilikom velikog prolećnog spremanja bašta, špajzeva i šupa pronalaze mesta gde su stenice prezimele u grupama a u oči im upadne i ova naizgled čudna, ali zaista lepa i interesantna jedinka, opet naglašavam, vrste koja je u našoj državi opasna štetočina velikog broja gajenih biljaka. 

Također je naglasio da su crvene stjenice bezopasne za ljude.

Sve u svemu, dr Petrović jasno podvlači da građani ne treba da dižu paniku, niti razvijaju teorije zavjere jer je ovakva pojava potpuno normalna u prirodi, ta da buba može da šteti samo biljkama, ne i čovjeku.

Dakle, nije riječ o novoj smrdibubi, koja se tek sada pojavila u Srbiji i koju “niko do sad nije video”. Osim što je riječ o vrsti koja je godinama prisutna, crvena boja nekih jedinki je prirodni fenomen i nema nikakve veze sa radioaktivnošću ili Černobilom. Stoga su formulacije o pojavi “radioaktivnih buba” neutemeljene.  

Za ove se insekte vjeruje da su porijeklom iz Etiopije. To je za Telegraf rekao profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu Željko Tomanović:

- Radi se o vrsti Nezara viridula. Zove se i etiopska zelena stenica, jer je poreklom iz Etiopije. U Srbiji je nađena pre 15 godina. Može veoma varirati u boji i poznata je u više od 10 različitih nijansi, uključujući ovu crvenu koja je mlada jedinka, larva. Ova vrsta je štetočina u poljoprivredi, a naročito na povrtnim kulturama - objasnio je Tomanović.

Tvrdnje o nedavnoj pojavi crvenih “radioaktivnih smrdibuba iz Černobilja” koje “do sad niko nije video” u Srbiji dobijaju ocjenu dezinformacija. Ova vrsta insekta u Srbiji prisutna je godinama. Činjenica je da su crvene stjenice postale “popularne” jer su ih neki/e korisnici/e društvenih mreža primijetili/e nedavno, što je bio povod ovakvim navodima.

Naslovi sa ovom tvrdnjom, ali i objašnjenjem eksperata o prisustvu ovih insekata u Srbiji i neutemeljenosti navoda o “opasnosti” u članku, dobijaju ocjenu klikbejt. Ovu ocjenu dobija i naslov članka portala Alo zbog “radioaktivne bube”. 

Kao dezinformaciju ocjenjujemo i tvrdnje u formi citata iz naslova portala Srpska info i Semberija. U člancima postoji djelimično objašnjenje da je riječ o tvrdnjama sa društvenih mreža, no citat se u integralnom obliku ne navodi. 

Napomena

31.3.2022. Prvobitni naslovi portala Alo, Srpska info i Blic su izmijenjeni tako da sada sadrže tačne informacije. U skladu s tim, dodjeljuje im se i ocjena ispravljeno.

1.4.2022. Portal Kurir je također izmijenio naslov u skladu sa činjenicama iz ove analize. Shodno tome, članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 30. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me