RADIOAKTIVNA SMRDIBUBA IZ ČERNOBILJA? Navikli smo da su zelene, ali sada se u Srbiji pojavila CRVENA i evo ima li mesta panici (FOTO)

Izvor/medij: NS Uživo
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Klikbejt naslovi: Crvene stjenice nisu iz Černobila

Društvenim mrežama širi se fotografija u narodu odavno omražene smrdibube koja je izazvala brojne polemike jer je, za razliku od onih zelenih na koje smo navikli, ova crveno-narandžaste boje?!

Odmah je usledila salva komentara sa raznim dezinformacijama – od toga da je reč o nekoj mutaciji prouzrokovanoj davnim bombardovanjem naše zemlje, preko upozorenja da je izuzetno otrovna, do toga da je dospela iz Černobilja bežeći od rata.

Sve ove navode demantovao je u izjavi za “Blic” doc. dr Miloš Petrović sa Departmana za Fitomedicinu i zaštitu životne sredine Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu koji je kroz smeh rekao da ništa od toga nije istina, pogotovo ne da je stigla iz Černobilja.

– Istina je da je ova forma relativno retka, a sama vrsta na našu veliku žalost nije retka i spada u grupu opasnih polifagnih štetočina u poljoprivredi. Vrsta na fotografiji koja se širi mrežama je Nezara viridula (L.) kod nas poznata i kao zelena povrtna stenica. Stenica se kod nas prvi put pojavila 2008. godine, a 2011. godine su primećene prve ekonomski značajne štete na gajenim usevima (soja i paradajz) – priča za “Blic” dr Petrović.

On dalje objašnjava da crvena nije jedina boja u kojoj možete zateći ove omražene insekte.

– Ova vrsta ima devet formi boja, što se stručno naziva polimorfizam. Jedinka sa slike pripada formi aurantiaca te joj je pun naziv Nezara viridula f. aurantiaca. Ova forma se smatra izuzetno retkom. U japanu se npr. nalazi jedna individua na 5.000 zelenih individua a kod nas se najčešće može pronaći u rano proleće ili kasnu jesen kada ljudi u svojim domovima prilikom velikog prolećnog spremanja bašta, špajzeva i šupa pronalaze mesta gde su stenice prezimele u grupama a u oči im upadne i ova naizgled čudna, ali zaista lepa i interesantna jedinka, opet naglašavam, vrste koja je u našoj državi opasna štetočina velikog broja gajenih biljaka. Najveće štete pravi u proizvodnji paradajza, paprike, soje, u poslednje vreme i maka i drugih gajenih biljaka – objašnjava nam dr Miloš Petrović.

Sve u svemu, dr Petrović jasno podvlači da građani ne treba da dižu paniku, niti razvijaju teorije zavere jer je ovakva pojava potpuno normalna u prirodi, ta da buba može da šteti samo biljkama, ne i čoveku.

Foto: Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu / screenshot

blic.rs/nsuzivo.rs

Članak indeksiran 30. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me