Raskrinkavanje.ba

Banjaluka-24.com → PROVJERITE KUPUJETE li lažnu rižu punu PLASTIKE

07.02.2024
Tekst članka

Donosimo vam nekoliko jednostavnih metoda pomoću kojih možete to da provjerite kakav pirinač jedete

S vremena na vrijeme pojavi se vest u medijima o falsifikovanju hrane, tako da smo mogli pročitati kako nas upozoravaju da postoji opasnost da se lažni pirinač, koji se od krompirovog brašna i plastične mase ilegalno pravi u pojedinim zemljama Azije, nađe u prodaji i u Evropskoj uniji, prenosi Alo.

Iako nikada ne biste pomislili na to, ali da, kao što vidite, postoji i lažni pirinač. Uglavnom, riječ je o pirinču koji se uvozi iz Laosa. Kao piše naturalnjuz.com, ovu sortu nazivaju „vučang” i, vjerovali ili ne, skoro da je napravljena od plastike!

Zapravo, tačnije, riječ je o mešavini krompirovog brašna, sintetičke smole i najlona, a u smesu se dodaje aroma kako bi imala ukus pravog pirinča.

Iako ne postoje informacije da je u Evropi u trgovinama u prodaji takva vrsta hrane, ništa nas ne košta da provjerimo kakav smo pirinač kupili. Postoji nekoliko jednostavnih metoda pomoću kojih možete to da provjerite.

Test s vodom

U čašu vode sipajte kašiku sirovog pirinča. Ako potone, jestiv je, ako pluta na površini – nije.

Test s vatrom

Zapalite malo pirinča šibicom. Ako osjetite karakterističan miris paljene plastike, to je znak da nije za upotrebu.

Avan

Još jedna metoda kojom možete da provjerite kvalitet pirinča je da ga stavite u avan i usitnite. Ako je prah bijel, pirinač je dobar, ako je žućkast – bacite ga.

Test s buđi

Stavite pirinač u posudu, hermetički je zatvorite i ostavite na toplom mjestu. Ako je reč o pravom pirinču, za nekoliko dana ćete primetiti pojavu buđi. Ako se buđ ne pojavi, znači da nešto nije u redu.

Članak indeksiran 26.02.2024. Zadnji put osvježen

Ocijenjeno u analizi